HIDROELECTRICA, păgubită de băieţii deştepţiProcurorii DIICOT descriu modul în care conducerea HIDROELECTRICA a încheiat mai multe contracte care au pus în pericol sistemul energetic naţional şi care au creat pagube societăţii şi economiei naţionale. În dosarul de urmărire penală sunt învinuite nouă persoane, inclusiv fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş.

Cele nouă persoane, printre care directorul general al HIDROELECTRICA, Traian Oprea, şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş, s-ar face vinovate, în opinia procurorilor DIICOT, pentru subminarea economiei naţionale şi complot, potrivit NewsIn. „În perioada 2002-2003, funcţionarii numiţi în conducerea SC HIDROELECTRICA SA, folosindu-se de prerogativele funcţiilor în care au fost învestiţi, au constituit o asociaţie suprapusă, paralelă şi mulată pe organigrama societăţii care a folosit această societate în scopuri contrare obiectivelor statuate legale, care au fost de natură să submineze economia naţională prin afectarea funcţionării sistemului energetic naţional în condiţii de siguranţă, cu repercusiuni grave asupra întregului sistem economic naţional“, se arată în rezoluţia Parchetului.

Nucleul dur al băieţilor deştepţi

Potrivit procurorilor, nucleul de bază al „asociaţiei“ era constituit din cinci persoane aflate în conducerea societăţii HIDROELECTRICA: Eugen Pena – director general, Victoria Geormăneanu – directoare economică, George Lavinius – director comercial, Carmen Marin – directoare relaţii internaţionale, privatizare, şi Nicolae Opriş – şef serviciu marketing furnizare. „Asociaţia a funcţionat începând din anul 2002, până în prezent. Rolul de lider era deţinut iniţial de Eugen Pena, care „prin funcţia sa de factor de decizie, concerta acţiunile subordonaţilor după ierarhie“, în intervalul 1 ianuarie 2002 – 1 noiembrie 2003.  După această dată, acţiunea a fost preluată de Traian Oprea, numit în funcţia de director general al HIDROELECTRICA, pe care o deţine şi în prezent. Potrivit procurorilor, obiectivul era ca activitatea HIDROELECTRICA să fie reorientată în avantajul unor societăţi comerciale private care să obţină contracte de furnizare de energie electrică în mod preferenţial. Anchetatorii susţin că la nucleul iniţial ar mai fi aderat Georgeta Iosif, numită de Oprea în funcţia de directoare economică, şi Ion Lungu, preşedintele ANRE în perioada 26 iunie 2000 – 12 iulie 2004. Lungu a fost înlocuit la conducerea ANRE în 2005, de Nicolae Opriş. În 2006, a intrat pe fir şi Codruţ Şereş. Acesta „a sprijint asociaţia prin acţiuni contributive de ordin moral şi material“. Anchetatorii spun că fostul ministru ar fi ascuns „activităţile ilicite săvârşite de membrii grupării“ şi că nu a luat măsurile ce se impuneau, deşi a fost sesizat în acest sens.


Pagubă de 47 de milioane de dolari

Energy Holding a achiziţionat energie în 2004 la preţul de 65,4 lei/MWh, mai mic decât valoarea costului mediu de producţie, de 83,9 lei/MWh. În 2005, firma a cumpărat energie hidro la un preţ mediu de 69,8 lei/MWh, faţă de 89,6 lei/MWh. În total, o pagubă de 47 de milioane de dolari în contul HIDROELECTRICA. Energy Holding a încheiat un contract pe zece ani, în valoare de 922 de milioane de dolari, aproximativ 1,93% din PIB pentru perioada ianuarie-septembrie 2004. Procurorii mai spun că HIDROELECTRICA a prelungit în 2004, în mod ilegal, cu zece ani patru contracte cu societăţile Energy Holding, Euro-PEC SRL, ELECTROMAGNETICA SA şi LUXTEN SA.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 14 aprilie 2007

Actualitate

» Politica în România este paralizată
» Dacia şi Daewoo, un sfert din locurile pentru rable
» Cărţile, puse-n cui
» Ultimul tren pentru ELECTROPUTERE
» Control la substanţele periculoase
» CE Turceni vinde energie
» Invazie de spărgători în Bănie

Local

» Gazeta de Sud, nominalizată din nou pentru Premiul „Dumitru Tinu“
» Solomon, acuzat că a cerut şpagă
» Mere „româneşti“ din Polonia
» Soldurile au umplut buzunarele comercianţilor
» Mii de credincioşi au luat agheasmă
» Scurte stiri
» Traficanţi de minori, arestaţi
» Râmnicenii mai au căldură cinci zile
» Atenţie la ţepele cu promoţia ALTEX!
» Anchetat pentru 13 cauze penale
» Yoghinii sunt aşteptaţi la Băile Herculane
» A murit la patru zile după accident
» Captură de ţigări netimbrate

Dolj

» Fără pomi fructiferi lângă gard
» Tăriceanu îl pârăşte pe Băsescu lui Frattini
» Viaţa doljenilor atârnă de un fir de … profit

Gorj

» Manţog nu se teme de Morega
» Ucis cu un par

Sport

» Tănasie l-a învins pe Avetisian
» Orac a limitat proporţiile scorului
» Fărădelegi la AJF Gorj
» Raikkonen vrea să triumfe în Bahrein
» Liceeni învaţă „meserie“ de la Energo
» Duel fară miză între olteni
» Băieţii acasă, fetele în deplasare
» O afacere spaniolă
» În luptă cu istoria
» Oltchim vrea să bată la scor
» Derbiul supravieţuirii la Hunedoara
» Arde Gaz-ul!
» Bănică, titular după 671 de zile
» Vremea revanşei

Bani & Afaceri

» Cârciumaru a venit din Austria
» Curent electric şi la grădina de zarzavat
» Liga Sindicatelor Miniere are conturile blocate
» Lucrează fără salariu
» Gorjenii nu apelează la consilierii EURES
» Directorul Electrica, dat afară
» HIDROELECTRICA, păgubită de băieţii deştepţi

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Apariţii editoriale
» Utile Craiova
» Cum a apărut pixul?

Top