10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSoarta grevei de la CFR va fi decisa astazi de Tribunalul Bucuresti

Soarta grevei de la CFR va fi decisa astazi de Tribunalul Bucuresti

Feroviarii au intrat astazi in cea de-a 14-a zi de greva si inca mai asteapta o crestere a salariilor cu 10,7 la suta. Cel putin pina astazi, cind Tribunalul Bucuresti va decide daca protestul salariatilor din infrastructura este sau nu legal.


Daca deciziile instantei le vor fi favorabile, acestia isi vor continua greva inca trei zile, urmind sa adopte o alta forma de protest, mai dura.


De exemplu, sa intrerupa lucrul timp de opt ore pe zi. Liderii sindicali anuntasera la sfirsitul saptaminii trecute ca pina vineri toate trenurile vor fi oprite timp de patru ore in intervalul 7.00 – 11.00.


Astfel, trenurile negociate sa circule pe perioada grevei generale a mecanicilor de locomotiva vor avea intirzieri intre cinci si sase ore. Restul trenurilor vor sta in depouri pina se implinesc 20 de zile de greva generala. Greva generala la calea ferata a debutat pe 8 iunie, cu incetarea lucrului de catre mecanicii de locomotiva si personalul din depouri.


Dupa 12 zile de greva generala, acestora li s-au alaturat si cei 29.000 de sindicalisti din infrastructura. Sindicalistii cer, indiferent de federatie, cresterea salariala cu 10,7 la suta, acordarea integrala a tichetelor de masa pentru toti salariatii si imbunatatirea conditiilor de munca. Ieri, Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, i-a dat in judecata pe liderii de sindicat, cerindu-le sa puna capat grevei din cauza ca protestul lor a adus pina in prezent pagube de aproape cinci sute de miliarde de lei. Ministrul a mai subliniat ca efortul financiar pentru majorarea salariilor ar depasi 1.500 de miliarde de lei, in conditiile in care doar CFR Infrastructura are datorii de peste 19.900 de miliarde de lei.


De cealalta parte, grevistii, atit mecanicii de locomotiva, cit si angajatii de la Infrastructura, au spus ca exista sumele necesare pentru asigurarea majorarii salariale. Liderii de sindicat au declarat ca scumpirea biletelor de calatorie cu circa sapte la suta, anuntata de ministrul transporturilor, acopera inflatia, nu si majorarea salariala.


Potrivit reprezentantilor Autogarii din Alba Iulia, aproape toate firmele de transport si-au dublat in ultimele zile numarul curselor pe majoritatea rutelor interjudetene, cele mai solicitate rute fiind spre Cluj-Napoca, Oradea, Tirgu-Mures, Timisoara, Sibiu, dar si spre sudul tarii, respectiv spre Rimnicu Vilcea, Pitesti sau Bucuresti.


In majoritatea cazurilor, firmele mari de transport au pastrat neschimbate tarifele percepute pentru un bilet de calatorie, insa exista si transportatori, in special la maxi-taxi, care au marit cu citeva zeci de mii pretul biletelor. In pofida suplimentarii numarului de autocare sau microbuze, mijloacele de transport au fost pline pina la refuz in ultimele zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS