19.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri6.000 de agenţii pot dispărea din piaţa imobiliară

6.000 de agenţii pot dispărea din piaţa imobiliară

Aproximativ 6.000 de agenţii imobiliare dintr-un total de 10.000 existente pe piaţă vor dispărea în urma adoptării standardului european referitor la activitatea acestor unităţi, consideră reprezentantul Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, Radu Zilişteanu.

„După implementarea standardului european, pe piaţă vor rămâne maximum 40% dintre actualii agenţi imobiliari. Acest lucru se va reflecta în faptul că aproximativ 60% din cele 10.000 de agenţii româneşti, dintre care 2.000 doar în Bucureşti, vor dispărea de pe piaţă“, a precizat Zilişteanu. Comisia Europeană va elabora şi implementa în acest an, împreună cu organizaţia formată din agenţiile imobiliare din ţările UE (Confédération Européenne de l’Immobilier), un standard european prin care va fi reglementată practicarea meseriei de agent imobiliar în Europa. Proiectul, aflat în lucru, urmăreşte atât stabilirea condiţiilor în care o persoană va putea practica profesia de agent imobiliar, cât şi cerinţele pe care agenţiile imobiliare va trebui să le respecte în activitatea lor. Conform estimărilor analistului, din cauza cerinţei de atestare, numărul agenţilor imobiliari necalificaţi va scădea simţitor, iar în condiţiile în care proiectul atestării va fi implementat, un agent imobiliar va putea profesa şi peste hotare fiindcă îi va fi recunoscută diploma. „O dată cu adoptarea prevederilor standardului specializării în acest tip de activitate, şi în România va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agenţilor imobiliari fiindcă atestatul le va permite să profeseze în orice ţară a Uniunii Europene“, a spus Radu Zilişteanu.

 

Un nou statut al agentului imobiliar

 

„În maximum un an şi jumătate, standardul va fi implementat şi în România. Până la acel moment vom şti ce instituţie se va ocupa de pregătirea viitorilor agenţi imobiliari atestaţi şi care va fi costul acestui tip de pregătire. Altă noutate va fi înfiinţarea în România a unei autorităţi care va fi responsabilă cu implementarea standardului“, a mai spus analistul imobiliar.

Monica Marin, partener manager la agenţia imobiliară EuroMetropola, susţine că, deşi s-a tot vehiculat adoptarea unei legi care să reglementeze activitatea agenţiilor imobiliare şi a agenţilor imobiliari, nu s-a întâmplat nimic. „Treptat vom asista la un proces de definitivare a statutului agentului imobiliar şi în acelaşi timp la îmbunătăţirea imaginii lui. Pe lângă profesionalizarea agentului, se vor stabili nişte standarde în piaţa imobiliară şi nişte norme după care agentul imobiliar va activa“, consideră Monica Marin. Potrivit lui George Dimitriu, director al agenţiei imobiliare PYF, alegerea personalului şi, mai ales, fidelizarea acestuia au fost întotdeauna o problemă pentru agenţiile imobiliare. „Legislaţia românească actuală nu prevede măsuri în domeniul imobiliar, iar statutul şi rolul agentului imobiliar sunt neclare. Toată lumea crede că poate face această meserie, dar nu e chiar aşa. Se entuziasmează în faţa câştigurilor rapide şi nu se mai gândesc dacă au sau nu calităţile necesare“, a spus George Dimitriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU