14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine nu deschide ochii deschide contul

Cine nu deschide ochii deschide contul

Un craiovean plecat să se angajeze colaborator la Raiffeisen susţine că s-a trezit client fără voie al celor cu care a susţinut interviul. „Afacerea“ l-a costat pe Daniel Vlădulescu 2.000.000 de lei.

Hotărât să câştige un ban în plus, craioveanul Daniel Vlădulescu a încercat în urmă cu câteva zile să încheie un contract de colaborare cu Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), sucursala Craiova. Omul urma să activeze ca agent intermediar pentru încheierea contractelor de economisire-creditare. Zis şi făcut. Vlădulescu a semnat un „contract de comision“ cu banca, urmând să câştige 25% din valoare pentru fiecare cerere de finanţare. În scurt timp, omul s-a prezentat la redacţia GdS, reclamând că se simte înşelat. „La sediul băncii, am dat un interviu cu doamna Geta Vasilescu, şefă de departament. Aceasta mi-a spus că trebuie să plătesc 2.000.000 de lei, bani care ar reprezenta cheltuielile pe care le face unitatea bancară cu obţinerea autorizaţiei mele de persoană fizică. După ce am plătit, mi s-a solicitat să semnez contractul de comision, dar şi un contract de economisire-creditare. Bazându-mă pe buna credinţă a funcţionarei, am semnat şi acest din urmă contract, crezând că are legătură cu calitatea de colaborator al băncii, aşa cum mi s-a spus. Spre surprinderea mea, când am ajuns acasă şi am citit contractul, am constatat că devenisem şi client al băncii, lucru pe care eu nu-l solicitasem niciodată, iar banii pe care îi plătisem reprezentau un comision de deschidere de cont. Astfel, o dată cu calitatea de colaborator, am devenit şi client, cu obligaţia de a plăti anumite tranşe în contul de economisire-creditare“, a declarat Daniel Vlădulescu.

Cine are dreptate?

Conform actelor pe care le-a semnat, „clientul“ şi-a deschis un cont de economisire-creditare pentru 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi), la tariful rapid, unde rata regulată de economisire lunară este de 7% din suma contractată, iar rata de rambursare pentru dobânzi şi credit este tot de 7%. Intermediarul contractului de economisire-creditare este Alexandra Vasilescu, probabil fiica Georgetei Vasilescu, şefa de departament, iar cel care a făcut ordinul de plată – Theodor Vasilescu, soţul acesteia. În fine, ne-am adresat Georgetei Vasilescu, care dusese tratativele pentru „angajarea“ lui Daniel Vlădulescu. „I s-a explicat totul, de la început. I-am spus că pentru colaborare şi obţinerea autorizaţiei de agent trebuie să devină client al băncii. A semnat toate actele, iar după aceea nu a mai vrut, a spus că se duce la ziar“, a spus aceasta. Potrivit Georgetei Vasilescu, suma minimă impusă de conducerea de la Bucureşti pentru un cont de economisire-creditare este de 21.000 de lei (210 milioane de lei vechi). Totuşi, contractul lui Vlădulescu este pe 200 de milioane de lei vechi. Din cele precizate de oficialii Raiffeisen Bank Dolj, deschiderea unui cont curent nu costă nimic. Se plătesc 50.000 de lei vechi, care intră în cont, la dispoziţia clientului. Agentul RBL trebuie să deschidă şi un cont curent, pentru efectuarea viramentului cu banii clientului. Trebuie spus că RBL acordă credit pentru locuinţă cu un avans de minimum 50% din valoarea creditului şi o dobândă de 7,5% pe an. Varianta de avans cu 25% aduce o dobândă anuală de 9,5%. Greu de spus dacă Daniel Vlădulescu a aflat sau nu, încă de la început, ce presupune să devii agent intermediar pantru bancă. Cert este un singur lucru: el a devenit client al RBL. Pentru că, aşa cum a spus Georgeta Vasilescu, „noi nu avem salarii aici, ci comisioane“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII