19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSarbatori petrecute in frig si fara apa potabila

Sarbatori petrecute in frig si fara apa potabila

Sute de craioveni sunt in pericol sa ramâna fara caldura si apa, de sarbatori, din cauza facturilor neachitate catre Regia Autonoma de Termoficare (RATf) si Regia Autonoma de Apa (RAA).


Locatarii vizati de cele doua regii mai au timp doar pâna la inceputul lunii decembrie sa isi achite restantele, in caz contrar vor intra in 2007 fara principalele utilitati. Masura a fost implementata cu succes de anul trecut de Termoficare, care si-a diminuat datoriile pe care le avea de incasat de la populatie. Dupa modelul colegilor, si RAA vrea sa puna piciorul in prag si sa lase datornicii fara apa. Inainte insa, specialistii din cadrul regiei i-au convocat mâine pe marii datornici la o intâlnire, pentru a face o ultima incercare de recuperare a debitelor in mod amiabil. Daca participantii nu vor accepta conditiile impuse de conducerea regiei, vor fi nevoiti sa se alimenteze cu apa de la fântânile din oras.


„Nu vrem sa le cream probleme craiovenilor, insa e timpul sa trecem la actiuni in forta pentru a ne recupera banii. Daca nu inteleg ca si noi avem de facut plati la rândul nostru, pe care trebuie sa le onoram, vom fi obligati sa ii debransam. Speram ca in acest fel ii vom determina sa achite sumele pe care le datoreaza“, a declarat Stamatoiu.


Institutiile de invatamânt ar putea ramâne fara apa


In aceasta situatie sunt 37 de asociatii de proprietari din cartierele Craiovita Noua, 1 Mai si Rovine si 15 agenti economici. In top, cu un debit de aproximativ sapte miliarde de lei, figureaza deja celebra Asociatie nr. 14 din 1 Mai, urmata de Asociatiile nr. 24 Craiovita cu 4,4 miliarde de lei si nr. 23 Calea Bucuresti, care datoreaza in jur de un miliard de lei. La categoria agenti economici, pe primul loc se afla Aquaterm Filiasi, cu patru miliarde de lei, apoi SC Electr. SA Fabrica RMU cu aproximativ doua miliarde de lei. Pe lista neagra a celor de la Apa figureaza si câteva institutii scolare ca Grupul Scolar „Traian Demetrescu“, Colegiul National „Fratii Buzesti“ si Liceul industrial „Traian Vuia“.


„Avem intr-adevar in jur de 830 de milioane de lei restanta la Regia de Apa. Sper sa cadem la un acord cu cei de la regie pentru a ne reesalona datoriile. Sunt director la aceasta institutie din 17 noiembrie, asa ca nu stiu exact cine se face vinovat de suma datorata. Reprezentantii institutiei noastre vor purta discutii cu cei ai primariei pentru a vedea daca putem sa fim ajutati cu bani la rectificarea bugetara“, a declarat Octavian Gavrila, directorul Grupului Scolar „Traian Demetrescu“.


Directorul RAA Craiova, Constantin Stamatoiu, a precizat ca exista unele probleme cu recuperarea debitelor si la Electroputere, care nu si-a tinut promisiunea privind reesalonarea, riscând astfel sa le fie sistata furnizarea apei.


Termoficarea isi vrea banii


Hotarâta sa repete actiunea de anul trecut este si conducerea Termoficarii daca nu gaseste intelegere la populatie, pentru a creste in acest fel incasarile.


„Nu vrem sa facem un scop in sine din debransarea rau-platnicilor, insa, daca nu avem alternativa, chiar nu avem ce sa facem. Ne dorim insa ca populatia sa inteleaga ca avem nevoie de bani pentru a functiona la parametri normali. Decizia de debransare urmeaza sa fie luata insa de Consiliul de Administratie al regiei, care se va intâlni in zilele urmatoare“, a spus directorul adjunct al RATf, Nicolae Degeratu.


Reprezentantii din Bucuresti ai SC DISTRIGAZ au avut ieri o intâlnire cu conducerea regiei unde au stabilit modul de reesalonare a penalitatilor percepute de societate la datoriile pe care le aveau de recuperat de la RATf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS