14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBCR şi CEC, luate la bani mărunţi

BCR şi CEC, luate la bani mărunţi

Cele şapte sucursale şi agenţii ale Băncii Comerciale Române (BCR) din judeţul Olt au fost călcate zilele trecute de inspectorii pe relaţii de muncă ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), într-o campanie dispusă de Inspecţia Muncii Bucureşti.
Acţiunea s-a derulat în perioada 30 mai – 7 iunie. În campanie au fost luate la bani mărunţi sucursalele din Slatina, Balş şi Scorniceşti. Au fost verificate Agenţia „Steaua“, din Slatina, precum şi agenţiile din Caracal, Corabia şi Beica.  
În urma acestui control, inspectorii de muncă au descoperit mai multe nereguli şi au trasat anumite sarcini spre îndeplinire angajatorilor. Una dintre problemele grave constatate de inspectori a fost faptul că Agenţia „Steaua“ din Slatina, cu toate că funcţionează de aproximativ doi ani, nu avea înfiinţată nici până acum registrul unic de control.
Alte aspecte verificate în această campanie au fost legate de orele suplimentare ale angajaţilor şi munca prestată în zilele de sâmbătă şi duminică.
„Am dispus mai multe măsuri ca urmare a acestei acţiuni. Angajatorul are obligaţia să evidenţieze în fişele de prezenţă orele lucrate suplimentar, dar şi orele lucrate sâmbăta şi duminica şi să respecte repausul săptămânal, adică două zile. Angajatorul trebuie să respecte suplimentarea orelor de muncă, iar acestea să fie plătite după cum urmează: sâmbăta şi duminica se va acorda un spor de 25% din salariul brut lunar, dacă vor fi compensate cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care acestea nu sunt compensate vor fi plătite cu 100% din salariul brut. De asemenea, s-a dispus şi înfiinţarea registrului unic de control pentru Agenţia «Steaua»“, a spus Eugen Mitu.
Celor şapte sucursale şi agenţii BCR li s-a dat ca termen de îndeplinire a măsurilor dispuse două săptămâni de la finalizarea controlului. În caz de neîndeplinire a măsurilor, aceştia riscă amenzi între 4.500 şi 5.000 de lei.
O campanie similară se desfăşoară zilele acestea la cele 25-   28 de agenţii ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) din judeţ. „Şi această campanie în domeniul relaţiilor de muncă a fost dispusă tot de Inspecţia Muncii Bucureşti. Acţiunea a început luni şi vom verifica toate agenţiile din judeţ“, a precizat Mitu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS