9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova ramâne fara spatii verzi

Craiova ramâne fara spatii verzi

Sute de hectare de spatii verzi din Craiova sunt pe cale de disparitie, dupa ce, potrivit modificarilor recente aduse Legii mediului, proprietarii acestora pot obtine autorizatii de construire. Primaria Craiova a permis fara temei legal schimbarea destinatiei acestor terenuri, din zone verzi in cvartale de locuinte.


Zonele verzi ale Craiovei sunt sortite disparitiei, primaria capatând liber la schimbarea destinatiei acestor suprafete in terenuri pretabile construirii. Municipalitatea nu-si mai face griji ca incalca legea când permite defrisarea zonelor verzi ale orasului si ridicarea de imobile pe pâmântul dezgolit, asa cum o facea pâna mai ieri. Ca atare, in afara de scuaruri, de Parcul „Nicolae Romanescu“ si de parcul din centrul municipiului, nici crâmpei de spatiu verde nu mai poate fi salvat din drumul betoanelor si caramizilor. Legea nr. 256/2006 prevede ca destinatia terenurilor zone verzi proprietate privata poate fi schimbata. Potrivit specialistilor municipalitatii, peste 700 de hectare de pamânt insemnate pâna in 2004 cu titulatura „zona verde“ au fost revendicate si retrocedate fostilor proprietari. Asta inseamna ca, pâna la diferenta de aproape 1.050 de hectare, cât masura intreaga arie din aceasta categorie in acelasi an, mai ramân cele doua parcuri mentionate, plus aliniamente, scuaruri si perdelele verzi din jurul Craiovei. Ultimele doua obiective de la care craiovenii trebuie sa-si ia adio sunt Parcul Cornitoiu si Balta Craiovita, adica 74 de hectare in total. Arhitectul Emilian Stefârta, seful Comisiei de urbanism a Consiliului Local Municipal, crede ca legea e strâmba. „E clar ca vor disparea toate parcurile si gradinile publice, in afara de «Romanescu» si «English“, care nu pot fi date nimanui. Nu stiu cât de oportuna e o astfel de lege, mai ales pentru o localitate precum Craiova, unde spiritul urbanistic s-a sleit oricum de la un an la altul. Pe de alta parte, nu stiu nici câta importanta mai are aparitia acestei legi pentru Craiova, unde s-au mai facut pâna acum schimbari de destinatie si s-au emis autorizatii de construire pentru zone verzi“, a apreciat consilierul Stefârta. Mentionam ca, legal, schimbarea destinatiei zonelor verzi in zone pentru constructii nu era permisa pâna la publicarea Legii nr. 256/2006, aspect pe care juristii Primariei Craiova nu il comenteaza. Consilierul Emilian Stefârta are insa o explicatie: „Un plan urbanistic cu schimbarea de destinatie este aprobat numai prin votul consilierilor municipali. Or, din pacate, multi dintre ei voteaza dupa alte interese decât cele ale comunitatii“. Agentia Regionala de Protectie a Mediului Craiva nu a reusit ieri sa-si exprime un punct de vedere fata de schimbarile de destinatie practicate in Banie pâna la publicarea Legii 256 sau fata de efectul desfiintarii zonelor verzi asupra mediului, secretara institutiei explicându-ne „Nu este nimeni! Doamna directoare e in delegatie, ceilalti pe la Prefectura (…)“.


Retrocedari in secret


Legea 256 aduce o modificare in privinta destinatiei zonelor verzi, nu si a dreptului de proprietate asupra acestora. Care sunt exact zonele verzi redobândite in Banie, prin orice chip – revendicare, actiune in instanta, de fostii proprietari, ramâne un mister si pentru oficialii din administratie, de la primarul Antonie Solomon pâna la ultimul referent de la Registrul Agricol sau de la regia care administreaza domeniul public. Desi primarul a solicitat ieri o situatie a tuturor terenurilor din categoria „verde“, nu a primit-o. Nici Directia Patrimoniu a municipalitatii nu era mai bine informata, directorul Ovidiu Vanghelie precizând ca „am cerut si noi de la Serviciul juridic o astfel de situatie, dar nu a ajuns nimic la noi“. Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ de Stat (RAADPFL) Craiova este si ea in ceata la capitolul zone verzi retrocedate. Gogu Dumitrescu, seful Departamentului specializat al RAADPFL, spune ca i s-a comunicat verbal ca n-are rost sa mai administreze Parcul Cornitoiu si Balta Craiovita. „Doamna Iolanda Ionescu (sef Serviciu banca de date, masuratori topo – n.r.) ar trebui sa stie care sunt zonele verzi retrocedate sau recâstigate in instanta de fostii proprietari. Primaria nu ne-a transmis pâna acum o adresa oficiala prin care sa ne ceara scoaterea din administrare a celor doua suprafete, dar doamna Ionescu ne-a anuntat ca nu mai sunt domeniu public“, a declarat Dumitrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS