9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUE subvenţionează domeniile lui Bachus

UE subvenţionează domeniile lui Bachus

Doljenii implicaţi în viticultură vor primi începând din acest an,  sprijin de la Uniunea Europeană pentru reconversia soiurilor, reamplasarea parcelelor şi modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie.

Programele de reconversie/restructurare reprezintă, potrivit normelor de aplicare a Ordinului nr. 211/2007 al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ansamblul de măsuri eligibile, care, prin realizarea lor, conduc la adaptarea producţiei la cerinţele pieţei. Şi pentru că acum trebuie să ne adaptăm la piaţa comunitară, începând din acest an, Uniunea subvenţionează trei direcţii de acţiune în domeniul viticol. Axele acestui program sunt: reconversia soiurilor prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe altă parcelă echivalentă ca suprafaţă de viţă-de-vie pentru struguri de vin cu anumite soiuri, reamplasarea parcelelor situate în condiţii nefavorabile şi modernizarea formei de conducere a sistemului de susţinere şi palisaj în plantaţiile viticole. „Potenţialii beneficiari ai acestui sprijin sunt persoanele fizice sau juridice înscrise în Registrul Plantaţiilor Viticole şi în Registrul Fermelor, care utilizează următoarele drepturi de plantare/replantare: drepturi de plantare provenind de pe o rezervă; drepturi de replantare individuale; drepturi de replantare rezultate în urma defrişării în cadrul planului individual“, a declarat Cristina Vladu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Potrivit acesteia, valoarea sprijinului pentru fiecare măsură eligibilă din cadrul celor trei programe variază între 1.500 şi 3.975 de euro/ha pentru activităţile de modernizare şi între 2.625 şi 5.775 de euro/ha pentru activităţile de reamplasare a parcelelor şi pentru cele de reconversie a soiurilor.

Documentaţia se depune la DADR Dolj

Acodarea sprijinului financiar pentru aceste măsuri necesită, potrivit legislaţiei în vigoare, elaborarea de către solicitanţi a unui plan individual, personalizat pe nevoile proprii. Acesta trebuie să conţină doar unul dintre cele trei programe de restructurare şi una sau mai multe măsuri eligibile. „Termenele-limită pentru depunerea planurilor individuale la DADR sunt: 30 aprilie 2007, pentru campania viticolă 2006 – 2007, şi 30 iunie 2007, pentru campania viticolă 2007 – 2008“, a afirmat Cristina Vladu. Potrivit acesteia, pentru campania viticolă 2007 – 2008, România ar putea să primească aproximativ 20 de milioane de euro de la UE.

Suprafaţa minimă pentru restructurare – 0,3 hectare

Potrivit legislaţiei în vigoare, suprafaţa minimă a planului individual, a parcelei pentru restructurare/reconversie şi a celei rezultate după această operaţiune este de 0,3 ha. „Suprafaţa maximă pentru restructurare/reconversie este de 150 ha“, a mai spus Cristina Vladu. În ceea ce priveşte soiurile de struguri folosite la plantare sau realtoire, pentru regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei, numărul lor este 18 (dintre acestea fac parte Chardonnay, Fetească albă şi regală, Fetească neagră, Merlot, Tămâioasă românească). Pentru nisipuri şi alte terenuri favorabile din sudul ţării, legea permite sădirea a şase soiuri de viţă-de-vie: Fetească regală, Riesling, Aligote, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră şi Pandur.

Ordinul 211/2007

Potrivit Ordinului nr. 211/2007, programele de reconversie/restructurare nu se aplică în următoarele cazuri:
– plantaţiilor cu soiuri de vin care au ajuns la finalul ciclului lor natural de producţie (vii nobile 16 – 24 ani şi vii hibride 16 – 18 ani);
– plantaţiilor cu soiuri pentru struguri de masă;
– plantaţiilor cu hibrizi direct producători interzişi;
– plantaţiilor care au beneficiat de fonduri provenite din proiecte comunitare pentru înfiinţare în ultimele zece campanii viticole.
12.500 de hectare de vie în Dolj
Conform statisticilor DADR, la nivelul judeţului Dolj, patrimoniul viticol este de aproximativ 12.500 de hectare, din care două treimi vie hibridă. Viţa-de-vie din soiuri nobile este plantată pe o suprafaţă de aproximativ 4.300 de hectare (numai vreo 25 de hectare sunt plantate cu struguri de masă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS