9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerile imobiliare, o sursa de imbogatire peste noapte

Afacerile imobiliare, o sursa de imbogatire peste noapte

Desi Valea Jiului este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sarace zone din tara, afacerile imobiliare si cu terenuri se dovedesc extrem de rentabile. Atit apartamentele, cit si terenurile au devenit in ultima perioada o afacere profitabila dupa ce zona a intrat in atentia oamenilor de afaceri care vor sa investeasca in turism sau sa exploateze resursele din Valea Jiului. Reprezentantii agentiei Macarena sustin ca atit pe piata imobiliara, cit si la bursa terenurilor s-a inregistrat o tendinta de crestere a preturilor cu pina la 30 de procente. Un metru patrat de teren intravilan a ajuns sa se tranzactioneze cu preturi cuprinse intre opt euro si 15 euro, in timp ce terenurile agricole sau impadurite cu sase euro pe metru patrat. „Se cumpara, dar nu foarte mult deoarece nu sint terenuri suficiente“, a declarat Sorina Mateevici, director executiv al agentiei Macarena. Potrivit agentilor imobiliari, cele mai cautate zone pentru tranzactiile cu terenuri sint cele montane si cele aflate la intrarea in Petrosani, unde se construieste parcul industrial.


Reprezentantul agentiei Macarena sustine ca in toate orasele din Valea Jiului preturile apartamentelor au crescut si sint cuprinse in prezent intre 2.500 de euro si 30.000 de euro, in functie de etaj, zona si, nu in ultimul rind, de imbunatatirile de care dispune. „Daca locuinta este la parter sau ultimul etaj, se afla intr-o zona de la periferia orasului, este fara geamuri si usi sau nu are nici o imbunatatire si este ultimul confort, pretul poate sa scada sub 2.000 de euro“, a afirmat Mateevici.


Tinerii din Petrosani vor teren pentru case


Peste zece familii de tineri, care nu au depasit virsta de 35 de ani, au solicitat teren pentru a-si construi o casa pe domeniul public. Acestea au si primit repartitii pe terenuri care anterior au fost stabilite de consilierii locali, in zone marginase, insa pina acum nu au inceput constructiile. „Consilierii decid care sint terenurile libere de sarcini pe care le putem atribui gratis tinerilor, conform legii. Este vorba despre strazi din Colonie sau despre terenuri in partea de nord a municipiului, undeva la limita cu fostul cartier de blocuri de linga Cimitirul Eroilor“, a precizat Carol Schreter, primarul municipiului Petrosani.


Dezavantajul este insa ca persoanele care vor sa construiasca pe aceste terenuri nu au acces decit la canalizare si apa potabila, iar pentru gaz metan trebuie sa astepte investitiile primariei.


Costurile pentru o astfel de casa ajung la nivelul unui apartament cu trei sau patru camere, insa multi refuza oferta din lipsa utilitatilor. In zonele centrale nu exista nici o parcela de teren care sa poata fi atribuita tinerilor. Edilii insa se arata optimisti si considera ca tinerii au mari sanse sa aleaga aceasta oferta, pe motiv ca nu va trece mult timp pina cind problemele legate de utilitati vor disparea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS