11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa faci bani din culturile agricole

Cum sa faci bani din culturile agricole

Oltenii care vor sa obtina un profit cât mai mare din agricultura trebuie sa se gândeasca bine inainte de a se apuca de treaba. Acestia trebuie sa ia in considerare faptul ca, pe lânga munca sustinuta, e nevoie si de bunavointa vremii.


O suprafata de aproximativ 490.000 de hectare din Dolj (cam 70% din suprafata totala de pamânt) este reprezentata de teren arabil. Agricultorii ar trebui sa se gândeasca de doua ori inainte de a lasa terenurile necultivate, mai ales ca unele culturi pot aduce profituri considerabile. „In Dolj, se preteaza cam toate culturile. Datorita subventiilor acordate in anumite cazuri speram sa creasca suprafetele cultivate cu sfecla de zahar, soia si plante medicinale. Cel mai mult se preteaza insa grâul si porumbul, care sunt si culturile de baza ale judetului“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Tutunul si legumele aduc profituri de 30 de milioane de lei


Din punct de vedere al profitabilitatii, sfecla de zahar este in topul celor mai profitabile culturi. „Pentru infiintarea unui hectar de sfecla de zahar se cheltuiesc aproximativ 12 milioane de lei, ce se acopera din subventie (15 milioane de lei). Beneficiul este de aproximativ 50 de milioane de lei. Aceasta necesita insa multa munca si o tehnologie specifica“, a adaugat Bulumaci.


Alta cultura, la fel de solicitanta, este cea de tutun. In 2006, aceasta cultura va fi sustinuta de stat cu o subventie de aproximativ 1.800 lei/tona. „In cazul culturii de tutun, profitul depaseste 30 de milioane de lei la hectar. E insa multa munca. Acesta se uda cu cana“, a spus Valentin Bulumaci. Tot aproximativ 30 de milioane de lei la hectar pot câstiga si agricultorii care se orienteaza catre cultivarea legumelor de câmp (rosii, ardei). In cazul culturilor de soia, agricultorii pot obtine un beneficiu de aproximativ cinci milioane de lei/hectar, in timp ce, in cazul plantelor textile, si anume in, profitul este de 10 milioane lei/hectar.


Pomii fructiferi, investitii pe termen lung


In ceea ce priveste cultura ciupercilor, a vitei-de-vie si a pomilor fructiferi, situatia e putin mai delicata. Sunt profitabile, insa sunt investitii pe termen lung. Agricultorii trebuie sa astepte cel putin trei ani pâna pomii incep sa rodeasca. „Investitia in vita-de-vie si pomi fructiferi se acopera in timp, ca si in cazul ciupercilor, de altfel“, a mai spus Bulumaci.


Agricultorii care au cultivat grâu si porumb au câstiguri de aproximativ cinci milioane de lei. Cu toate ca in prezent grâul se vinde, in medie, cu 2.800 – 3.000 lei/kg, potrivit directorului adjunct al DADR Dolj, acestia nu ar trebui sa intre in panica. „Speram ca anul viitor sa creasca pretul grâului pâna la 5.500 – 6.000 lei/kg. Agricultorii nu trebuie sa fie dezamagiti“, a mai spus Bulumaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS