20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Coada la leasing

3.000 de craioveni s-au inghesuit ieri sa-si declare pe ultima suta de metri la Directia de Taxe si Impozite contractele de leasing. In caz de nedeclarare, amenzile sunt cuprinse intre 200 si 500 de lei pentru persoanele fizice si intre 800 si 2.000 de lei pentru societati.


Cladirea Directiei de Taxe si Impozite Craiova a fost ieri neincapatoare pentru miile de craioveni veniti in ultima zi sa-si declare bunurile achizitionate in leasing. Institutia a apelat la sprijinul Politiei Comunitare pentru a face ordine. Craiovenii s-au inghesuit la ghisee pentru a scapa de amenzile usturatoare pe care le pot incasa daca nu depun declaratiile de leasing la timp. Ieri, au fost cel putin 3.000 de oameni. „Nu s-ar fi creat aceasta situatie tensionata daca societatile de leasing isi informau clientii din timp. Acestea stiau din august 2006 ce se va intâmpla“, a declarat Eugen Calinoiu, directorul executiv adjunct al Directiei de Taxe si Impozite Craiova.


Potrivit acestuia, pentru depunerea cu intârziere a declaratiilor fiscale, amenzile sunt cuprinse intre 50 si 200 de lei – pentru persoanele fizice si intre 200 si 800 de lei – pentru persoanele juridice. Pentru nedepunerea declaratiilor, sanctiunile sunt cuprinse intre 200 si 500 de lei – pentru persoanele fizice si intre 800 si 2.000 de lei – pentru persoanele juridice.


Conform noilor norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal, persoanele fizice si juridice care au luat in leasing cladiri, terenuri sau masini au avut termen pâna pe 31 ianuarie 2007 sa depuna o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate din cadrul administratiei publice locale.


Impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice pe perioada de leasing financiar se determina pe baza valorii negociate intre parti, fara TVA. Daca in contractul de leasing suma este mentionata in valuta, valoarea impozitului se stabileste prin raportarea la cursul BNR din data efectuarii platii. Impozitul este platit de utilizator. In cazul in care contractul inceteaza inainte de a ajunge la scadenta, impozitul este platit de locator, respectiv societatea de leasing.


Pentru cei care incheie contracte de leasing incepând de astazi, este obligatorie depunerea unei declaratii fiscale in termen de 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS