9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaxele locale umfla pretul gazelor

Taxele locale umfla pretul gazelor

Furnizorii de gaze naturale ar putea fi obligati de la 1 ianuarie 2007 sa plateasca taxe de concesiune pentru domeniul public traversat de conducte, iar costurile se vor regasi in facturile consumatorilor. Pe de alta parte, autoritatile locale vor ca in acest fel sa aduca mai multi bani la propriile bugete.


Costurile gazelor naturale livrate craiovenilor ar putea creste din nou de la 1 ianuarie 2007, daca initiativa Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de a institui o taxa de concesionare a domeniului public de catre distribuitori va fi pusa in aplicare. Din cauza neintelegerilor dintre furnizorii de gaze, autoritatile locale si guvern, aceasta taxa s-ar putea regasi in facturile abonatilor. Ideea introducerii taxei a aparut ca urmare a faptului ca autoritatile locale vor mai multi bani la propriile bugete. Acestea incearca sa convinga guvernul ca de anul viitor sa oblige distribuitorii privati sa concesioneze terenurile traversate de conductele de gaze naturale. Totusi, ca masura sa intre in vigoare trebuie sa fie aprobata si de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Noul Cod Fiscal elimina posibilitatea ca autoritatile sa introduca taxe pe utilitati dupa bunul plac. Oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP) sustin ca o astfel de taxa ar putea fi aprobata doar de guvern si parlament. La rândul lor, reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) au declarat recent ca nu sunt de acord cu introducerea taxei de concesionare a domeniului public. Daca masura va fi adoptata, Distrigaz Sud ar trebui sa ia in concesiune numai in Craiova teren pentru cei peste 700 de kilometri de retele, dupa cum a precizat Petre Ciocanescu, directorul sucursalei.


„Inca nu se stie ce se va intâmpla, este o problema in discutie. MAI vrea sa mai colecteze niste bani pentru bugetele locale, insa noi trebuie sa ne recuperam de undeva banii. Daca se va introduce aceasta taxa pentru folosirea domeniului public, cheltuielile nu se pot amortiza decât din facturile emise consumatorilor. De acolo provin banii nostri. Noi nu ne alegem insa decât cu 20%, pentru ca restul se duc pe taxe si plata furnizorilor“, a spus Ciocanescu.


Fonduri in plus la bugetul primariei


Un euro perceput pentru fiecare metru de retea ar putea sa aduca in vistieria Craiovei, anual, circa 700.000 de euro, adica, la cotatiile actuale, 24,5 miliarde de lei vechi. Suma s-ar putea mari, in functie de cât va fi stabilita aceasta taxa, pentru ca, pâna la ora actuala, nu s-a vehiculat nici un pret. La rândul lor, autoritatile locale s-ar bucura sa aiba fonduri in plus.


„Ar fi binevenite fonduri in plus la bugetul primariei, insa trebuie vazut si cât va fi aceasta taxa. Sa nu duca la cresterea facturilor si costurile sociale sa fie mai mari“, a declarat, la rândul sau, viceprimarul craiovean Sorin Iordache. O crestere a pretului gazelor naturale vine chiar zilele acestea. ANRGN a aprobat recent majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale pentru consumatorii captivi (casnici si industriali, cu un consum redus) incepând cu 11 noiembrie. Potrivit ANRGN, scumpirea a fost cauzata de divergentele intre producatori si distribuitori. Pentru cei doi mari distribuitori, E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud, pretul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici cu un consum de pâna la 2.400 mc/an creste de la 843,43 lei/mia de metri cubi la 911,55 lei/mia de metri cubi in cazul Distrigaz Sud, respectiv de la 842,99 lei/mia de metri cubi la 911,11 lei/mia de metri cubi in cazul E.ON Gaz. Pretul gazelor naturale din productia interna va creste de la 330 lei/mia de metri cubi, nivel recomandat de ANRGN pentru ultimul trimestru, la 397,5 lei/mia de metri cubi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS