11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInundatiile grabesc dezvoltarea regionala

Inundatiile grabesc dezvoltarea regionala

România si Bulgaria incearca sa creeze conditii pentru dezvoltarea regionala si intensificarea legaturilor dintre ele si restul Europei in perspectiva integrarii in UE. Una dintre ele este construirea podului care sa lege orasele Calafat si Vidin.


Anul viitor ar putea incepe constructia unui pod mixt (pentru trafic rutier si feroviar) care sa lege Calafatul de Vidin. Specialistii preconizeaza ca investitia va depasi 270 de milioane de euro (aproximativ 160 de milioane va costa numai podul), iar timpul de executie va fi de 38 de luni. „Ministerul Transporturilor din Bulgaria va inaugura in curând licitatia pentru constructia podului, iar lucrarile efective se preconizeaza ca vor incepe in primavara lui 2007“, a declarat Radu Gavrila, Acting Team Leader, la workshop-ul organizat ieri la Craiova de firmele insarcinate de guvernul bulgar sa asigure impactul si beneficiile proiectului in regiune (Consortiul Louis Berger, din Franta, si Euroconsultants, din Grecia). Reprezentantii firmelor de consultanta anticipeaza ca aceasta constructie va aduce oportunitati de afaceri pentru firme si va crea aproximativ 1.000 de locuri de munca.


Românii investesc 12 milioane de euro de la bugetul de stat


Cofinantatorii constructiei podului si a infrastructurii invecinate vor fi Comisia Europeana, prin intermediul programului ISPA si a Bancii Europene de Investitii, doua agentii de dezvoltare straine (franceza si germana), Guvernul Bulgariei si Guvernul României. De fapt, contributia României la investitie va fi de 48 de milioane de euro, din care 25% de la bugetul de stat, iar restul din granturi ISPA. Beneficiarul direct al proiectului este regiunea de frontiera trilaterala Bulgaria-România-Serbia, formata din sase judete – Montana si Vidin (Bulgaria); Dolj si Mehedinti (România); Zajecar si Bor (Serbia). „In Dolj, constructia podului Calafat-Vidin va atrage dupa sine o crestere in ceea ce priveste infrastructura si locurile de munca. In plus, cele sase judete din regiunea trinationala vor deveni deosebit de atractive“, a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.


Ploile abundente sunt benefice


Potrivit specialistilor, acest pod va facilita considerabil tranzitul de persoane, bunuri si servicii atât in regiune, cât si la nivel european (din Germania in Grecia si Turcia), va duce la un flux de turisti si va declansa un boom imobiliar.


Acest pod nu este insa singurul care va atrage investitii si investitori in zona de sud a Dunarii. Recentele inundatii vor „contribui“, la rândul lor, la dezvoltarea partii de sud a Doljului, pentru ca se vor reconstrui case, drumuri, iar firmele, la rândul lor, vor avea activitate. „Poate ca pâna la urma sunt benefice aceste ploi abundente si inundatiile pentru ceea ce inseamna o dezvoltare regionala“, a spus Constantin Sârbulescu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS