19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCursuri de formare profesională plătite de stat

Cursuri de formare profesională plătite de stat

Găsirea unui loc de muncă este, de multe ori, o experienţă neplăcută, mai ales pentru şomerii a căror calificare nu se mai cere pe piaţa forţei de muncă. Pentru a se integra mai uşor, aceştia se pot recalifica gratuit.

Cursurile de formare profesională organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) prin Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) vizează zeci de meserii şi calificări din domenii variate. Printre acestea se numără cele de contabil, tapiţer, asistent de gestiune (contabil), lucrător în tricotaje-confecţii, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. La acestea se adaugă cele de inspector resurse umane, tehnician în pielărie, lucrător pentru estetica şi igiena corpului omenesc, patiser, cofetar, vânzător, barman, coafor, asfaltator, mecanic auto, pomicultor, fierar betonist, drujbist, sudor, horticultor, dulgher-tâmplar-parchetar, mozaicar-faianţar sau cosmetician şi lista continuă. Avantajul acestor cursuri de calificare şi recalificare este acela că sunt gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, fie că primesc sau nu indemnizaţii de şomaj. Cei interesaţi trebuie să depună o cerere la AJOFM, cu opţiunea pentru cursul pe care doresc să-l urmeze. Cursul începe în momentul în care se completează o grupă de 14 sau 28 de cursanţi, iar înainte de începerea cursurilor şomerilor li se fac analize gratuite.

Aderarea a crescut numărul şomerilor interesaţi de cursuri

Indiferent de cursurile către care se orientează, şansele şomerilor de a se reintegra pe piaţa muncii cresc, mai ales că mulţi visează la un loc de muncă în străinătate, care impune calificarea drept condiţie principală. Doljenii au înţeles acest lucru încă de anul trecut, astfel că interesul lor pentru cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Dolj a fost în creştere.
„În ultimul an putem vorbi de o creştere a numărului de cursanţi cu aproximativ 15-20% faţă de anii precedenţi. Acest lucru se datorează, probabil, apropierii momentului aderării“, declara în luna octombrie a anului trecut Carmen Manda, şefa Biroului Formare Profesională din cadrul AJOFM Dolj.

Şomerii doljeni pun burta pe carte

O dată cu integrarea României în UE şi implicit liberalizarea accesului românilor pe piaţa europeană a muncii, doljenii par să conştientizeze din ce în ce mai mult importanţa unei calificări în muncă. Potrivit unui comunicat de presă emis de ANOFM, Doljul ocupă un loc fruntaş între judeţele care vor organiza în luna iulie cursuri şi formare profesională gratuită pentru şomeri. „Cele mai multe cursuri vor fi organizate în judeţele: Braşov (11 cursuri), Arad, Botoşani şi Mureş (câte zece), Argeş, Galaţi, şi Vaslui (câte nouă) şi Dolj (opt cursuri)“, notează ANOFM.

„Se vor organiza şi alte cursuri în momentul în care grupele vor fi completate“

În prezent, AJOFM Dolj desfăşoară 16 cursuri de calificare pentru meserii precum asistent de gestiune, operator calculator, secretar, administrator imobile, lucrător în comerţ, barman, lucrător hotelier, lucrător în structuri pentru construcţii, respectiv lucrător în cultura plantelor.
„În luna iulie urmează să înceapă cursurile de cofetar, cosmetician şi bucătar“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.
Potrivit Laurei Nicolăescu, în următoarea perioadă se preconizează că se vor desfăşura şi cursuri de frizer, coafor, legumicultor, ospătar, comunicare limba engleză. „Acestea nu sunt însă singurele cursuri ce urmează a se desfăşura în perioada următoare – se vor organiza şi alte cursuri în momentul în care grupele vor fi completate“, a explicat Nicolăescu. 

Cea mai mică rată a şomajului

În luna iunie, rata şomajului din Dolj a atins cel mai mic nivel din ultimele 18 luni (5,5%). O scădere a ratei şomajului s-a observat încă din luna mai, când a scăzut sub pragul de 6% (ianuarie – 6,9, februarie – 7%, martie – 6,7%, aprilie – 6,1%, mai – 5,7%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS