17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa-ti modifici apartamentul fara sa primesti amenda

Cum sa-ti modifici apartamentul fara sa primesti amenda

Visul de a avea un apartament modern, cu living in loc de hol, bucatarie si debara, este destul de usor de transformat in realitate. Totusi, inainte de a desfiinta peretii dintre camere, craiovenii ar trebui sa stie ca trebuie sa obtina autorizatia de construire.


Persoanele care vor sa aiba o casa „de revista“ trebuie ca, pe lânga bani, sa se inarmeze si cu multa rabdare deoarece desfiintarea unui perete sau inchiderea balconului necesita avize si autorizatii a caror obtinere poate sa dureze pâna la câteva luni. Aceia care cred ca pot demara lucrarile si fara aceste acte sau se incapatâneaza sa inceapa lucrarile fara autorizatie risca sa primeasca amenzi usturatoare. Riscul e cu atât mai mare cu cât aproape in fiecare bloc exista câte un locatar „binevoitor“, care sa faca reclamatie. „Conform legislatiei in vigoare, amenda variaza intre 1.000 RON si 100.000 RON. Amenzile se dau in general de catre primarie“, a declarat Gheorghe Enescu, inspector-sef la Inspectoratul Teritorial in Constructii (ITC) Craiova, institutia care emite acordul tehnic al constructiei. In cazul in care angajatii primariei nu solutioneaza cazul, intervine ITC Craiova, care da amenzi atât celui vinovat, cât si primariei. „De la inceputul anului si pâna in prezent, Primaria municipiului Craiova a aplicat, pentru realizarea de modificari in apartament fara autorizatie, cinci amenzi, in valoare totala de 8.500 RON. Pentru turnarea sarpantelor de bloc fara autorizatie au fost date trei amenzi, in valoare totala de 22.000 RON“, a declarat Carmen Licu, purtatorul de cuvânt al primariei.


Lucrarile „dupa ureche“ pun in pericol sute de vieti


Locatarii cu idei inovatoare ar trebui sa aiba si un plan de rezerva pentru modificarile ce urmeaza sa fie facute in apartament/casa, deoarece nu orice perete poate fi darâmat (astfel de modificari pot afecta structura de rezistenta a imobilului si implicit pot pune in pericol siguranta locatarilor). Conform Legii nr. 50/1991, modificata si completata cu Legea nr. 52/2006, autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.


Exceptie fac lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora (reparatii si inlocuiri la tâmplaria interioara si exterioara fara schimbarea dimensiunilor si materialelor, zugraveli, vopsitorii interioare si exterioare, fara schimbarea elementelor de fatada si culoare ale cladirii, lucrari de reparatii la instalatiile interioare).


Pasi necesari


Primul lucru pe care trebuie sa-l faca o persoana care intentioneaza sa efectueze modificari in apartament este sa se adreseze autoritatilor locale pentru a solicita certificatul de urbanism (se elibereaza in maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii). In baza acestuia se obtine autorizatia de construire. „In primul rând, trebuie obtinuta autorizatia de construire, eliberata de primarie, ce implica expertiza tehnica intocmita de un expert tehnic autorizat sau acordul proiectantului initial. Mai este necesar un proiect de executie, precum si acordul locatarilor sau aprobarea adunarii generale a asociatiei de proprietari cu majoritate de voturi, autentificata la notar“, a spus Gheorghe Enescu. Date de contact ale proiectantilor si expertilor autorizati se obtin de la ITC. De la primarie se obtin numai datele despre arhitectii cu drept de semnatura.


Actele necesare pentru certificatul de urbanism


– cerere tip;


– plan urbanistic zonal (se obtine de la primarie);


– plan de situatie – intocmit de proiectant sau cadastrist;


– taxa de eliberare a certificatului.


Actele necesare pentru autorizatia de construire:


– cerere tip;


– certificatele de urbanism si de nomenclatura stradala;


– dovada titlului asupra terenului;


– proiectul pentru autorizarea lucrarilor;


– avizele si acordurile necesare stabilite prin certificatul de urbanism;


– dovada achitarii taxelor legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS