17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTiganii afaceristi din Tirgu Jiu rivnesc la fonduri SAPARD

Tiganii afaceristi din Tirgu Jiu rivnesc la fonduri SAPARD

• Constantin Potirca, presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, este un adevarat campion in materie de evaziune fiscala, fiind suspectat si de spalare de bani • Potirca sustine ca a venit timpul ca romii bogati sa ii ajute pe cei saraci • Presedintele Partidei Romilor, Nelu Pavel, a fost si el anchetat de politie pentru delapidare si este condamnat la inchisoare cu suspendare pentru conducere fara permis • Romii vor sa fie pregatiti pentru 2007


Reprezentantii oamenilor de afaceri romi din România s-au intilnit la Tirgu Jiu, pentru a pune la cale un parteneriat prin care se urmareste ajutorarea romilor saraci. Intilnirea tinuta intr-un spatiu care apartine familiei Potirca, a fost moderata chiar de Constantin Potirca, presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, invitati fiind si Nelu Pavel, seful Partidei Romilor, filiala Gorj, delegati din partea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), dar si citiva politisti, trimisi sa preintimpine eventualele incidente. Constantin Potirca este un cunoscut om de afaceri din Tirgu Jiu, patron al mai multor firme care au ca principal obiect de activitate comertul cu fier vechi. Potirca este anchetat de procurori si de politisti pentru evaziune fiscala de citeva sute de miliarde de lei vechi si a intrat si in atentia Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Afaceristul sustine ca patronatul rom este capabil sa gestioneze programe cu finantare nerambursabila si poate sa ii ajute pe romii cu o situatie materiala precara: „Sintem promotorul de programe pentru imbunatatirea mai buna a situatiei romilor si trebuie sa demonstram ca putem sa conducem aceste fonduri SAPARD sau de la alte organizatii guvernamentale. Trebuie sa arati cum stai la tine acasa si daca facem aici, in Gorj, ceva putem sa facem si in alta parte, pentru ca faptele conteaza. Sintem primii, statie-pilot, si am facut echipa cu alti lideri. Trebuie sa iesim din aceasta patura de jos. Noi avem oameni tehnici si pregatiti, dar avem nevoie de fratii nostri români. Avem copii ce vor sa traiasca alaturi de copiii lor. Terenul trebuie cultivat, udat si insamintat, pentru ca viitorul sa fie mai bun, pentru ca noi sintem musafiri in gradina României si nu avem unde merge in alta tara. Vom fi scinteia romilor in elaborarea de programe pentru dezvoltarea comunitatilor noastre. Avem un interes in care vedem sa dezvoltam etnia roma, sa fim uniti, pregatiti pentru 2007“, a declarat Constantin „Ninel“ Potirca, om de afaceri de etnie roma si presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România.


Nelu Pavel face de mult timp lobby pe linga romii bogati


Au mai luat cuvintul si alti lideri de opinie si oameni de afaceri, cum ar fi si Ion Mihai, cunoscut si sub numele de „Ministru“, o voce cu autoritate in rindul romilor din Tirgu Jiu. „Inca de la revolutie visam ca ai nostri sa ajunga oameni de afaceri. Sintem reprezentanti ai unor oameni din etnia romilor de la saracie si pina lux. As dori ca intre romi sa avem macar aceeasi cultura politica, cu toate ca noi am intrat in fel de fel de grupuri si grupulete“, a spus Ion Mihai. Presedintele Partidei Romilor, Nelu Pavel, a declarat ca de multi ani incearca sa ii convinga pe romii cu stare sa isi ajute semenii nevoiasi si ca a reusit, in premiera pentru România, sa contribuie la realizarea unui parteneriat intre patronii romi: „Foarte multi bani dati de UE… Intr-un pom cu roade se da intotdeauna cu bolovani. Intre 2000 si 2004 am primit peste 400 de miliarde de lei pentru romi, dar noi nu am stiut cum sa-i cheltuim.Trebuie sa recunoastem ca problematica romilor e a noastra, a tuturor. A fost visul meu sa conving romii cu bani sa se gindeasca la binele celor sarmani. Avem o responsabilitate fata de fratii nostri români pentru a disparea ideea de discriminare. Trebuie sa ne facem curatenie in gradina“, a spus Pavel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS