14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Bursa negativă

Majoritatea societăţilor oltene au înregistrat săptămâna trecută corecţii negative la Bursa de Valori Bucureşti. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a fost în scădere cu 6% faţă de săptămâna trecută.

Valoarea tranzacţionată la BVB a fost în scădere cu şase la sută faţă de săptămâna precedentă, atingând 334 de milioane de lei. Media zilnică a schimburilor a fost de 66,8 milioane de lei. Indicii bursei au atins noi maxime istorice în ziua de marţi, ulterior piaţa suferind o corecţie negativă severă pe termen scurt, săptămâna încheindu-se cu o scădere de peste cinci la sută. Cel mai mult au urcat titlurile Prodlast Bucureşti, care au câştigat 7,34%, urmate de cele ale Turism Hoteluri, Restaurante Marea Neagră, cu o apreciere de 5,99%. Cel mai mult au scăzut acţiunile Energopetrol Câmpina, care au pierdut 20%, urmate de cele ale Carbochim Cluj-Napoca, având o depreciere de 15,9%, şi de cele ale MJ Milis – cu o depreciere de 14,88%. Dacă în prima parte a săptămânii investitorii au continuat să fie optimişti, ducând toţi indicii către noi maxime istorice, conjunctura internaţională nefavorabilă a dus la corecţii severe pe bursa de la Bucureşti, pe o lichiditate ridicată.
„Scăderile burselor emergente, corelate cu deprecierile monedelor locale, în special pe lira turcească, ne determină să credem că au existat fonduri care au preferat să-şi repatrieze capitalurile către piaţa de instrumente cu venit fix. La noi, marcările de profit pot fi considerate normale, după aprecieri reale exprimate în euro, de peste 60% în cazul indicelui BET-Fi, al SIF-urilor”, a precizat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova.

Corecţii negative

Totuşi, după asemenea corecţii, tendinţa ascendentă a fost serios zdruncinată şi, chiar dacă vom asista în săptămâna următoare la reveniri de piaţă, este greu de conceput că se va ajunge prea curând la seria maximelor istorice. Probabil, în perioada raportărilor financiare din primul trimestru, piaţa îşi va mai reveni. În funcţie de calitatea acestor rezultate, vom vedea dacă există sau nu forţă pentru continuarea creşterilor. Cele cinci SIF-uri au înregistrat în această săptămână o corecţie negativă de 7,60%, pe o valoare a tranzacţiilor în creştere cu 45% faţă de săptămâna precedentă: 190 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 57% din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni la bursă în perioada analizată. Probabil în perioada următoare vor fi şi reveniri după o cădere de zece la sută, deocamdată este prematur să spunem că pericolul corecţiilor negative s-a îndepărtat total. În continuare, SIF Oltenia şi SIF Moldova au cea mai mare lichiditate, cu o pondere însumată din totalul tranzacţiilor de 36%. Societăţile din Oltenia listate la bursă au fost şi ele afectate de scăderi în această perioadă. În continuare, vom trece în revistă câteva din evoluţiile acestora. 

Cotaţii

Societate                     Cotaţia                           Variaţia
——————————————————————————
SIF Oltenia                4,41 lei/acţiune                -6,96%
——————————————————————————
ALRO Slatina             10,5 lei/acţiune               -4,55%
——————————————————————————
ALTUR Slatina            0,245 lei/acţiune             -3,54%
——————————————————————————
ARTROM Slatina         61 lei/acţiune                 -4,69%
——————————————————————————
Şantierul Naval          20,5 lei/acţiune               -3,30%
Orşova
——————————————————————————
OLTCHIM
Râmnicu Vâlcea         1,02 lei/acţiune                -5,56%
——————————————————————————
ELECTROPUTERE     1,24 lei/acţiune                 -8,15%
Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS