19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIncertitudinea continuă pe Bursă

Incertitudinea continuă pe Bursă

Toamna se numără bobocii, dar se şi anunţă rezultatele financiare. Şi iată că, pentru bursa românească, veştile primite din pieţele internaţionale nu sunt bune. Datele fundamentale anunţate pe bursele vest-europene sunt sub aşteptări, astfel că şi Europa, rămasă ultimul bastion împotriva veştilor proaste care tot sosesc de pe pieţele nord-americane, se vede nevoită să se lovească de zidul incertitudinii privind evoluţiile viitoare. Veşti bune ar putea exista de pe piaţa monetară, dobânzile în creştere practicate până acum de băncile europene lăsându-şi o amprentă puternică asupra scăderilor din ultima perioadă, astfel că au apărut mişcări de stagnare a acestora sau chiar diminuare. Banca Angliei a menţinut dobânda neschimbată, iar Banca Centrală Europeană a introdus în piaţă o sumă importantă de euro pentru a reduce dobânzile overnight. Corelaţia pe plan mondial va continua, cel mai probabil, până la sfârşitul lunii, când Banca Centrală Americană (FED) va discuta reducerea dobânzilor pe piaţa monetară şi, implicit, impulsionarea ieşirilor de capital de pe aceasta.

Previziuni pentru Bursa de Valori Bucureşti

Creşterea cursului euro a amplificat doar puţin efectele de pe pieţele internaţionale, raportările unor rezultate mai bune şi efectele pe care le au majorările de capital care se desfăşoară în această perioadă pe BVB făcând piaţa de capital românească un pic mai stabilă.

Indicatorul BET-FI oscilează în palierul 80.000-85.000 de puncte şi cel mai probabil va continua în acelaşi palier. Analiza tehnică indică pe TLV un prag puternic de suport la preţul de 0,9 lei, iar pe termen scurt ne putem aştepta la o reatingere a nivelului de 0,93. Dacă volumul va depăşi cinci milioane de acţiuni tranzacţionate, ne putem aştepta chiar la o străpungere a acestui nivel.

La fel, în cazul BRD, se confirmă pragul de 28,1 lei ca fiind un prag de suport puternic. Deşi deocamdată nu se poate vorbi de o reluare a trendului de creştere, se recomandă acumulare la nivelul de 28,1 lei, acest prag fiind solid. În cazul RRC, mult discutat în aceste zile, deşi lichiditatea este în creştere, din analiza intraday se poate observa o susţinere la cumpărare în zona nivelului de 0,12 lei. Tot în domeniul petrolier, SNP a avut o lichiditatea în ultimele şedinţe foarte redusă, în timp ce evoluţia cotaţiei a înregistrat uşoare scăderi. Semnale pozitive sunt generate de indicatorii analizei tehnice atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, astfel că este puţin probabil să asistăm la străpungerea pragului de suport de 0,5 lei, recomandarea fiind de cumpărare la acel nivel.

În astfel de condiţii, când evoluţia pieţei se încadrează în tiparele unei zone de acumulare, este indicată foarte multă precauţie şi răbdare. Interpretarea semnalelor analizei tehnice trebuie neapărat corelată cu ştirile din piaţă şi semnalele analizei fundamentale, altfel intrarea în piaţă riscăm să o facem când nu trebuie.

Alecsandru GHIŢĂ  ALBULESCU

Acest material are la bază opiniile analiştilor SSIF BROKER, neconstituind o recomandare de tranzacţionare. Firma ar putea deţine valori mobiliare la care se face referire în acest material.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU