9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri750 de miliarde pentru IMM-uri

750 de miliarde pentru IMM-uri

Intreprinderile mici si mijlocii vor primi anul acesta de la guvern 750 de miliarde de lei vechi. Firmele beneficiare se pot adresa birourilor teritoriale ale ANIMMC incepând cu 10 aprilie.


Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) pune in acest an la dispozitia firmelor mici si mijlocii fonduri guvernamentale in valoare totala de 750 de miliarde de lei vechi, prin cele opt programe pe care le deruleaza si pentru care se pot depune dosare incepând cu 10 aprilie. Primul dintre programele lansate se refera la sustinerea accesului microintreprinderilor si intreprinderilor mici la serviciile de instruire si consultanta, care beneficiaza de un buget de 1,2 milioane de lei. Programul isi propune sa sustina activitati ca instruirea personalului pe diverse tematici, consultanta pentru elaborarea strategiilor de marketing, a studiilor de piata si a studiilor de fezabilitate, inclusiv cele necesare pentru obtinerea fondurilor structurale. Alt program se refera la sprijinirea IMM-urilor in dezvoltarea exportului si va avea un buget de opt milioane de lei. In cadrul acestuia, fiecare beneficiar poate obtine pe parcursul unui an o alocatie financiara nerambursabila totala de maximum 25.000 de lei. Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata dispune de un buget de sase milioane de lei, pentru 400 de beneficiari. Valoarea maxima a alocatiei financiare pentru fiecare beneficiar eligibil nu poate depasi suma de 50.000 de lei.


Fara cozi


Alt program sprijina dezvoltarea IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit si are un buget de 9,6 milioane de lei. Prin acesta se aloca 16% din sumele cheltuite in 2006 din profit, dar nu mai mult de 100.000 de lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale. Pe lânga acestea, sunt sustinute si mestesugurile, si artizanatul, cu un buget total de 1,5 milioane de lei.


Valoarea alocatiei financiare este egala cu echivalentul a 90% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar fara sa depaseasca suma de 20.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Consultanta pentru implementarea si certificarea sistemelor calitatii are si ea un buget de 1,2 milioane de lei. Alocatia este egala aici cu 90% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate, dar nu mai mult de 15.000 de lei. In fine, ultimele doua programe ale ANIMMC se refera la sprijinirea firmelor care vor sa participe la târguri si expozitii.


Cumulat, acestea au un buget de 1,9 milioane de lei. Reprezentantii in teritoriu ai Agentiei spun ca in acest an nu va mai fi inghesuiala de anul trecut. „Anul acesta, dosarele se pot depune si la oficiile teritoriale. Intreprinzatorul vine cu dosarul intr-un plic sigilat, dupa care noi ne ocupam de restul. Procesarea se face on line si astfel se scapa de cozile care au fost anul trecut“, a precizat Radu Mirea, directorul OTIMMC Craiova. Acesta a mai spus ca, in 2006, judetele Olteniei, la care s-au adaugat trei adiacente, au luat de la ANIMMC 130 de miliarde de lei vechi. Anul acesta, sumele propuse sunt cel putin la fel de mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS