9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să faci bani din curăţenie

Cum să faci bani din curăţenie

Fie femeile de serviciu sunt superficiale, fie nu este timp suficient pentru a deretica, fie produsele de curăţenie nu sunt destul de bune, de multe ori spaţiul de locuit sau de la firmă nu este atât de strălucitor pe cât l-am dori. De aici, soluţia găsită de unii întreprinzători de a face bani din curăţenie.

SC Professional Clean Serv este una dintre firmele al căror domeniu de activitate este pe cât de util pentru noi, pe atât de rar – servicii de curăţenie (generală, de întreţinere, după constructor, după petreceri, în show-room-uri) la persoanele fizice, dar şi la cele juridice. Firma a fost înfiinţată în urmă cu doi ani, într-un moment în care pe piaţa de profil mai activau în Craiova şapte firme asemănătoare. „Ideea a pornit dintr-o necesitate a pieţei la momentul respectiv. Căutam pe net după aparate de curăţenie şi mi-au apărut o serie de firme de profil“, a declarat Luiza Carla Mic, managerul firmei, care a explicat că era posibil să nu meargă de la început pentru că „nu suntem obişnuiţi“ cu prestarea unor astfel de servicii. Cu toate acestea, Mic a început să studieze concurenţa şi a descoperit că în Craiova existau deja şapte firme de curăţenie. „Era un tip de afacere ce putea fi făcut în familie şi necesita cunoştinţe multe, iar eu aveam prieteni care ar fi putut apela la o astfel de firmă“, a spus Luiza Carla Mic.

Investiţie de 20.000 de lei

Aceasta a explicat că, după ce a studiat bine oferta concurenţei de la momentul respectiv, a urmat şi investiţia – 20.000 de lei şi publicitate în ziare şi la radio. „Am investit minimul necesar pentru că nu ştiam dacă este o afacere care ar putea merge“, a afirmat Luiza Mic, care a precizat că, în cazul în care ar fi dat greş, urma să păstreze aparatura pentru propria folosinţă. Aceasta a mai spus că a pornit la drum cu inima strânsă, iar pe parcursul primului an a fost tentată de mai multe ori să renunţe. „Mă loveam de acelaşi zid – întrebarea de ce să apelez la o firmă de curăţenie când putem plăti pe cineva“, a adăugat Mic. După o jumătate de an de la înfiinţare, când a venit primul contract, a apărut însă şi încrederea.

Calitatea serviciilor este necesară

Pentru a găsi clienţi noi şi a-i păstra pe cei vechi a fost însă nevoie de multă muncă. „Din 100 de persoane cărora le-am dat oferta, poate 10% se uită pe ea, doar pe 5% îi interesează şi doar 1% se interesează“, a explicat managerul societăţii Professional Clean Serv. În plus, pentru a avea succes e nevoie de calitate atât a muncii prestate, cât şi a produselor de curăţenie folosite. Produsele din comerţ sunt pentru curăţare şi întreţinere casnică. În spaţiile cu trafic intens, dacă nu cureţi cu soluţii de bună calitate, nu se întreţin. În plus, munceşti mult şi nu dai rezultate“, a mai spus Luiza Mic. Reţeta succesului conţine însă şi alte „ingrediente“. Trebuie să fii întotdeauna la nivelul aşteptărilor, să fii organizat şi foarte serios.

„Cartea mea de vizită este personalul“

În plus, e nevoie de multă diplomaţie. „E un tip de afacere în care trebuie să fii diplomat şi sincer în ceea ce priveşte nevoile de curăţenie şi costurile lor (tarifele se stabilesc în funcţie de suprafaţa de lucru, de perioada contractată, de tipul suprafeţelor ce urmează să fie curăţate)“, a mai spus Luiza Carla Mic. De asemenea, se impune o atitudine corectă faţă de angajaţi şi asumarea unei mari responsabilităţi. „Eu sunt prietenă cu angajaţii. Cartea mea de vizită este personalul. Indiferent câte contracte aş încheia, nu aş reuşi dacă nu aş avea oameni. Ei sunt cei care mă reprezintă“, a explicat Luiza Mic. Alte elemente deloc de neglijat sunt încrederea şi corectitudinea, mai ales că, atât în cazul firmelor, care solicită curăţenie în afara orelor de lucru, cât şi al persoanelor fizice, munca implică uneori predarea cheii. „Riscul e din ambele părţi. Trebuie să existe o încredere reciprocă“, a adăugat Mic, care a explicat că e loc pentru toată lumea în afacerea asta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII