10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGorjul - locul I pe Oltenia la proiecte SAPARD

Gorjul – locul I pe Oltenia la proiecte SAPARD

In ceea ce priveste numarul proiectelor SAPARD, judetul Gorj este primul pe regiunea Oltenia, iar valoarea totala a acestora este de peste zece milioane de euro.


Din anul 2002 si pâna in prezent, in judetul Gorj au fost validate 69 de proiecte SAPARD in valoare totala de 10,3 milioane de euro. Astfel, Gorjul se afla pe primul loc in Oltenia in ceea ce priveste numarul proiectelor si pe locul doi, dupa Vâlcea, in clasamentul sumelor primite prin programul de finantare SAPARD. Cu toate ca in 2005 existau numai 12 proiecte avizate, pâna in prezent numarul lor a crescut semnificativ. „La valoarea proiectelor am fost depasiti de vâlceni, dar este un lucru bun pentru ca oamenii au invatat ca pot primi bani de la Uniune si au invatat sa faca si proiecte viabile“, a declarat Florin Ninu, directorul adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Gorj. In ultima luna au fost avizate inca 19 proiecte, care au fost depuse la banca pentru a obtine finantarea necesara.


Teama de creditele bancare


Potrivit lui Ninu, numarul proiectelor SAPARD putea fi mult mai mare, dar oamenii se tem sa apeleze la creditele bancare. Procedura bancara din România, conform lui Florin Ninu, nu se pliaza foarte bine pe aceste programe externe de finantare si bancile acorda mai greu banii pentru demararea unui proiect. „Si aici apar probleme, pentru ca beneficiarii se tem sa apeleze la o banca pentru a obtine finantare. De asemenea, marii investitori straini care ar putea face ceva bun pentru judet nu vin in Gorj pentru ca nu avem infrastructura“, a spus Ninu. Din cele 69 de proiecte, cele mai multe sunt pe ferme de animale, apicultura, ferme de melci, dar si pensiuni turistice. In zona montana a judetului, au fost construite numeroase pensiuni turistice din fondurile primite prin programul SAPARD. Din valoarea totala a fondurilor acordate României prin programul SAPARD, judetul Gorj a absorbit 4,8% in cursul a patru ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS