17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatronii localurilor craiovene sustin ca nu cunosc modificarile aduse Codului Muncii

Patronii localurilor craiovene sustin ca nu cunosc modificarile aduse Codului Muncii

Barurile, restaurantele si terasele craiovene au intrat din aceasta luna in vizorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, care a initiat o ampla campanie de verificare a respectarii normelor de protectie a muncii si a formelor legale de munca. Dupa ce actiunea desfasurata de Primaria Craiova in localuri, pentru verificarea numarului maxim de decibeli, s-a dovedit un esec, a venit rindul inspectoratului sa incerce punerea la punct a patronilor din acest domeniu. Mentionam ca functionarii publici si politistii comunitari au gasit un singur caz in care muzica era asurzitoare. In schimb, inspectorii din cadrul ITM Dolj au depistat la prima actiune 24 de baruri, restaurante si terase in care se folosea munca la negru.


„Nu putem sti daca persoanele care lucrau fara carte de munca, in special barmani si ospatari, nu erau mai multe, deoarece verificarea s-a bazat pe declaratiile angajatilor gasiti in timpul controlului. Exista posibilitatea ca, vazindu-i pe inspectorii nostri, restul celor care munceau la negru sa fuga pentru a nu fi identificati. Oricum, campania noastra va continua, o noua actiune urmind a fi initiata chiar inainte de 1 septembrie. Preferam sa nu facem publica data desfasurarii controlului pentru a nu avea surprize neplacute. Noi nu avem drept scop aplicarea de sanctiuni, ci incercam sa ii determinam pe cei care ii gasim ca nu respecta legea sa intre in legalitate. Din acest motiv, in prima etapa ii atentionam, iar abia apoi mergem la ei sa vedem daca s-au conformat si sa ii sanctionam. Nu avem nimic de cistigat daca le dam o amenda de ordinul zecilor de milioane de lei, pe care unii dintre ei oricum poate nu o vor plati“, a precizat Silviu Cotiga, inspector-sef in cadrul ITM Dolj.


Zeci de sesizari inregistrate zilnic la ITM Dolj


Alta problema pe care au intimpinat-o inspectorii in cadrul controlului a fost necunoasterea legislatiei de catre persoanele depistate ca muncind la negru. Pentru a scapa de sanctiuni, patronii localurilor au afirmat, in citeva cazuri, ca nu cunosc cu exactitate modificarile aduse in acest an Codului Muncii. Conform art. 16, al.1, Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat anterior inceperii raporturilor de munca.


Silviu Cotiga a mentionat ca in unele situatii cei prinsi in ilegalitate foloseau drept scuza perioada de proba, pentru a justifica folosirea muncii la negru: „Incercau sa ii convinga pe cei care faceau controlul ca nu pot sa le faca respectivelor persoane carte de munca, deoarece nu le-au angajat inca si doresc sa vada intii daca se descurca si daca indeplinesc toate conditiile necesare. Nici acest lucru nu mai poate fi invocat, deoarece alta modificare a Codului Muncii precizeaza clar ca la incheierea contractului individual de munca se poate stipula perioada de proba de cel mult 30 de zile pentru functiile de executie“.


Zilnic, pe adresa inspectoratului sint primite zeci de sesizari privind diverse aspecte legate de neseriozitatea angajatorilor. In cele mai multe cazuri, in urma controalelor, inspectorii descopera ca reclamantii nici macar nu au incheiate contracte de munca.


„Noi incercam sa ii determinam pe doljeni sa nu se mai angajeze decit daca au o dovada clara ca le-au fost intocmite toate actele legale. Din pacate, de cele mai multe ori in aceste situatii, cei care ne adreseaza plingeri nici macar nu isi mai pot recupera salariile pentru perioada in care au muncit la negru. Vrem ca toti cei care au un serviciu sa fie constienti de dezavantajele pe care le are neincheierea unui contract de munca si sa nu accepte un astfel de compromis“, a incheiat Silviu Cotiga. Conform declaratiilor inspectorului-sef al ITM Dolj, cele mai putine cazuri de nerespectare a conditiilor legale de angajare au fost identificate, in acest an, in domeniul constructiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS