14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul este calamitat cu acte în regulă

Doljul este calamitat cu acte în regulă

Guvernul a decis că Doljul este judeţ calamitat. Producătorii agricoli doljeni vor primi însă despăgubiri doar pentru o parte din cheltuielile efectuate cu culturile afectate.

În şedinţa din 20 iunie, guvernul a aprobat hotărârea privind declararea stării de calamitate naturală în agricultură pentru culturile însămânţate în toamna anului 2006 şi în primăvara anului 2007.
Astfel, după ce condiţiile meteorologice din judeţ nu au fost tocmai prielnice agriculturii, producătorii agricoli care şi-au asigurat culturile îşi vor recupera până la 70% din valoarea cheltuielilor efectuate până la data producerii fenomenului. „Guvernul a declarat starea de calamitate naturală în 34 de judeţe, printre care şi Doljul“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj.
Din Regiunea Sud-Vest Oltenia au mai fost declarate calamitate şi judeţele Mehedinţi şi Olt.

Despăgubiri pentru culturile calamitate în proporţie de 30%

Starea de calamitate a fost declarată pentru culturile de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică şi rapiţă, însămânţate în toamna anului 2006 şi în primăvara anului 2007. „Sumele maxime ce se acordă ca despăgubire vor fi de 750 de lei/ha pentru grâu, secară şi triticale; de 700 de lei/ha pentru orz şi orzoaică şi de 600 de lei/ha pentru rapiţă“, a explicat Cornel Popa.
Pentru a primi despăgubirea, pe lângă faptul că trebuie să fie asigurate, respectivele culturi trebuie să fie afectate de secetă în proporţie de peste 30%. În plus, potrivit legislaţiei în vigoare, nici culturile agricole irigate nu fac obiectul despăgubirilor.

Producătorii îşi vor primi banii până la sfârşitul lunii iulie

Potrivit informaţiilor primite de la DADR Dolj, Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală trebuie să depună documentaţia la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) până cel târziu 15 iulie. Astfel, producătorii agricoli ar trebui să se grăbească pentru a depune decumentaţia în baza căreia urmează să se acorde despăgubirile pentru zonele afectate de secetă, mai ales că aceasta trebuie verificată. „DADR trebuie să depună documentaţia la minister până cel târziu 15 iulie, astfel ca până la sfârşitul lunii producătorii să poată să-şi primească banii şi să reia ciclul de producţie pentru anul agricol 2007-2008“, a afirmat Cornel Popa.

Suprafaţa calamitată din Dolj

În prezent, suprafaţa calamitată din judeţul Dolj depăşeşte 110.000 de hectare, cea mai afectată cultură fiind grâul (aproape 92.000 de hectare, adică peste 83% din suprafaţa totală). Suprafaţa calamitată asigurată este de aproximativ 59.000 de hectare, din care 71% este cu grâu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS