17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReabilitarea termica il ridica in grad pe Celsius

Reabilitarea termica il ridica in grad pe Celsius

Având in vedere faptul ca anotimpul rece se apropie cu pasi repezi, iar pretul gazelor este in crestere, grijile de zi cu zi ale craiovenilor se inmultesc.


Crearea unor conditii materiale care sa asigure un standard de viata normal „impune“ o serie de lucrari de reabilitare a locuintelor. „In ultima perioada, craiovenii nu mai doresc apartamente blanc. Se orienteaza catre apartamente reabilitate pentru ca nu toti au timpul necesar pentru realizarea imbunatatirilor. In plus, diferenta de pret intre apartamentele amenajate si celelalte nu mai este mare“, a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic. Potrivit acestuia, lucrarile de reabilitare a unui apartament cu doua camere (izolare termica, termopane, microcentrala, aer conditionat), fara sa fie pus la punct la nivel de lux, se ridica la 20.000 – 25.000 RON. „Totusi, de reabilitarile termice craiovenii nu prea se intereseaza când cumpara un apartament“, a adaugat Radut.


Termosistemul elimina pierderile de caldura


Potrivit specialistilor din domeniu, alte lucrari de reabilitare care mai pot fi facute intr-un apartament sunt cele legate de instalatia electrica (schimbarea conductoarelor de aluminiu cu cele de cupru). Foarte importanta este insa reabilitarea termica. Aceasta poate fi realizata fie prin aplicarea unui termosistem (o solutie de izolare termica a constructiilor), fie prin montarea de centrale termice, fie prin ambele. „Termosistemul este o solutie de izolare termica a constructiilor prin imbracarea constructiei cu un strat de polistiren“, a declarat Dan Radulea, administratorul societatii de constructii Elitte Instal. Ulterior, stratul de polistiren se acopera cu un pachet armat de mortar, glet si var. Acest tip de izolare este buna, pierderile de caldura prin peretele cu termosistem fiind minime, astfel ca temperatura din camere creste. Totusi, termosistemul se face in general la exterior. Facut in interior, acesta micsoreaza suprafata camerelor. „Considerând atât pretul materialului, cât si mâna de lucru, in acest moment, costul izolarii cu termosistem este de aproximativ 50 RON/mp“, a adaugat Dan Radulea. Costul lucrarilor de gletuire si varuire a locuintelor variaza intre 10 si 15 RON/mp.


Centrala termica creste temperatura cu doua grade


In cazul montarii unei microcentrale termice de apartament, costurile sunt de aproximativ 3.000 RON/centrala, la care se adauga radiatoarele (aproximativ 600 RON pentru un apartament cu doua camere) si conductele (cam 50 RON). „In cazul in care proprietarul apartamentului opteaza pentru centrala termica proprie, se câstiga aproximativ doua grade Celsius“, a mai spus Dan Radulea. In cazul in care montarea unei centrale proprii nu este o optiune, pentru scaderea facturii la intretinere craiovenii pot opta pentru montarea de repartitoare. Si in acest caz, potrivit specialistilor, schimbarea radiatoarelor poate ajuta, mai ales in cazul blocurilor mai vechi de 20 de ani, unde radiatoarele sunt din fonta si e posibil sa fi cedat.


Reabilitare termica pe banii statului


O solutie de reabilitare termica ar fi inscrierea blocului in programul „Reabilitarea“, derulat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, potrivit caruia reabilitarea termica a blocului este realizata si cu bani de la bugetul de stat (33%), si de la bugetul local (33%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII