20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajatii GRIMEX, din strada in sala de judecata

Angajatii GRIMEX, din strada in sala de judecata

Salariatii GRIMEX SA Târgu Jiu ameninta cu proteste de strada daca nu li se vor acorda celor 270 de angajati, carora le-a expirat preavizul saptamâna trecuta, compensatii banesti ca urmare a disponibilizarii. Subprefectul Dan Ilie Morega a mediat ieri negocierile dintre liderii sindicali si lichidatorul BNP Consult SA Craiova. Astazi, sindicalistii vor incerca sa-si câstige drepturile in instanta de judecata.


GRIMEX SA Târgu Jiu este in procedura de faliment, ca urmare a datoriilor de sute de miliarde de lei pe care le-a acumulat. Numai ANAF are de recuperat 670 de miliarde de lei de la Grimex. Uzina va fi scoasa la vânzare la inceputul anului viitor, cel mai probabil in februarie, iar pâna atunci vor fi disponibilizati aproape toti salariatii, numarul acestora fiind de 830 inainte de ultimele concedieri.


Morega: „Trebuie evitat un conflict de proportii“


Filimon Tiriplica, liderul Sindicatului Liber Grimex, spune ca la inceputul lunii decembrie vor avea loc proteste de strada, daca revendicarile salariatilor nu vor fi solutionate. O prima revendicare se refera la stoparea disponibilizarilor de personal pâna la vânzarea unitatii, propunere respinsa de Nicolae Ghindeanu, reprezentantul lichidatorului BNP Consult. Acesta spune ca Grimex nu mai poate obtine noi lucrari, fiind in faliment, iar personalul va fi trimis in somaj pe masura finalizarii contractelor in derulare. „Mai avem si acum personal care sta degeaba, dar am amânat concedierea pâna dupa sarbatori, din motive sociale“, a spus Ghindeanu.


Cei 270 de disponibilizati cer societatii lichidatoare sa le dea câte 1.500 RON, asa cum li s-a promis. Ghindeanu spune ca nu ar avea nimic impotriva, dar cei de la ANAF au respins propunerea. Subprefectul Dan Ilie Morega a promis ca va face demersuri pe lânga seful ANAF, Sebastian Bodu, sa inteleaga faptul ca „trebuie evitat un conflict de proportii“.


Revendicarile salariale nu se opresc aici, angajatii Grimex cerând sa fie platiti cu 75% din salariu si in perioada sarbatorilor de iarna, daca se va dispune sistarea activitatii, asa cum se preconizeaza.


Salarii compensatorii cerute in instanta


Cei 270 de disponibilizati ai Grimex au contestat in instanta deciziile de disponibilizare, cerând schimbarea incadrarii juridice pe baza careia au fost trimisi acasa. Contractele lor de munca au fost inchise pe baza art. 56, litera c, din Codul Muncii, care se refera la „incetarea de drept ca urmare a dizolvarii societatii“. Filimon Tiriplica spune ca incadrarea este gresita, deoarece Grimex inca functioneaza, astfel ca ar fi mai corecta prevederea de la art. 68, care reglementeaza concedierile colective. Asta le-ar da dreptul celor 270 de angajati la sase salarii compensatorii. Judecatorii vor lua astazi in discutie cererea sindicalistilor.


Istoria unui faliment anuntat


Sindicalistii nu cer numai bani, ei spun ca vor sa se faca dreptate, iar cei vinovati de falimentul Grimex sa fie pedepsiti. Filimon Tiriplica a povestit cum a inceput caderea uzinei. Cu câtiva ani in urma, omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan a cumparat UREX Rovinari si a dorit sa puna mâna pe toti marii prestatori de servicii pentru minerit, pentru a controla apoi piata. Si-a trimis oamenii si la Grimex, pentru a-i convinge pe salariati sa-si vânda partea lor de actiuni, dar a fost prea complicat. Nu a reusit sa ia alte uzine, asa ca a inceput sa practice preturi de dumping, contractând lucrari cu fosta Companie a Lignitului la preturi mult mai mici decât costurile de productie.


Marile uzine de reparatii de pe raza judetului Gorj au avut de ales intre a ramâne fara lucrari sau a reduce si ele preturile sub costuri. Au ales a doua varianta si acum sunt toate in procedura de faliment. La vremea respectiva au fost sesizate toate institutiile abilitate, de la administratie locala, politie, Parchet sau Oficiul Concurentei, pâna la Autoritatea Nationala de Control. A fost doar un razboi al hârtiilor, dar nimeni nu a facut nimic pentru a evita un final nefericit, prevazut cu ani in urma.


Ţeparul Crisan este doar indirect vinovat de falimentul Grimex, deoarece directorii unitatii au pus umarul din plin la acesta, prin aprovizionari facute de la firme-capusa, cu adaosuri comerciale de peste 30%, dar si prin sponsorizari acordate unor partide politice sau la cererea unor politicieni. Si aceste aspecte au fost semnalate de sindicat organelor de control, tot in zadar.


Vor sa se intoarca la stat


Salariatii Grimex spun ca ar vrea ca uzina lor sa fie cumparata de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, care este si principalul beneficiar al muncii lor. Oamenii spun ca „tot la stat era mai bine“, chiar daca in ultimii ani au fost propriii lor patroni. Grimex a fost privatizata in anii ’90 prin metoda MEBO, dar ulterior multi salariati si-au vândut actiunile unor persoane din anturajul oamenilor de afaceri Constantin Dilgoci (10%) si Dan Bircina (25%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS