20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele flexibile se lasa asteptate

Creditele flexibile se lasa asteptate

Pentru a evita o concurenta neloiala intre bancile din tarile UE si cele din România, BNR a emis recent un regulament prin care institutiile de creditare pot sa imprumute clienti fara a mai pune conditii stricte. Totusi, bancile comerciale sunt inca rezervate in a lansa produse noi.


Banca Nationala a României (BNR) a incercat, incepând cu 2003 si continuând in 2005 si 2006, o limitare a cresterii volumului creditelor pentru populatie prin adoptarea de diverse masuri restrictive. In cazul unor categorii de credite – investitii imobiliare -, BNR a stabilit un avans minim de 25%. In plus, a fixat un grad maxim de indatorare a imprumutatilor, a carui valoare a variat intre 30% pentru creditele de consum si 35% la creditele imobiliare/ipotecare, respectiv 40% pentru valoarea totala a creditelor contractate de o persoana. „Masurile au avut un caracter temporar si au urmarit o temperare a cresterii cererii interne in scopul continuarii reducerii inflatiei si a limitarii deficitului extern al României“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei Judetene BNR Dolj.


Reglementarile interne trebuie validate de BNR


Potrivit reprezentantilor BNR Dolj, o data cu intrarea României in UE, institutiile de credit din celelalte 26 de tari membre au dreptul sa desfasoare, in mod direct, activitate de creditare pe teritoriul României fara sa mai fie nevoite „sa se implanteze“ printr-o filiala sau o sucursala. „Restrictiile BNR ar fi putut conduce la o concurenta neloiala si la distorsiuni pe piata bancara de la noi din tara“, a spus Gheorghe Gherghinescu. Mai mult, astfel de restrictii i-ar fi putut determina pe românii care lucreaza in strainatate sa contracteze credite la bancile din tarile respective. Pentru a evita aceste aspecte negative, BNR a decis, potrivit Regulamentului 3/12.03.2007, ca acordarea, garantarea si derularea creditelor destinate persoanelor fizice sa se realizeze pe baza contractuala, in conformitate cu reglementarile interne ale imprumutatorilor (institutii de credit, sucursale ale institutiilor de credit, institutii financiare nebancare straine). Aceste reglementari proprii vor fi in concordanta cu profilul si strategia de risc a fiecarui imprumutator in parte. „Dupa ce elaboreaza propriile reglementari interne, acestea urmeaza sa fie validate de BNR, Directia Supraveghere“, a mai spus Gherghinescu.


Creditele cu avans zero mai au de asteptat


Deocamdata insa, bancile nu prea s-au intrecut in a lansa produse pliate pe noi reglementari, semn ca bancile inca lucreaza la reglementarile proprii. „Deocamdata, nu am primit nici o informare cu privire la vreo schimbare referitoare la avans sau la gradul de indatorare a clientilor“, au declarat surse din BRD Group Craiova. Situatia este asemanatoare si la celelalte banci din sistem. „Deocamdata, nu au aparut schimbari“, a declarat Aneta Bucataru, directoare de vânzari in cadrul sucursalei CEC Craiova. Aceeasi situatie este intâlnita si la Raiffeisen. „Dupa ce vor fi stabilite noile reglementari, va fi nevoie sa obtina validarea BNR. In ceea ce priveste modificarile survenite, nu cred ca bancile comerciale vor renunta in totalitate la avans“, au declarat surse din Raiffeisen Bank Craiova, care sunt de parere ca nivelul avansului va fi stabilit, probabil, undeva la 10%.


Creditele adaptate noilor norme, peste o luna


„Dureaza destul de mult sa-ti reasezi politica. In plus, o parte din banci se gândesc, probabil, ca poate ar fi mai bine sa astepte sa vada cu ce produse noi vine competitia“, a declarat Ionut Patrahau, director general adjunct in cadrul Bancii Transilvania. Noile credite vor aparea peste cel putin o luna. „Aparitia pe piata a noilor credite in conformitate cu reglementarile proprii ale bancilor nu se intrevede sa se finalizeze mai devreme de o luna“, a declarat Gheorghe Gherghinescu. Potrivit acestuia, pâna la validarea noilor norme, produsele de creditare se vor derula dupa vechile reguli, cu precizarea ca vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor, indiferent de tipul de credit ales. Aceasta norma a fost deja pusa in aplicare de unele banci comerciale. „La acest moment, gradul de indatorare a crescut la 40% pentru toate tipurile de credit, ceea ce sporeste valoarea creditului ce poate fi contractat“, a declarat Nicolae Ristea, directorul BancPost Craiova.


Piata imobiliara a reactionat deja la eliminarea restrictiilor BNR


Aparitia normelor va avea un prim impact asupra pietei imobiliare, pe fondul cresterii numarului de credite ipotecare preconizate in urmatoarea perioada. Potrivit NewsIn, pretul apartamentelor noi ar putea creste cu minimum 25-50% in urmatorii trei-cinci ani, atât pe fondul maririi numarului de credite ipotecare, cât si al cresterii salariilor in constructii si al scumpirii terenurilor. De fapt, piata imobiliara craioveana a rectionat deja. „Piata a inceput deja sa reactioneze de la aparitia acestor zvonuri. Estimez o crestere de pâna la 10% pe fondul cresterii numarului de contractanti de credite imobiliare“, a declarat, la inceputul lunii, Niculina Otovescu, directoarea uneia dintre agentiile imobiliare din Craiova. 


Produse personalizate pe client


Cu toate ca exista zvonuri ca decizia BNR va ingradi accesul la credite pentru persoanele cu venituri mici, acestea sunt infirmate de o parte din reprezentantii bancilor. „Liberalizarea creditarii nu inseamna ca bancile vor fi mai putin prudente. Vor fi insa create produse atât pentru persoane cu venituri mari, cât si pentru oameni saraci“, a spus Ionut Patrahau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS