29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile vă pot plăti vacanţele

Băncile vă pot plăti vacanţele

Sezonul estival a început de ceva vreme şi, o dată cu el, problemele legate de obţinerea banilor necesari pentru petrecerea concediului. Înainte de contractarea unui credit în acest sens, informaţi-vă dacă e mai avantajos unul special conceput pentru vacanţă sau unul pentru nevoi nenominalizate.

Produsele bancare sunt pe zi ce trece mai performante şi mai diversificate. Aşa cum există credite pentru achiziţionarea de locuinţe, pentru cumpărarea de bunuri de folosinţă îndelungată, pentru studii, pentru tratamente medicale sau chiar pentru participarea la seminarii, în portofoliul de produse al băncilor există şi creditul special pentru vacanţă, care se înscrie în categoria celor de nevoi personale nominalizate. Pentru că l-au considerat neperformant, în sensul că era destul de scump (dobândă mai mare) faţă de creditele pentru nevoi personale nominalizate sau nenominalizate, unele bănci au decis retragerea acestui tip de produs de pe piaţă încă de anul trecut, fără a-l mai introduce ulterior. „Creditul pentru nevoi personale este utilizat la maximum, astfel că dobânda la el a scăzut foarte mult. Creditul pentru vacanţă nu este un produs foarte competitiv, astfel că a existat mai mult declarativ. Dacă într-un an, la nivel naţional, îl doresc doar 40 de persoane, nu e un produs optimizabil“, explicau anul trecut surse autorizate din BRD Group Craiova. BRD nu este însă singura unitate care a renunţat la un produs de creditare de vacanţă. „Creditul pentru turism nu mai este de actualitate de ceva vreme“, a declarat ieri Aneta Bucătaru, directoare de vânzări la CEC – sucursala Craiova. La aceasta se adaugă şi băncile care au suferit anumite schimbări, cum e cazul Credit Europe Bank (fosta Finansbank avea aşa-numitul Credit de vacanţă) şi UniCredit Ţiriac Bank (anul trecut, Banca Ţiriac avea Creditul Vacanţa).

Criterii de eligibilitate

Există însă şi bănci care au introdus credite pentru vacanţă sau care le-au îmbunătăţit pentru a deveni performante. Persoanele care solicită în acest moment creditul trebuie să aibă un venit minim net de 270 de lei (faţă de 300 – 350 de lei cât era anul trecut). Unele unităţi consideră drept criteriu de eligibilitate un venit minim pe familie, şi nu pe persoană, a cărui valoare trebuie să fie de 200 de euro. În ceea ce priveşte vechimea la locul de muncă, aceasta trebuie să fie de minimum trei luni (anul trecut erau bănci care solicitau şi şase luni). În plus, comparativ cu anul trecut, unele bănci au mărit şi vârsta maximă pe care o poate avea împrumutatul, de la 65 la 70 de ani.
Beneficiarii acestui tip de credit pot avea vârsta cuprinsă între 18 şi 70 de ani. La contractarea creditului trebuie să prezinte adeverinţa de venit / talonul de pensie, copie de pe cartea de muncă şi CI. La acestea se adaugă, în măsura în care băncile acceptă şi alte surse de venit, şi acte doveditoare de venit povenit din chirii, dividende, agricultură, activităţi independente, alte venituri cu caracter permanent. În plus, unele bănci solicită beneficiarului să facă dovada contractării excursiei (factura proformă – devizul de plată).

Bănci care vă plătesc vacanţa

Alpha Bank oferă credite speciale pentru vacanţă (Alpha Journey) în lei, euro şi dolari. Suma împrumutată este între 500 şi 5.000 de euro. Creditul de acordă pe o perioadă cuprinsă între şase şi 36 de luni, cu o perioadă de graţie de o lună. Banca Transilvania are, la rândul ei, Creditul Turistic în lei, euro şi dolari, pe o perioadă de o lună, până la un an, a cărui valoare variază între 250 şi 3.500 de euro. Romexterra Bank are Creditul Vacanţa în lei şi euro, a cărui valoare variază, ca şi anul trecut, între 500 şi 2.500 de euro, pe o perioadă de creditare între trei luni şi doi ani.
Fiţi atenţi la costul total al creditului

Făcând o comparaţie pe www.finzoom.ro, o persoană care contractează un credit pentru vacanţă în lei, în valoare de 5.000 de lei, pe o perioadă de un an, va plăti o dobândă anuală efectivă ce variază între 21,80 şi 28,82%, astfel că la sfârşitul anului respectiv înapoiază băncii între 5.543 şi 5.671,81 lei.
Considerând acelaşi tip de credit, dar contractat pe o perioadă de şase luni, DAE variază între 25,75 şi 43,75%, astfel că, la sfârşitul celor şase luni, costul creditului variază între 5.335,91 şi 5.514,02 lei.
Înainte de a contracta un credit pentru vacanţă trebuie să vă informaţi foarte bine cu privire la costurile lui. Sfatul specialiştilor este de a nu fi „exclusivişti“ în analizarea ofertelor şi să vă opriţi şi asupra creditelor de nevoi personale nenominalizate care pot fi mai avantajoase în ceea ce priveşte costurile aferente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS