17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri1,77 miliarde pentru închiderea de mine şi cariere

1,77 miliarde pentru închiderea de mine şi cariere

Guvernul a alocat, în cadrul şedinţei de miercuri, 1,77 miliarde de lei (17.700 de miliarde de lei vechi) pentru închiderea şi ecologizarea a 88 de mine şi cariere din sistem.
Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei, obiectivele care urmează să fie închise sau ecologizate aparţin Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, Remin Baia Mare, Minvest Deva, SNLO Târgu Jiu, Minierei Banat Anina, Salrom Bucureşti, SNC Ploieşti, CN Uraniu Bucureşti, Băiţa Ştei, Moldomin Moldova Nouă, SC Cuarţ, Geopec Piteşti şi Complexului Energetic (CE) Craiova. În ceea ce priveşte ultima unitate, directorul general Ion Dinulescu susţine că este o greşeală: „CE Craiova are o singură carieră, în judeţul Gorj, la fosta Exploatare Minieră Seciuri. N-avem nici o problemă acolo, cariera este în exploatare. Au greşit ei dacă ne-au pus pe listă. Nu este vorba de noi“, a afirmat Dinulescu.
Cariera Seciuri asigură 10% din necesarul de cărbune al CE Craiova. Din 1998 şi până în prezent, în ţară au fost 164 de închideri şi ecologizări de mine şi cariere. În prezent, se derulează două programe paralele de închidere, unul în colaborare cu Banca Mondială, iar cel de-al doilea, prin Conversmin.
În primul caz au fost cheltuite 11,2 milioane de dolari, iar în al doilea – 1.985 de miliarde de lei vechi. CE Craiova este vizat pentru privatizare, alături de celelalte două complexuri energetice din Oltenia, Rovinari şi Turceni. Împreună, cele trei unităţi trebuie să cheltuiască aproximativ 1,7 miliarde de euro pentru reducerea poluării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS