11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum îţi cumperi o casă

Cum îţi cumperi o casă

Cei care au deja o casă şi mai vor una, dar în străinătate trebuie, potrivit specialiştilor, să apeleze la o agenţie imobiliară. În plus, trebuie să considere locuinţa respectivă ca pe o investiţie pe termen lung.

Faptul că preţurile locuinţelor din Craiova s-au aliniat la cele din UE este deja cunoscut. „La noi, preţurile au ajuns ca în Occident. Diferenţa este că la ei, îmbunătăţirile sunt incluse în preţ, adică e ceva normal ca un apartament să aibă centrală termică, gresie, faianţă, eventual, aer condiţionat, iar la noi, pentru aceste dotări plăteşti în plus“, a declarat pentru GdS Corina Dragotă, directoare de vânzări la una dintre agenţiile imobiliare din Craiova. Nu e de mirare că persoane cu un venit peste medie, care se deplasează frecvent în străinătate sau care, pur şi simplu, vor să aibă o locuinţă în străinătate sau să facă o investiţie, îşi cumpără un imobil în Ungaria, Italia, Franţa, Spania sau în orice altă ţară.

„Trebuie să specificaţi suma pe care doriţi s-o cheltuiţi“

După ce alegeţi o zonă anume din ţara în care urmează să investiţi, trebuie să vă interesaţi de evoluţia pieţei imobiliare de acolo. „Deocamdată, nu există colaborări între agenţiile din Craiova şi cele din străinătate. Pentru a lua pulsul pieţei de acolo, e bine să apelaţi la o agenţie locală“, a declarat Nicolae Pătraşcu, directorul Uniunii Patronale a Agenţiilor Imobiliare (UPAI) „Oltenia„. Sfatul acestuia ar fi ca aceia care nu se deplasează frecvent în ţara respectivă să contacteze agenţia mai întâi telefonic şi abia apoi să meargă să vadă locuinţa dorită. „Trebuie să specificaţi încă de la început suma pe care doriţi s-o cheltuiţi“, a adăugat Pătraşcu. Nu e recomandat să vă „aruncaţi“ la prima ofertă.

Cum alegeţi agenţia

În ceea ce priveşte eventualele suspiciuni legate de agenţiile locale din ţara respectivă, specialiştii sunt de părere că nu există motive de îngrijorare. „Specializarea muncii este foarte clară. Nu cred că şi-ar permite cineva să rişte un câştig de moment pentru unul pe termen lung“, a explicat Nicolae Pătraşcu. Potrivit acestuia, avantajul de a apela la o agenţie imobiliară este acela că aceasta poate identifica problemele legate de acte şi de imobile.

Totuşi, pentru a elimina orice suspiciune, apelaţi la serviciile unei agenţii recomandate de alţi clienţi. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui să verificaţi de când activează în piaţă respectiva agenţie (o agenţie cu experienţă în domeniu cunoaşte ofertele de ani buni şi rezistă în timp şi datorită seriozităţii). „Cei interesaţi trebuie să verifice mai multe site-uri şi să-şi aleagă agenţia şi în funcţie de volumul de anunţuri pe care le are şi care arată cât este de căutată“, a spus directorul UPAI „Oltenia“.

Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi a doua locuinţă

Considerând că imobilul din străinătate este cea de-a doua proprietate, potrivit specialiştilor, aceasta trebuie considerată ca o investiţie pe termen lung. „Un astfel de imobil poate fi folosit de cel care îl cumpără sau poate fi închiriat, obţinându-se astfel un venit considerabil. De asemenea, la un moment dat, poate fi vândut“, notează site-ul www.banişiafaceri.ro. Trebuie să alegeţi bine timpul potrivit pentru a concretiza tranzacţia şi să luaţi în considerare aspecte precum costurile achiziţiei şi cele de administrare a proprietăţilor, respectiv cele de returnare a împrumutului la bancă (dacă a fost făcut unul). Alte aspecte foarte importante sunt locaţia (optaţi pentru o zonă de top sau una în plină dezvoltare sau cu potenţial), preţul, calitatea construcţiei, gradul în care locuinţa respectivă corespunde nevoilor proprii şi modalitatea în care se face plata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII