19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVin banii pentru rentierii codaşi

Vin banii pentru rentierii codaşi

Persoanele care nu şi-au primit renta viageră aferentă anului 2006 trebuia să informeze Biroul Judeţean de Rentă Viageră Dolj până la 10 august. Zece persoane au anunţat până în prezent că se află în această situaţie.

„Vineri am trimis la Bucureşti situaţia cu cele zece persoane din judeţ care nu şi-au primit încă banii. Ultima zi în care au venit solicitanţi a fost joi“, a declarat Remulus Chiţu, şeful Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj. Acesta susţine că oamenii nu şi-au primit banii din cauză că renta a venit prin mandat poştal, iar unii beneficiari fie şi-au schimbat domiciliul şi nu au anunţat Biroul, fie nu au fost acasă când a venit poştaşul. „Am făcut demersurile necesare şi sperăm că aceste persoane îşi vor primi banii în două-trei săptămâni“, a explicat Chiţu.

Cine beneficiază de rentă viageră

 

Potrivit reglementărilor în vigoare, beneficiarii rentei viagere agricole sunt persoanele de peste 62 de ani, care deţin în proprietate până la zece hectare de teren cu destinaţie agricolă, situat în extravilan, şi care vând sau arendează terenul, cu contract de vânzare-cumpărare sau de arendare, înregistrat la primării. Pentru a fi eligibili, după înstrăinarea sau arendarea pământului, aceştia trebuie să păstreze pentru folosinţa proprie o suprafaţă mai mică de 0,5 hectare.

În cazul vânzării, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, în timpul vieţii proprietarului, iar în cazul arendării, de 50 de euro pentru fiecare hectar. „De la începutul anului şi până în prezent au fost depuse 600 de dosare, din care au fost validate 550“, a spus Remulus Chiţu. Acesta a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, oamenii îşi vor primi banii anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS