11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrăistaru ia modelul Mazăre

Trăistaru ia modelul Mazăre

Şoferii maşinilor de peste 3,5 tone ar putea fi nevoiţi să plătească o taxă dacă vor să tranziteze municipiul Calafat.

După ce, la începutul anului, taxa de tranzit impusă în Vama Calafat a iscat un adevărat conflict între autorităţile locale şi prefectură, administraţia calafeteană recidivează şi impune noi taxe conducătorilor auto care se încumetă să tranziteze municipiul. O hotărâre a consiliului local datată 9 iulie impune taxe de 20 de lei pe zi sau 300 de lei pe lună autovehiculelor de la 3,5 la 7,5 tone care tranzitează Calafatul, de 25 de lei pe zi sau 375 de lei pe lună pentru maşinile care au între 7,5 şi 15 tone, iar pentru maşinile de peste 15 tone taxele impuse de administraţie sunt de 30 de lei pe zi sau 450 de lei pe lună. Taxele impuse fac parte dintr-un regulament de organizare şi desfăşurare a traficului greu pe raza municipiului Calafat.

Taxa Trăistaru, impusă şi calafetenilor

Consilierii peledişti din Calafat, Constantin Tuţă şi Constantin Bora, spun însă că anormal în hotărârea consiliului este faptul că şi calafetenii cu maşini mari vor fi obligaţi să plătească taxele impuse, în cazul în care hotărârea va fi considerată legală de juriştii Prefecturii Dolj. Consilierii spun că, dacă documentul va fi avizat de prefectură, primarul Trăistaru va pune o barieră la intrarea în municipiu, pe modelul adoptat de primarul Constanţei, Radu Mazăre. „Nu ştim dacă această hotărâre va trece de prefectură, dar, dacă trece, se va pune o barieră pe model Mazăre“, a spus consilierul Tuţă.

Cutuma îi scoate pe calafeteni de la plată

Deşi recunoaşte că hotărârea nu exceptează calafetenii de la plata taxelor impuse, primarul Trăistaru spune că banii nu vor fi percepuţi şi locuitorilor din Calafat pentru că este o „cutumă“. „Chiar dacă nu scrie, calafetenii nu vor plăti, pentru că e o cutumă la noi. Nu plătesc nici pentru autobuze“, a spus Trăistaru. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj, care sunt în măsură să declare dacă hotărârea dată de Consiliul Local Calafat este legală sau nu, spun că încă nu au dat un verdict în privinţa legalităţii.

Eugen Marinescu, directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor, a declarat că juriştii vor aştepta să vadă cum au procedat în aceste cazuri cei din alte judeţe. „Trebuie să vedem cum vor proceda ceilalţi din ţară şi apoi vom vedea ce hotărâm. Trebuie să vedem dacă această taxă se încadrează în legislaţia europeană. Probabil vom da un verdict săptămâna viitoare“, a spus Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU