9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReabilitarea termică eşuează în Bănie şi în 2007

Reabilitarea termică eşuează în Bănie şi în 2007

Deşi depunerea dosarelor pentru reabilitarea termică a locuinţelor este pe ultima sută de metri, numărul asociaţiilor din Bănie care s-au înscris în acest program este mic.

Aproximativ o lună mai au la dispoziţie asociaţiile de proprietari din Craiova pentru a se înscrie în Programul de reabilitare termică a locuinţelor. Termenul oficial expiră la 1 mai, atunci când primăriile din ţară trebuie să transmită guvernului lista cu doritorii de subvenţii. În Bănie, procentul celor interesaţi este foarte mic, deoarece din cele 3.117 blocuri s-au depus actele pentru 54. Lipsa informării, dar şi dezinteresul sunt principalele motive din cauza cărora craiovenii s-au lăsat pe tânjeală, nefiind conştienţi că vor pierde nişte bani gratis, sunt de părere edilii Craiovei. Pentru a-i ajuta pe locatarii blocurilor vechi, funcţionarii primăriei au trimis înştiinţării către toate asociaţiile în legătură cu actele necesare pentru înscrierea în program.
„La începutul lunii mai trebuie să trimite către Consiliul Judeţean Dolj lista cu cei nominalizaţi, care va fi trimisă la minister. De acolo se va transmite care sunt norocoşii pentru anul 2007“, a menţionat Marian Giubelan, şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari. Actele necesare sunt acceptate de funcţionarii primăriei şi în luna mai, dar asociaţiile respective vor fi incluse în programul de subvenţionare abia pentru 2008.

Programul, respins din lipsă de bani

„Vor pierde sume importante. Acum, că programul este la început, banii se vor aloca după principiul primul venit, primul servit. De anul viitor, când cererile vor fi mai multe şi se va face o triere, se vor acorda bani cu prioritate blocurilor foarte vechi, care au nevoie imediată de reabilitare termică“, a adăugat Giubelan.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că ei şi-au anunţat membrii, însă aceştia au invocat de fiecare dată lipsa banilor.
„Le-am adus la cunoştinţă de program, însă doar o singură persoană s-a arătat interesată. Situaţia e generală în Craiova, deoarece cota de 30%, cu care ar trebui să participe, este considerată destul de mare de oamenii care au venituri foarte mici“, a precizat Ghedeon Popa, preşedintele Asociaţiei nr. 36 Craioviţa Nouă.
Până în prezent, nu au fost iniţiate astfel de lucrări în Bănie, abia spre sfârşitul anului aşteptându-se ca reabilitarea să fie începută la blocurile care au fost incluse în program anul trecut. Câteva zeci de craioveni care şi-au reabilitat singuri locuinţele au venit acum la primărie să afle dacă banii investiţi pot fi decontaţi. Din păcate, guvernul nu se implică în astfel de acţiuni, subvenţionând doar lucrările stabilite în urma unui audit de specialitate. Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că locatarii respectivi pot să îşi depună actele pentru efectuarea altor lucrări de reabilitare termică de care ar avea nevoie imobilul în care locuiesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS