Contrabandă cu uleiuri mineraleDupă derularea tranzacţiilor, firmele de tip fantomă dispar cu tot cu bani. Uleiurile minerale sunt livrate pe piaţa neagră a carburanţilor. Soluţia: accizarea acestor produse şi recuperarea banilor după ce firmele demonstrează că le-au folosit în scopuri industriale.

Comisarii Gărzii Financiare Dolj au sesizat recent organele de cercetare penală în legătură cu un nou caz de evaziune fiscală realizată prin introducerea pe piaţa carburanţilor a unor cantităţi impresionante de uleiuri minerale neaccizate. Potrivit controlorilor, valoarea prejudiciilor reprezentând accize şi TVA aferent se ridică la 27,9 miliarde de lei vechi. În perioada 2005 – 2006, o firmă din judeţul Olt a achiziţionat de la rafinăriile de pe Valea Prahovei tone de uleiuri minerale, pe care se suspectează că le-au vândut pe post de carburanţi pe piaţa neagră. Tranzacţiile s-au realizat în numai câteva luni, cu societăţi din Bucureşti şi Braşov. Aceste firme sunt societăţi tip fantomă, care nu şi-au depus situaţiile financiare la fisc timp de câţiva ani.

Reţetă de evaziune fiscală

În ultimul an, comisarii financiari au descoperit nenumărate cazuri de acest tip. Din cauza legislaţiei permisive, evaziunea fiscală produsă în acest mod este în floare. Patentul folosit de firmele care dau tunuri financiare este extrem de simplu. Conform actualei legislaţii, uleiurile minerale sunt neaccizate. Ele pot fi achiziţionate în baza unei autorizaţii de utilizator final, eliberată de fiscul în a cărui rază teritorială este înregistrată firma. Ulterior, uleiurile nu sunt folosite în scopul pentru care a fost obţinută autorizaţia, ci sunt plasate pe piaţa carburanţilor fără să fie plătite accizele către stat. Accizele intră în buzunarele patronilor, care îşi vând carburanţii la preţuri mai mici. După derularea tranzacţiei, firmele, în mare parte din cazuri de tip fantomă, dispar cu tot cu bani. Societăţile tip fantomă pot fi recunoscute prin următoarele particularităţi: nu au activitate decât în câteva tranzacţii, au sedii fictive sau nu şi-au depus situaţiile financiare anuale la fisc. Comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, a spus că organele de control muncesc din greu până descurcă iţele filierelor de carburanţi contrafăcuţi.

„Produsele achiziţionate trebuie folosite în scop industrial. Societăţile care achiziţionează uleiuri minerale produc printr-un amestec foarte simplu diluanţi, care sunt comercializaţi în multe cazuri către societăţi tip fantomă. Prin aceasta se împiedică intenţionat posibilitatea verificării modului de utilizare a acestor produse. Există suspiciunea că produsele sunt folosite drept carburanţi, caz în care Codul Fiscal prevede obligaţia calculării accizelor la nivelul celor stabilite pentru benzina cu plumb“, a explicat Ursulescu. Şeful Gărzii Financiare a mai spus că deja ne confruntăm cu un fenomen în care evaziunea este în floare: „Se sustrag de la buget sume foarte mari, în contul accizelor şi TVA aferent. Numai în Dolj, în ultimul an a fost descoperită o evaziune fiscală de peste 250 de miliarde de lei vechi“.


Soluţii la îndemână

Comisarii financiari au făcut informări mai departe în legătură cu toate aceste cazuri. Soluţia ar fi şi ea simplă: accizarea uleiurilor minerale. După ce firma care achiziţionează acest produs demonstrează că a folosit uleiurile în scopul pentru care a obţinut autorizaţia, ea îşi poate primi banii înapoi de la stat. Alături de cazul menţionat, comisarii au mai sesizat organele de cercetare penală în două situaţii, pentru că firmele vizate pentru verificări s-au sustras controalelor.

Trebuie spus că în luna martie comisarii financiari au verificat 268 de agenţi economici şi au sancţionat 233 dintre ei, cu amenzi contravenţionale în valoare totală de circa şase miliarde de lei vechi. Totodată, aceştia au confiscat 505 litri de diverse băuturi alcoolice şi marfă de acest tip în valoare de 16 milioane de lei vechi, la care se adaugă confiscări de ţigări de 147 de milioane de lei vechi. 17 firme s-au trezit cu activitatea suspendată temporar din cauza neregulilor depistate.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. vlad said:

  Bogdan, ce se va intampla oare pana la urma cu aceste sesizari catre organele de cercetare penală …? de fapt ce spune experienta.

  pe curand

 2. ionica said:

  pai comisarii garzii financiare nu fac decit sa/si bage bani in buzunar si sa santajeze agentii economici.acest lucru il stiedomnul dragos ursulescu sau este si dinsul la fel

 3. xx said:

  Bogdan, articolul are iz elogios. Nu e rau in sine ac. lucru dar ar trebui echilibrat in acelasi timp cu o expunere a statusului catorva asemnea dosare deja lansate in trecut catre ” organele de cercetare penală “. Atunci vom vedea valoarea unor astfel de actiuni.

 4. gogu said:

  trimite-ti 2 reporteri sub acoperire in Complexul C omercial Bacriz , pe la standurile din cladire,prin hale,acolo sa vedeti evaziune.Insoti-ti un simplu control,protectia cumparatorului de exemplu sau camera de munca si sa vedeti vanzatoare (sau patroane)fugite de la standuri . Apoi intrebati-i de acte pe marfa. Sigur veti avea ce scrie ! Incercati si la SUCPI si laBANIE !

Alte stiri

15 aprilie 2019

Gorj: Anchetă pentru excavare fără drept de agregate minerale

Angajaţii unei firme sunt anchetaţi de poliţiştii gorjeni pentru excavare ilegală de agregate minerale. Polițiști din cadrul Postului de Poliție Bumbești Pițic s-au sesizat la finalul săptămânii trecute din oficiu cu privire la faptul că un ...

Sumarul ediției de joi, 12 aprilie 2007

Actualitate

» Împăcare imposibilă între Băsescu şi Tăriceanu
» Transporturile periculoase, la control
» ELECTRICA, debranşare cu fâs
» Comercianţi de stricăciuni
» Oficial, bătrânilor le merge bine…

Local

» Mititelu şi-ar da foc
» Senatorii lasă magazinele duty-free să-şi facă de cap
» Pomana miliardului la Regia Apa
» Cameniţă ameninţă că lasă spitalul fără pacienţi
» Tăriceanu îşi îmbărbătează noii colegi de guvern
» Şefi cercetaţi pentru furt de echipament minier
» Grenadă rusească, găsită la Păuşeşti
» Tăiatul unui copac, pagubă de o sută de milioane
» Încă trei luni pentru o Bănie curată
» Morţi din cauza vitezei
» Performanţă dincolo de întuneric
» Istoria s-a scris în Cetatea Băniei
» Copilărie între foame şi bătăi
» Scurte ştiri
» Şereş şi şefii din energie, urmăriţi penal
» Minor prins la volan
» Noi agenţi de poliţie la frontieră
» Viţă-de-vie nobilă
» Nave modernizate
» Scurte ştiri

Dolj

» Braconieri „vânaţi“ de colegi

Gorj

» Paşte cu sute de ouă expirate
» Pompierii, solicitaţi la 13 incendii
» Deţinuţii, la meciurile pandurilor
» Cărţi poştale englezeşti cu zăpadă de la Rânca

Sport

» Flores: Prestigiul nu este afectat
» Mourinho: Am meritat calificarea
» Essien a calificat-o pe Chelsea
» Spalletti: Au dat gol la primul şut
» Ferguson: S-a întâmplat un lucru rar
» Maradona a fost externat
» Sevilla, în pericol
» Coşmar în „Teatrul viselor“
» Rezultatele etapei a 27-a
» Violenţe tratate cu blândeţe
» Caută aliaţi români ca să combată rasismul
» Sorţi favorabili
» Meciuri fără spectatori în Liga I
» Neagoe nu face experimente
» Scuzele nu aduc puncte
» Speranţele se leagă de Oţelul

Bani & Afaceri

» Cumpărăm locuinţe vechi la preţ dublu
» O nouă agenţie BRD

Opinii

» Cine are dreptate?
» Pornind de la o fotografie

Top