11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Scut in jurul lui Dinel

Consiliul de Administratie al SIF Oltenia a facut scut in jurul lui Dinel Staicu si nu va introduce pe ordinea de zi a AGA problema debarcarii presedintelui, trimis in judecata in dosarul BIR.


Scandalul dintre presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) este pe cale sa ajunga pe masa instantelor de judecata. Pe 7 februarie 2007, CNVM a emis o ordonanta (nr. 128) prin care cerea conducerii SIF Oltenia sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru o decizie privind oportunitatea mentinerii lui Staicu in fruntea societatii, in conditiile in care omul de afaceri craiovean a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul fraudarii BIR. Potrivit unui comunicat remis ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Consiliul de Administratie (CA) al SIF Oltenia, care s-a intrunit luni in sedinta, a decis sa respinga ordonanta CNVM. „Am hotarât sa acordam prezumtia de nevinovatie domnului Staicu, pentru ca are destul timp sa-si lamureasca problemele cu CNVM. De altfel, Dinel Staicu a atacat in nume personal ordonanta CNVM“, a declarat Teodor Buzatu, unul dintre membrii CA. Buzatu este cel care ne declara in urma cu putin timp ca CA va introduce pe ordinea de zi a AGA problema debarcarii lui Dinel Staicu din fruntea SIF Oltenia, deoarece CNVM ar putea convoca AGA apelând la instanta si s-ar ajunge la acelasi rezultat. Trebuie spus ca de luni Teodor Buzatu a fost numit de CA in functia de director de management si logistica si i s-au delegat atributiile de gestiune a portofoliului. CNVM se abtine deocamdata sa comenteze decizia forului de conducere al SIF Oltenia. „Nu comentam deocamdata. In ceea ce priveste contestatia domnului Dinel Staicu, ea se afla in lucru si va intra in discutia comisiei in cel mult o saptamâna“, a precizat Despina Neagoe, reprezentant al biroului de presa al CNVM.


Actionarii minoritari, la putere


Noua Lege a societatilor comerciale (nr. 441/2006) aduce noutati in ceea ce priveste functionarea SIF-urilor. In special, este vorba despre posibilitatea actionarilor minoritari de a convoca AGA si de a lua hotarâri. Potrivit legii, in cazul neindeplinirii cvorumului la prima AGA, „adunarea ce se va intruni la o a doua convocare poate sa delibereze asupra punctelor de pe ordinea de zi a celei dintâi adunari, indiferent de cvorumul intrunit, luând hotarâri cu majoritatea voturilor exprimate. Pentru adunarea generala intrunita la a doua convocare, actul constitutiv nu poate prevedea un cvorum minim sau o majoritate mai ridicata“. Cu alte cuvinte, la a doua AGA fie ca se strâng zece actionari sau o suta, deciziile se pot lua cu majoritatea voturilor celor prezenti.


Legea permite astfel actionarilor minoritari din marile societati comerciale, care detin impreuna 10% din actiuni, sa convoace AGA si chiar sa introduca diverse puncte pe ordinea de zi, pentru acest lucru fiind necesar doar 5% din capitalul social. Unii reprezentanti ai SIF-urilor interpreteaza insa diferit aceste prevederi legale, prevalându-se de actele constitutive ale acestor societati, prin care deciziile se iau cu voturile a majoritate plus unu dintre actionari. Specialistii in legislatia societatilor comerciale spun insa ca lucrurile sunt foarte clare, iar statutul unei societati nu bate legea. In consecinta, statutul SIF-urilor ar trebui modificat conform textelor normative in vigoare.


Altii sunt de parere ca este un cerc vicios: pentru a tine AGA mai usor trebuie modificat statutul, dar statutul nu se poate modifica pentru ca AGA nu se poate tine decât in conditiile din statut, cu un cvorum de 50% plus unu. Reprezentantii SIF Oltenia sustin ca noua lege nu va aduce modificari in statutul societatii. „La a doua AGA ordinara nu se mai tine cont de cvorum, ci se ia decizia majoritatii actionarilor prezenti. Numai la adunarile extraordinare trebuie cvorum. Asa ca nu vom fi nevoiti sa facem modificari“, a precizat Teodor Buzatu, unul dintre membrii CA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII