10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCartea de vizita - prima impresie conteaza

Cartea de vizita – prima impresie conteaza

Vrei sa fii in rândul oamenilor de afaceri de succes? Cartea de vizita reprezinta un accesoriu indispensabil unei prime intâlniri de afaceri, aceasta facând parte din „ritualul“ primei impresii, in care includem punctualitatea, tinuta, mimica, strângerea de mâna, tonul si timbrul vocal.


Cartea de vizita este, potrivit specialistilor site-ului www.121.ro, un instrument fundamental de marketing prin care vinzi cel mai de pret produs pe care il ai: tu insuti. Cartea de vizita (business cardul) este un mod de a te prezenta ca un potential colaborator.


Gestul oferirii cartii de vizita e scurt si hotarât, efectul fiind cu atât mai puternic daca insotim gestul cu un zâmbet, o aplecare de cap sau chiar o scurta aplecare a corpului. In cazul in care persoanele care se intâlnesc pentru prima oara sunt asezate la masa, cartea de vizita se plaseaza pe masa, in fata partenerului de discutie, dându-i astfel posibilitatea sa scoata, la rândul sau, propria carte de vizita. Pentru a nu uita numele si functia interlocutorului, este indicata mentinerea cartii de vizita pe masa, in fata noastra, pe toata durata intâlnirii, iar la sfârsitul evenimentului trebuie sa ne asiguram ca nu o uitam.


Rolul cartii de vizita


Un rol important al cartii de vizita este acela de a facilita receptarea numelui, functiei si companiei pe care posesorul ei o reprezinta. Aceasta trebuie oferita la inceputul primei intâlniri de afaceri. Desi in acest caz gestul oferirii cartii de vizita este extrem de apreciat, specialistii spun ca este indicat sa evitati acest „ritual“ daca are vreun defect, este neactualizata sau murdara. De asemenea, trebuie evitat sa scrieti cu pixul pe ea informatii suplimentare. In plus, oferirea cartii de vizita in timpul mesei este un gest total lipsit de tact.


Alt rol al business cardului este acela de a transmite noile coordonate personale (o noua functie, un nou numar de telefon, o noua adresa) unei persoane deja cunoscute. Cartea de vizita mai este folosita si ca anexa a unui buchet de flori, a unui cadou sau a unei invitatii la un eveniment. In plus, mai poate fi folosita pentru a insoti un document/raport.


Cine ofera cartea de vizita si cui?


Cu toate ca se obisnuieste sa se faca schimbul de carti de vizita la inceputul unei intâlniri, puteti sa o oferiti si la sfârsitul ei. Este insa total neindicata oferirea cartii de vizita a altei persoane.


Inmânarea business cardului are anumite reguli ce nu trebuie incalcate. Persoana cu o functie superioara este cea care ofera prima cartea de vizita (este extrem de nepoliticos ca o persoana aflata intr-o functie de executie sa „impuna“ cartea de vizita unui superior). La o intâlnire de afaceri la care participa persoane care nu se cunosc, cei care initiaza schimbul cartilor de vizita sunt chiar organizatorii evenimentului.


Cum primim cartea de vizita?


Nu numai oferirea cartii de vizita este importanta, ci si primirea sa. Astfel, este politicos ca atunci când primim o carte de vizita sa o studiem câteva secunde cu atentie. In caz contrar se creeaza impresia ca nu sunteti interesat de persoana de la care ati primit-o.


De fapt, specialistii din domeniu recomanda ca fiind politicoase si câteva remarce pe tema celor inscrise pe cartea de vizita, scopul acestora fiind de a demonstra interlocutorului interesul manifestat pentru persoana sa.


Sfaturile specialistilor


Folositi numele adevarat – nu porecla sau pseudonimul;


Dimensiunea ideala – 9 cm x 5 cm;


Utilizati un font citet (dimensiunea minima – 8);


Folositi imagini – un desen, un logo, dar niciodata propria poza;


Pentru un impact mai mare folositi hârtie sau/si fonturi colorate;


Daca intâlnirea are loc intr-o tara straina – o carte de vizita, imprimata fata-verso (intr-o limba de circulatie internationala si in limba tarii respective).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS