11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa infiintezi o firma

Cum sa infiintezi o firma

Infiintarea unei societati comerciale costa câteva milioane de lei vechi si dureaza mai putin de o saptamâna. Grosul taxelor se plateste la Registrul Comertului si, daca esti student, poti beneficia de facilitati.


Dosarul pentru infiintarea unei firme necesita plata la Registrul Comertului a unei taxe de inmatriculare, care variaza intre 350 si 400 de lei. Taxa aceasta include toate taxele de registru aferente infiintarii unei societati comerciale, inclusiv taxa pentru publicarea in Monitorul Oficial. „Toate taxele se incaseaza la noi, omul care vrea sa infiinteze o firma nu sta pe drumuri, noi incasam si facem platile mai departe“, a explicat Gheorghe Celea, directorul Oficiului Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Dolj. Apoi mai trebuie platite alte doua taxe, una de 50 de lei, pentru rezervarea denumirii firmei, si alta de 39 de lei, reprezentând taxa de timbru pentru judecarea cererii de constituire de catre judecator.


Procedura de infiintare are termenul procedural de trei zile, iar in situatia necesitatii unor acte modificatorii termenul este de cinci zile. „Dosarele care au venit la noi ieri sunt la judecator si pâna azi la ora 4.00 le primim. Daca nu astazi, cel târziu mâine. De regula, le spunem oamenilor sa vina a treia zi“, a mai spus Celea, mentionând ca Ministerul Finantelor transmite codurile unice de inregistrare.


Studentii care vor sa isi infiinteze o firma beneficiaza de facilitati, conform HG nr. 166/2003, fiind scutiti de taxa de constituire si taxa de registru. Facilitatile sunt acordate studentilor care sunt cel putin in anul doi de studii la o facultate acreditata si necesita o adeverinta care sa ateste ca si-au indeplinit toate obligatiile catre senatul universitatii de care apartine facultatea.


Procedura este simpla


Primul pas catre infiintarea unei firme este sa faci rezervarea denumirii firmei la Registrul Comertului, care elibereaza o dovada a rezervarii denumirii. Aceasta institutie pune la dispozitie formularele tipizate necesare la intocmirea dosarului, si anume cererea de inregistrare, fisa vector fiscal, declaratia pe propria raspundere pentru asociati sau administratori, precum si declaratiile pentru activitate.


Pasul urmator, dupa actul constitutiv, este sa mergi la Administratia Financiara, unde ti se elibereaza un cazier fiscal (in care se inscriu toate faptele penale de natura economica si se elibereaza pentru fiecare asociat si administrator), care are o valabilitate de 15 zile. La dosarul cu care mergi la Registrul Comertului trebuie sa mai atasezi si un acord al vecinilor cu perete comun sediului sau punctului de lucru al firmei, certificat de asociatia de locatari sau proprietari, daca spatiul destinat sediului social este intr-un bloc. De asemenea, este necesara si dovada sediului (contract de vânzare-cumparare, inchiriere, comodat) si, dupa caz, acordul coproprietarilor sau certificatul de nomenclatura stradala si sapte timbre judiciare de 0,15 lei fiecare.


Actul constitutiv se poate redacta la Registrul Comertului in cadrul Compartimentului Asistenta, iar taxa pe care trebuie sa o platesti daca esti asociat unic este de 160 de lei, iar daca sunt mai multi asociati, de 280 de lei.


SRL-urile si societatile pe actiuni necesita pentru infiintare dovada depunerii capitalului social la orice banca sau filiala CEC. Capitalul social se depune numai dupa intocmirea actului constitutiv si este de minimum 200 de lei pentru SRL-uri. In cazul societatilor pe actiuni, capitalul social trebuie sa respecte doua conditii simultan, si anume sa fie de minimum 90.000 de lei, dar nu mai putin de 25.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS