20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii s-au asociat in grupuri de producatori

Oltenii s-au asociat in grupuri de producatori

Cu toate ca avem una din cele mai mari suprafete de teren agricol din tara, Doljul este si unul din cele mai farâmitate judete, fapt ce nu vine in sprijinul unei agriculturi performante. Totusi, oltenii sunt destul de interesati sa se organizeze in grupuri de producatori.


Suprafata agricola a judetului Dolj se ridica la aproximativ 580.000 de hectare, din care 480.000 de hectare suprafata arabila. Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, ca si suprafata agricola, Doljul este al doilea judet din tara, dupa Timis. Unul din avantajele majore este potentialul agricol mare si implicit fertilitatea care ne recomanda ca o zona competitiva pe piata UE, din punct de vedere agricol. Totusi, in toamna lui 2006, directorul DADR Dolj identifica fragmentarea terenului ca fiind unul din marile minusuri ale judetului. Afirmatia a fost sustinuta si de datele inscrise in Registrul Fermelor. „Avem cel mai mare numar de exploatatii din tara (peste 70.100), ceea ce inseamna ca avem cea mai mare farâmitare. Acest lucru o sa ne afecteze pentru ca e greu sa faci agricultura performanta pe suprafete mici“, a spus Sergiu Dragancea, directorul Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Dolj. Faptul este sustinut si de reprezentantii DADR Dolj. „Fermele mici nu vor putea face fata concurentei cantitative si calitative a producatorilor care lucreaza suprafete comasate de teren. Ne lipsesc fermele mijlocii (familiale). Acestea au avantajul ca vor contribui la comasarea terenurilor. In plus, e mai usor sa infiintezi o ferma de 50-100 de hectare, decât una de 1.000-2.000 de hectare“, a spus Cornel Popa, directorul DADR Dolj.


Doljul are zece potentiale grupuri de producatori


Oltenii par sa se fi gândit destul de serios la comasarea terenurilor. Astfel, in acest moment, in Dolj exista deja un grup de producatori. „Unul singur (de la Dabuleni) s-a constituit din punct de vedere juridic. Acesta este alcatuit din sapte producatori cu o baza de productie de 14 hectare“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al DADR Dolj. Potrivit spuselor acestuia, numarul celor care si-au exprimat intentia de a forma grupuri de producatori se ridica insa la zece. Acestia sunt din diverse localitati ale judetului – Desa, Teasc, Calarasi, Danet si Vârvor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS