16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNereguli de jumatate de miliard la primarie

Nereguli de jumatate de miliard la primarie

Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au sesizat instanta de judecata pentru recuperarea unui prejudiciu de o jumatate de miliard de lei vechi, pe care edilul Gheorghe Oprescu l-ar fi adus prin semnarea unui contract de 5,8 miliarde de lei, pentru amenajarea sediului primariei.


Primarul comunei Ostroveni – Dolj, Gheorghe Oprescu, si contabilul institutiei, Marin Bogheanu, trebuie sa dea cu subsemnatul la tribunal pentru ca ar fi cheltuit nelegal din bugetul local circa o jumatate de miliard de lei vechi. Este concluzia la care au ajuns controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj, dupa ce au verificat actele contabile ale primariei din localitate, pentru anul 2004. In timpul controlului, inspectorii au verificat legalitatea platilor efectuate catre SC Dorela Dumitrescu SRL Caracal, firma care a fost selectata in 2002 de Primaria Ostroveni pentru realizarea investitiei Amenajare sediu primarie si centrala termica. Verificarile s-au desfasurat in doua etape. In raportul din decembrie 2005, controlorii financiari au constatat ca au fost omise unele documente, asa incât membrii completului de examinare au dispus restituirea dosarului si refacerea controlului, raportul vertificarilor fiind gata in martie 2006.


Termen de lucrari depasit


Din verificari, a reiesit ca in anii 2003-2005, Consiliul Local Ostroveni a efectuat plati de capital in valoare de cinci miliarde de lei vechi, din care cea mai mare parte, 4,57 de miliarde de lei vechi – pentru amenajarea sediului primariei din localitate. Lucrarile au fost executate de SC Dorela Dumitrescu SRL Caracal. Pe 16 septembrie 2002, primaria a incheiat un contract de executie cu firma mentionata. Societatea a fost desemnata sa presteze lucrarile in urma unei selectii de oferte, dupa care au fost semnate doua contracte de executie, in valoare totala de 5,88 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA. Cea mai mare parte din suma, 3,91 miliarde de lei vechi, era destinata amenajarii sediului primariei, iar restul de 1,96 miliarde de lei vechi instalarii unei centrale termice. Valoarea contractului a fost calculata in lei si euro, suma exprimata in valuta fiind de 182.691 de euro, la cursul de 32.209 lei pentru un euro luat in calcul la data depunerii ofertei. Intelegerea dintre cele doua parti cuprindea si eventualele majorari in timpul derularii contractului.


Astfel, la articolul IV din contract s-a stabilit ca actualizarea sumelor sa fie facuta in functie de majorarea de preturi intervenite dupa parafarea contractului, din cauza scumpirii materialelor. Lucrarile trebuia finalizate in termen de un an, adica pe 16 septembrie 2003. Totusi, constructorul nu a respectat aceasta prevedere contractuala. Executantul lucrarilor a prezentat in perioada 2002-2005, pentru intervalul decembrie 2002 – august 2003, situatii de lucrari reactualizate semnate de primarul Gheorghe Oprescu in valoare de 3,11 miliarde de lei vechi, adica 84.244 de euro.


Primarul da vina pe constructor


In perioada decembrie 2002 – aprilie 2005, primaria a acceptat la decontare facturi intocmite de constructor in valoare de 2,72 miliarde de lei vechi, adica 74.751 de euro. Din acestea, valoarea sumelor achitate se ridica la 2,68 de miliarde de lei vechi (73.312 euro), desi conform ofertei de pret de la incheierea contractului, valoarea lucrarilor prestate nu trebuia sa depaseasca 60.586 de euro, sustin inspectorii financiari. Acestia au concluzionat ca primaria a platit nejustificat din bugetul local 14.165 de euro, prejudiciul fiind estimat la circa o jumatate de miliard de lei vechi. Controlorii au luat in calcul numai lucrarile facturate. Pentru ca situatiile de lucrari indicau prestatii de 3,11 miliarde de lei vechi, iar facturile de la constructor adunau 2,72 miliarde de lei vechi. Asta inseamna o diferenta de 382,48 milioane de lei vechi, care nu s-a mai luat in calcul la stabilirea prejudiciului. O eventuala facturare ar fi ridicat cheltuielile suplimentare din buget cu 17.847 de euro. Controlorii au stabilit ca vinovati pentru cheltuirea nelegala a unor sume in plus din bugetul local se fac primarul localitatii, Gheorghe Oprescu, si contabilul institutiei, Marin Bogheanu.


Camera de Conturi a sesizat Tribunalul Dolj pentru trimiterea in judecata a celor doi si recuperarea prejudiciului de o jumatate de miliard de lei. In legatura cu aceasta situatie, primarul Oprescu a dat vina pe constructor, pentru facturile „umflate“, caruia sustine ca nu o sa-i mai plateasca restul de bani datorati in contul lucrarilor. „Nu o sa-i mai dam banii pentru lucrarile nefacturate (382,48 milioane de lei – n.r.). Sa vedem daca ne da in judecata. Pentru restul de 100 de milioane de lei o sa-l dam in judecata. El a aplicat un coeficient de reactualizare a sumelor care a intrat in vigoare dupa incheierea contractului. De aici provine suma, nu trebuia sa aplice acel coeficient“, s-a justificat Gheorghe Oprescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS