10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDN 6 încaieră firma Grassetto cu statul

DN 6 încaieră firma Grassetto cu statul

Tronsonul modernizat DN 6 Craiova-Filiaşi mai are nevoie de reparaţii, însă italienii au suspendat contractul şi au plecat. Ei vor înapoi garanţia de bună execuţie de 60 de miliarde, însă CNADNR nu vrea să o dea decât după executarea lucrărilor.

Contractul de execuţie încheiat de societatea italiană Grassetto Lavori cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), pentru modernizarea DN 6 pe tronsonul Craiova-Filiaşi, a fost suspendat de antreprenor, din motive financiare. Tronsonul respectiv a fost recepţionat pe 22 decembrie 2006, fiind inaugurat de ministrul de atunci al transporturilor, Radu Berceanu. Cu toate că panglicile au fost tăiate, pe anumite tronsoane mai sunt de făcut unele reparaţii.

Canal cu scurgere peste localnici

La ieşirea din localitatea Răcari, în apropiere de Filiaşi, Grassetto Lavori a construit un canal de scurgere a apelor pluviale sub nivelul străzii, pentru a nu fi inundate casele. Problema este că acel canal nu a fost în întregime acoperit cu „biscuiţi“ din beton. Mai mult decât atât, canalul nu a fost prevăzut cu o scurgere, aşa încât apa se revarsă în curţile oamenilor. Localnicii sunt disperaţi. De când Grassetto a abandonat lucrările, au făcut demersuri peste tot, inclusiv la Primăria Filiaşi şi la Prefectura Dolj, însă soluţia se lasă aşteptată. „Am făcut o cerere către Primăria Filiaşi, însă domnul primar Stăncioi a spus că instituţia pe care o conduce nu are bani pentru aşa ceva. Firma care a lucrat aici n-a mai pus toţi biscuiţii. Am auzit că i-au vândut pe la Timişoara. Unii de aici mai au şi ei nevoie să bage maşinile în curte. Dacă nu este acoperit canalul, nu se poate, pentru că locul este strâmt“, a spus Constanţa Popescu, o localnică a cărei curte este permanent inundată. Dionisie Şerban, în dreptul curţii căruia se termină canalul de scurgere, era revoltat: „Şi-au bătut joc ăştia de la Grassetto! Când plouă torenţial, ne inundă toate grădinile. Vai de mama noastră! Au spus că au greşit proiectul. Eu m-am certat cu ei, le-am spus că le dau foc la utilaje“. În ultimele zile, la faţa locului a fost subprefectul Nicolae Giurgiţeanu, care încearcă să găsească o soluţie.

Dispută de milioane de euro

Reprezentanţii CNADNR susţin că sunt în „negocieri“ cu firma Grassetto, pentru ca aceasta să vină să-şi termine treaba. „Contractul este suspendat din iniţiativa firmei italiene. Se cer bani pentru unele lucrări, însă nu se poate spune suma până ce aceasta nu este aprobată“, a spus Simona Oancă, de la biroul de presă al CNADNR. Pe de altă parte, reprezentantul Grassetto la Craiova, Aristide Poggio, nu vrea să discute cu presa despre această problemă, însă a lăsat să se înţeleagă că nu mai are de făcut nici un fel de lucrare. Misterul este lămurit de Ion Dârzu, reprezentantul Hyder Consulting – firma care asigură consultanţa pentru această lucrare.
„Lucrările sunt sistate până se rezolvă problemele financiare. Recepţia lucrării s-a făcut pe 22 decembrie 2006, însă cea finală are loc abia peste doi ani, în ianuarie 2009. Până atunci, trebuie făcute retuşurile necesare. Până nu se face recepţia finală, firma Grassetto nu-şi poate încasa garanţia de bună execuţie. Suma este confidenţială, însă, de obicei, această garanţie este de 5% din valoarea contractului. La 40 de milioane de euro, cât este lucrarea, ar trebui să fie vorba despre circa două milioane de euro“, a spus Dârzu.

Final necunoscut

Italienii ar putea susţine că ei au executat lucrările prevăzute în proiect. Unul dintre proiectanţi este VIA Design SRL Bucureşti. Un asociat al societăţii, Eduard Hanganu, spune că această firmă nu a avut un rol major în proiect. „Firma a făcut doar proiectarea de detaliu. De proiectul tehnic, care stabileşte soluţia aleasă, s-a ocupat altă firmă, Search Corporation Bucureşti“, a spus Hanganu. La rândul lui, Ştefan Cios, vicepreşedintele Search Corporation, ne-a spus că nu are proiectul la îndemână, dar că este foarte probabil ca antreprenorul să fi greşit: „Nu prea am avut probleme până acum cu soluţiile tehnice alese. O variantă ar fi ca antreprenorul să nu fi executat bine lucrarea şi să dea vina pe proiectant. Dar nu exclud nici varianta ca noi să fi greşit. Proiectul a fost făcut acum mult timp şi a fost depozitat în arhivă la Ploieşti“, a afirmat Cios.
În aceste condiţii, este interesant de văzut ce se va întâmpla. Un nou proiect, care include o scurgere pentru canalul pluvial, există. Să vedem dacă antreprenorul italian va mai vrea să se apuce de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS