17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri13.000 de euro ca să scapi de OTP BANK

13.000 de euro ca să scapi de OTP BANK

O firmă doljeană a fost condiţionată să achite această sumă pentru a-şi putea refinanţa creditele OTP de la altă bancă. „În nici unul dintre cele trei contracte de creditare nu există stipulat un astfel de comision“, a afirmat Silvia Anghelescu, directoarea economică de la FELVIO PROD. Firma a sesizat conducerea centrală a OTP şi BNR.

 

SC FELVIO PROD SRL Bucovăţ a intrat în conflict cu OTP BANK, instituţia de creditare de la care societatea a contractat în urmă cu mai mulţi ani trei împrumuturi pentru finanţarea investiţiilor. Firma a contractat de la OTP două credite de investiţii în valoare de 850.000 de dolari, respectiv 215.000 de euro şi o linie de credit de 2,6 milioane de lei. În luna septembrie, FELVIO PROD a decis să-şi refinanţeze creditul, însă la Banc Post SA, convinsă fiind de avantajele la dobânzi oferite de această bancă. În consecinţă, societatea a notificat OTP BANK că doreşte să-şi lichideze împrumutul, însă avea nevoie de un document din partea băncii prin care aceasta să fie de acord cu instituirea de către Banc post a unor ipoteci de rang II asupra unora dintre proprietăţile firmei. Aici, reprezentanţii FELVIO PROD au avut parte de o surpriză. „Răspunsul de la OTP BANK a fost şocant: să plătim un comision de 1% pentru rambursarea anticipată a celor trei credite, iar overdraftul de 400.000 de lei să fie rambursat din surse proprii. În nici unul dintre cele trei contracte de creditare nu este stipulat un astfel de comision, iar pentru cei 400.000 de lei banca are cesionate în favoarea sa cecuri şi bilete la ordin în valoare acoperitoare. După 11 zile, OTP BANK ne-a comunicat că trebuie să plătim comisionul de 1% solicitat iniţial, iar linia de overdraft va fi rambursată pe măsura încasării documentelor girate în favoarea băncii“, a declarat Silvia Anghelescu, directoarea economică a societăţii.  

Negocieri fără rezultat

În ultima lună, între bancă şi client s-a derulat o întreagă corespondenţă, fără să se ajungă la o înţelegere. „Pe 8 octombrie, am strâns în contul nostru din OTP BANK suma de 47.000 de lei pentru comisionul solicitat de bancă şi am cerut adresa pentru constituirea de ipoteci de rang inferior în favoarea Banc Post SA Craiova. Ni s-a cerut să ne prezentăm la bancă pentru a semna acte adiţionale pentru comisionul de 1%. În nici una dintre adresele de la OTP ANK nu a fost vorba de a semna aşa ceva“, a mai precizat reprezentanta FELVIO. Tot aceasta spune că de mai multe ori directorul Daniel Baron a propus scăderea comisionului la 0,5%, însă în adresele oficiale apărea tot 1%. Era vorba de circa 13.000 de euro, după cum a precizat Silvia Anghelescu. Societatea a făcut plângeri atât la conducerea centrală a OTP BANK, cât şi la BNR, motivând că un asemenea comision nu a fost stipulat în contract. Pe contractele prezentate de Silvia Anghelescu nu apare comisionul de 1%. „Această tergiversare aduce grave prejudicii societăţii noastre şi o considerăm abuzivă şi fără nici un temei legal“, arată societatea în plângerile făcute.

La rândul său, Daniel Baron, directorul sucursalei locale OTP BANK, susţine că poate rezolva conflictul pe cale amiabilă. „Suntem în discuţii cu ei. Probabil că vor veni cât de curând să-şi retragă sesizarea. Banca îşi asumă şi ea un risc şi de aceea percepem comision, în funcţie de negocieri. Este specificat şi în contract“, a afirmat Baron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS