Leul devorează profitul exportatorilorExportatorii români au de suferit de pe urma aprecierii puternice a leului în raport cu euro. Ei vând ieftin şi cumpără scump de pe piaţa internă. În schimb, câştigă cei care au credite în valută şi statul, care calculează accizele la cotaţiile din octombrie 2006.

Aprecierea puternică a leului în raport cu moneda euro a dat o lovitură grea firmelor exportatoare româneşti, care înregistrează pierderi însemnate în ultima perioadă din această cauză. Spre exemplu, moneda europeană era cotată ieri, de BNR, la doar 3,2580 lei, cea mai mică din ultimii patru ani, spun analiştii financiari. Din apreciere câştigă în primul rând importatorii, care cumpără ieftin, dar vând la fel de scump.

În timp ce marfa pe care o aduc din afară s-a ieftinit, pe piaţa internă preţurile nu s-au micşorat, aşa încât profitul înregistrat din diferenţă le intră în buzunar.

Vremuri grele pentru exportatori

Aprecierea leului îi nemulţumeşte însă pe exportatori, care au pierderi însemnate. Majoritatea acestora au contracte feme cu partenerii externi. La decontarea mărfii însă se trezesc că produsul finit nu mai valorează la fel în lei, ci mai puţin. În schimb, cei care îşi procură materia primă de pe piaţa internă, la preţuri în lei, au numai de pierdut.

„Am pierdut foarte mulţi bani de la începutul anului, pentru că noi avem sută la sută export. Vindem în euro, iar preţurile pe piaţa externă se schimbă foarte greu. În schimb, cumpărăm materia primă din ţară la preţuri mult mai mari. Salariile şi utilităţile le plătim tot în lei. În aceste condiţii, pe fondul întăririi leului, am pierdut câteva miliarde de lei în 2007. Noi nu putem creşte preţurile pe piaţa externă în acelaşi ritm în care se întăreşte leul“, a declarat Dan Şilcă, director la NEWAGE AVK România SA, societate care are ca obiect de activitate producţia de motoare electrice, generatoare şi transformatoare.


Şi alte firme se plâng că leul tare le aduce pierderi însemnate.

„Efectele asupra exportatorilor sunt destul de mari. Raportat la curs, veniturile în euro scad, pentru că decontarea mărfii se face la 90 de zile. Nu poţi să le spui unor parteneri externi cu care colaborezi de ani buni că le indexezi preţurile pentru că s-a apreciat leul. Eu, la nivel de an, am pierderi de 30%. Aprecierea leului s-a făcut şi pe fondul introducerii unei mari cantităţi de euro în ţară de către românii care lucrează în străinătate“, a afirmat, la rândul său, Petre Ninulescu, director PREGI IMPEX SRL, societate care activează în industria încălţămintei. Unii exportatori au reuşit să fie feriţi de deprecierea euro pentru că operează cu altă valută. „În principiu, pe noi aprecierea leului nu ne afectează prea tare, pentru că exportăm în dolari. În al doilea rând, mare parte din materia primă o importăm, tot în aceeaşi monedă. Se ştie că, dacă vrei să eviţi riscurile, trebuie să vinzi şi să cumperi în aceeaşi monedă“, a afirmat Valeriu Gârlea, purtător de cuvânt al DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA SA.

Efecte diverse

Aprecierea leului în raport cu euro are efecte şi sub alte aspecte. Unul dintre ele se referă la accizele calculate de stat, unde firmele româneşti au din nou de pierdut.

Potrivit noilor reguli fiscale, pentru calculul accizei se ia în considerare paritatea euro/leu din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Pe 2 octombrie 2006, cursul era de 3,5361 lei/euro, iar pentru ieri era calculat la 3,2580 lei/euro. Analiştii apreciază că numai în prima lună a lui 2007, când leul nu se apreciase aşa de mult, câştigul statului era de  8,8 milioane de euro. Au în schimb de câştigat clienţii care au luat credite în euro, pentru că ratele lunare sunt din ce în ce mai mici. Statisticile confirmă o creştere spectaculoasă a creditelor în valută, cu 85,7% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte firmele, valoarea creditelor a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Ingineru' said:

    Domnu’ reporter, NEWAGE AvK Romania SA si-a schimbat de ceva vreme putin denumirea in Cummins Generator Technologies (asa cum foarte mare scrie deasupra usii de la intrare) si daca imi arati vreun transformator fabricat la NEWAGE AvK Romania SA, promit sa ti-l dau cadou…:)))

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 22 mai 2007

Actualitate

» Fii vocea cartierului tău! – în Rovine
» Tramvaiele second hand cuceresc Bănia
» Greva minerilor ar aduce pagube imense
» Şef nou la Complexul Energetic Rovinari
» Se taie buricul Băniei

Local

» PNL rămâne la ciolan
» Băsescu s-a înecat la mal
» Finanţare pentru construirea drumului de centură
» Scurte ştirii
» Modificări în Codul familiei
» Zile de sărbătoare pentru studenţii craioveni
» Ucrainenii învaţă de la medicii olteni despre prezervativ
» Patroni amendaţi pentru reţinere de acte
» Accident grav pe Valea Oltului
» Amenzi în locul puşcăriei
» Craiovenii, înşelaţi cu repartitorul
» Bătaie pe scările bisericii

Dolj

» Duminica accidentelor pe DN 6
» Festivalul Sfântul Ioan Gură de Aur, la final
» Elevii doljeni, mediocri la română

Gorj

» Slujbe de pomenire cu ocazia zilei Sfinţilor Constantin şi Elena
» Un nou val de controale în spitale

Sport

» Felipe şi Tararache, în Bundesliga
» Romario a marcat 1.000 de goluri
» Barca şi Real continuă lupta pentru titlu
» Ursea, director tehnic la Neuchatel
» Porto, din nou campioană
» Codrea tremură de frica retrogradării
» Amariei, campioană cu Slagelse
» Vis transformat în coşmar
» Vâlcencele n-au timp să se bucure
» Scandal la AJF Dolj
» FEFS are cei mai buni atleţi
» Scurte ştiri
» Neagoe, suspendat şi amendat
» Pandurii vor întăriri de la Steaua şi Dinamo
» Njock aşteaptă pedeapsa
» Victorie de zilele oraşului

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Măsline pentru toate gusturile
» Eis Kafe San Marco – un loc prietenos
» Bancul zilei
» Fereşte-te de radar!
» Energie electrică
» Agenda evenimentelor
» Istoria Farului din Alexandria
» Ia TE UITĂ

Opinii

» Punct şi de la capăt
» Să vină spectatorii!

Top