11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPaste de cinci sute de mii

Paste de cinci sute de mii

Guvernul a promis zilele trecute ca pensionarilor cu venituri mici li se va acorda, in prag de Paste un ajutor care sa le mai indulceasca viata. Persoanele ale caror pensii sunt mai mici de doua milioane vor primi un ajutor de cinci sute de mii de lei, iar cele cu pensii cuprinse intre doua milioane si trei milioane cinci zeci de mii de lei vor primi cu o suta de mii mai putin. Cu toate acestea, pensionarii craioveni se arata sceptici si chiar se intreaba daca guvernul se va tine de cuvânt. „Cât sa ne ajute cinci sute de mii? Cât sa ajute aceasta suma un om si, mai ales, pentru cât timp? Ideea este binevenita, te poate ajuta sa-ti iei un cozonac, ceva de pus pe masa in ziua de Paste, e un gest care merita apreciat, dar ei, guvernantii nostri, trebuie sa gândeasca pentru viitor. Trebuie sa se gândeasca la faptul ca partea cea mai mare a pensiei unui batrân se duce pe medicamente. Eu nu ma incadrez, deci nu voi primi ajutorul, dar ascult, vad ce este in jurul meu si cred ca trebuie facut mai mult“, a spus Anton Grosu.


Primele griji, medicamentele si intretinerea


„Eu nu ma prea incadrez, depasesc limita cu putin. Oricum, ce poti lua cu cinci sute de mii? Nici un miel, daca o ajunge de o jumatate. Acum am alte griji, am diabet si trebuie sa ma interesez de medicamente ca daca nu umbli mori cu zile. Pe mine numai drumul ma costa o suta de mii, o suta azi, una mâine. Trebuie sa vii zile la rând, sa stai la cozi“, a spus Nicolae Casota din Salcuta. Multi batrâni au ajuns chiar sa creada ca pot fi mintiti de cei care ne conduc.


„Numai daca nu ne mint. Oricum sunt prea putini. Eu am datorii de 18 milioane la intretinere, iarna a fost lunga, sotul este bolnav de ciroza de 20 de ani, eu am facut o pareza si toti banii s-au dus la medicamente, nu am mai avut si pentru altceva. Asta este, suntem doar noi doi, singuri, nu ne ajuta nimeni ca nu avem copii si suntem amândoi prabusiti. Aproape ca ma obisnuisem cu greutatile, numai ca m-a lovit si pe mine boala“, a spus Lucia Calin. Femeia a mai spus ca din cele doua milioane opt sute de mii pensie, doua sunt cheltuite cu medicamentele si ca, probabil, cele cinci sute de mii se vor duce la plata intretinerii.


Batrânete, singuratate si boala


Multi dintre pensionari spun cu parere de rau ca nu se incadreaza pentru ajutor, depasind cu putin limita impusa pentru acordarea lui. „Nu cred ca ma incadrez ca am si o pensie de veteran de razboi. Poate ca s-ar incadra sotia mea, dar nu stiu cât se va putea bucura de banii astia pentru ca ea moare in curând, nu mai manânca, se simte din ce in ce mai rau. Eu nu ma pot plânge ca mai am o sursa de venit, dar ce se fac altii care nu au altceva decât o amarâta de pensie. Am avut o vara care ne-a lasat un apartament mostenire, l-am vândut si am mai facut rost de niste bani, daca nu era ea cred ca eram morti. Cea mai mare parte a pensiilor noastre se duce pe medicamente. Numai pentru pampersul necesar sotiei cheltuim lunar peste un milion si jumatate de lei. Mai platim si o femeie care vine si are grija de ea, mai vine si o vecina care ne face mâncare pentru ca singuri nu ne-am putea descurca“, a spus Dan Nicu Gelep, de 87 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS