17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFabricile de stat, afaceri imobiliare

Fabricile de stat, afaceri imobiliare

S-a afirmat de multe ori ca anumite grupuri de interese ar vrea sa dezmembreze Electroputere pentru a o inlocui cu un cartier rezidential. Cât ar valora terenul de acolo? Cel putin 124 de milioane de euro, afirma agentiile imobiliare. Zeci de societati de stat detin terenuri care valoreaza mult mai mult decât intreprinderea.


Transformarea terenurilor fostelor intreprinderi de stat in cartiere rezidentiale este deja o practica in unele orase din tara. Multe dintre fostele fabrici comuniste detin sute de hectare de terenuri intravilane, numai bune de speculat de vânatorii de afaceri imobiliare. In Dolj, acest lucru s-a intâmplat pâna acum in cazul fostelor IAS-uri, ale caror terenuri au devenit rapid intravilane, ca urmare a extinderii orasului. Acelasi lucru s-ar putea intâmpla cu intreprinderile. Spre exemplu, una dintre cele mai mari intreprinderi de stat este, in prezent, Electroputere Craiova, care are in proprietate zeci de hectare de teren. „Avem 62 de hectare, din care aproximativ 30 sunt ocupate de constructii. Restul sunt ocupate cu alei, conducte, posturi de transformare etc.“, a spus directorul general al uzinei, Cornel Mondea. Acesta a afirmat in repetate rânduri ca ideea ca fabrica sa fie vânata pentru terenul detinut este o fabulatie. Ca sa poti construi acolo trebuie sa demolezi halele si sa degrevezi terenul de conducte. „S-au vazut alte lucrari, si mai mari, asa ca demolarea uzinei nu ar fi ceva iesit din comun“, este de parere liderul sindical al intreprinderii, Aurel Bojenoiu. In ultimul timp, sindicalistii au acuzat solutia de vânzare a fabricii pe active, gândita la un moment dat de Razvan Orasanu, presedintele AVAS. Acestia au spus ca in felul acesta Electroputere ar deveni o megaafacere imobiliara.


Zone cu restrictie


Alta intreprindere cu spatii mari este MAT SA, privatizata in ultimii ani. Chiar daca are teren suficient, directorul general al intreprinderii, Ionel Catrinoiu, spune ca aici nu se poate construi nimic, din cauza noxelor si zgomotului. „Este platforma industriala. Avem aici o cale ferata, zgomot, noxe. Eu nu cred ca se va construi ceva vreodata aici“, a spus Catrinoiu. Daca la MAT zona este aglomerata, nu acelasi lucru se poate spune si in cazul SC Avioane Craiova. Terenurile din apropierea fabricii si aeroportului sunt vânate de mult timp pentru oportunitatile de aici. Spre exemplu, Consiliul Judetean (CJ) Dolj vrea aici 256 de hectare de teren care inca apartin MApN pentru a-si plasa unele obiective. Se pare insa ca terenul este dorit si de investitori privati, pentru a fi transformat in cartier de locuinte. Cât priveste fabrica de avioane, directorul general, Pantelimon Vâlceanu, a precizat ca aceasta are in incinta 12 hectare si alte zece in afara.


„Nu se poate construi aici nimic, pentru ca sunt alei de acces si breteaua dintre fabrica si pista“, a spus Vâlceanu. Nu numai in Craiova spatiile industriale pot deveni cartiere, ci si in alte localitati. Spre exemplu, TMC Filiasi, privatizata dupa 1990, se afla acum in procedura de faliment. Potrivit directorului Dumitru Osca, fabrica are in proprietate zece hectare de teren, din care doar doua sunt construite. Nu este exclus ca, in caz de faliment, activele vândute sa devina constructii cu alta destinatie.


Megaafaceri imobiliare


Cazurile enumerate mai sus sunt doar câteva exemple, in care este vorba de suprafete mari de teren. Ca ele sunt insa zeci de foste societati de stat mai mici al caror teren poate fi utilizat. De aceeasi parere este si Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).


„Pamântul este cel a carui valoare creste in mod exponential, deci este o afacere foarte buna. In Bucuresti exista deja o practica in acest sens. Intreprinderile sunt mutate in afara orasului, iar spatiile din intravilan devin cartiere de lux. Si la noi se poate intâmpla la fel. Spre exemplu, cazul Electroputere Craiova. Daca statul nu va gasi un investitor sa preia fabrica, aceasta va fi vânduta la bucata, iar cumparatorii vor face ce vor vrea acolo, pentru ca nu vor avea obligatia sa ii pastreze obiectul de activitate“, a spus Valentin Cristea. La pretul pietei, numai terenul pe care se afla acum unele dintre intreprinderi valoreaza sute de milioane de dolari. „In zona Electroputere, terenul s-ar vinde cu 150, 200 de euro pe metrul patrat daca acolo s-ar face cartier de locuinte. Suprafata este uriasa si, practic, este in oras. Cai de acces si racordare la utilitati imediata. In zona Avioane Craiova, cred ca terenul s-ar vinde cu 40-50 de euro pe metrul patrat“, a fost de parere Mihai Mehedintu, patron de agentie imobiliara. Daca ne luam dupa actualele preturi, inseamna ca suprafata pe care se afla acum Electroputere Craiova valoreaza pe piata 124 de milioane de euro, iar cea de lânga Avioane Craiova – cinci milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS