20.3 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Locuintele scumpe impânzesc piata imobiliara din Craiova

Locuintele scumpe impânzesc piata imobiliara din Craiova

O data cu dezvoltarea unor afaceri de succes, piata imobiliara de lux din Craiova este in ascensiune. Unii agenti imobiliari sustin insa ca in Craiova exista mai degraba cartiere scumpe decât zone rezidentiale.


Sub influenta standardelor occidentale ale locuintelor si a modului de intelegere a locuirii din punct de vedere al pozitiei sociale, gusturile craiovenilor in materie de locuinte sunt in continua schimbare.


Astfel, in jurul Craiovei s-au concentrat câteva ansambluri rezidentiale unde se construiesc vile de lux, multe din ele dupa modelul occidental. „Putem vorbi de cartiere rezidentiale de lux in zonele Daewoo si Drumul Muntenilor. De asemenea, in zona Siloz, Frunze, Tudor Vladimirescu, se poate vorbi de o zona de traditie, cu case vechi, construite de oameni cu putere financiara mare, al caror pret poate ajunge pâna la sase miliarde de lei (aproape 200.000 de euro)“, a declarat Niculina Otovescu, directorul agentiei imobiliare Bela.


Cele mai ieftine locuinte in aceste zone sunt cele demolabile, al caror pret ajunge la doua miliarde de lei. In zona Daewoo, pretul maxim al unei locuinte ajunge numai la patru miliarde de lei, iar cel minim scade in unele cazuri pâna la 40.000 de euro (daca nu are asfalt sau utilitati in apropiere).


Atuurile unei zone bune


Daca in cazul tranzactiilor cu locuinte medii sau ieftine locatia nu este un amanunt obligatoriu (daca agentul imobiliar e convingator, unii craioveni se razgândesc asupra zonei in care doresc apartamentul), in cazul locuintelor de lux, aceasta joaca un rol important. Astfel, craiovenii cu un statut social ridicat se orienteaza, in general, inspre zonele mai scumpe.


Motivatia este data atât de dorinta de afirmare sau de recunoastere a statutului social, cât si de faptul ca vecinii sunt in general oameni din aceeasi categorie sociala. Avantajele unei zone bune sunt insa multiple.


„Atuul unei zone bune este in primul rând pozitia fata de centrul orasului si de accesul la utilitati“, a declarat Sorin Olaru, directorul agentiei Biros Imob.


Valoarea unei locuinte este data si de apropierea de supermarketuri, scoli, de anul locuintei si chiar de priveliste. Asa-numitele apartamente de lux (aflate in zone bune, cu suprafata utila mare si cu imbunatatiri deosebite) se afla, in general, in zonele Calea Bucuresti, Rovine, Sarari, Brazda si Lapus. La polul opus, se afla cartierele pe care craiovenii le evita din diferite motive. „Craiovenii evita Brestei pentru ca nu are canalizare, Catargiu pentru ca pânza freatica e la suprafata si Bariera Vâlcii pentru ca e Termo in apropiere“, a spus Niculina Otovescu. Acestea nu sunt insa singurele zone ocolite de craioveni. „Nu exista cerere pentru apartamentele din Lapus, zona exploziei, si din Craiovita, zona fara termoficare“, a adaugat Olaru.


Casa la periferie sau apartament in centru?


Piata locuintelor noi e in continua schimbare, dar exista cazuri in care majoritatea cumparatorilor pot alege intre apartamente sau case, la pret si nivel de finisare similare. Astfel, potrivit specialistilor, cu 100.000 de euro, craiovenii pot alege intre o casa intr-un cartier marginas de lux si un apartament nou. „In functie de cum arata locuinta, cu 100.000 de euro craiovenii pot cumpara fie o casa din cele noi, din zona Daewoo, fie un apartament in blocurile aflate acum in constructie“, a spus Sorin Olaru. In acest caz, cumparatorii trebuie sa ia in considerare avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de locuinta. Astfel, apartamentele presupun cheltuieli reduse la intretinere si se afla in zone cu infrastructura completa, dar au dezavantajul de a fi lipsite de curte proprie si intimitate. Casele ofera intimitate, teren si independenta in ceea ce priveste modificarile, insa impun cheltuieli mari de intretinere si transport. In plus, din cartierele noi lipsesc scolile si spitalele.


Cu toate acestea, foarte putine apartamente din Craiova merita 100.000 de euro. Craiovenii care dispun de 70.000 de euro isi pot achizitiona un apartament cu trei camere sau o casa in Bariera Vâlcii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Executor judecătoresc ţinut în arest de Curtea de Apel...

Executor judecătoresc ţinut în arest de Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI GdS

ROBOR este în scădere. Ce se întâmplă cu ratele...

Persoanele care au contractat credite prin programul Prima Casă înainte de mai 2019 vor putea beneficia, în perioada următoare, de scăderea dobânzii lunare, dacă ROBOR își continuă scăderea.

Condiţii mai bune pentru cetăţenii din Greceşti

În comuna Greceşti, investiţiile din mandatul prezent al primarului Marcel Corîci s-au desfăşurat în domenii diverse, în vederea dezvoltării în mod consistent,...

Strategie solidă a primăriei pentru dezvoltarea comunei Malu Mare

Comuna Malu Mare este una dintre cele mai dezvoltate comune din proximitatea Craiovei. În ultimii ani, localitatea a cunoscut o evoluție accelerată...

Primăria Craiova pregătește sportivilor un obiectiv unic în România

Panteonul atletismului se mută în Bănie, care își întregește baza sportivă cu una dintre cele mai frumoase arene din țară: stadionul de...

Derulare proiect „DEZVOLTAREA DURABILĂ A FIRMEI DATA ADVERTISING ...

DATA ADVERTISING SYSTEM SERVICE SRL, cu sediul în Municipiul Craiova, Str. TRAIAN DEMETRESCU nr. 23, județul Dolj,...

Calificări profesionale de viitor la Colegiul Universitar Spiru Haret...

Colegiul Universitar Spiru Haret, filiala din Craiova, organizează admitere în domeniul SANITAR şi la specializarea DETECTIV PARTICULAR până la data de 31...