Marea înșelătorie „PSD vă dă“

Autori


Recent, Guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat de pe piața internațională de capital cu 3 miliarde de euro. Într-o singură zi, cu discreție. Din această sumă, 1,3 miliarde de euro au fost împrumutați pe 30 de ani la cea mai mare dobândă din Europa (4,65%). După doi ani de guvernare, „patrioții“ de la PSD au împovărat România cu datorii de 20 de miliarde de euro. Ce ascunde această foame de bani?

Un mic amănunt: exact în perioada când guvernul Dăncilă se împrumuta cu 3 miliarde de euro, Franța făcea un împrumut de 1,9 miliarde de euro, tot pe 30 de ani, de trei ori mai ieftin (dobândă de doar 1,46%). Bine, veți zice, Franța e Franța! Atunci să lărgim puțin cercul comparațiilor cu țări vecine: în februarie 2019, România era cotată la dobânzi de 4,79% pentru împrumuturi externe, în vreme ce Bulgaria putea lua împrumuturi la doar 0,68%, adică de șapte ori mai ieftin; Ungaria avea o dobândă de 2,68%, iar Polonia de 2,69%.

E o conjurație bancar-internațională împotriva guvernului patronat de Dragnea, așa cum se văicăresc pesediștii? Chiar așa, ce are toată lumea bancară din Europa numai cu ei, cu pesediștii lui Vâlcov și Orlando Teodorovici? Lucrurile sunt simple: de vină sunt politicile fiscal-bugetare ale guvernării PSD-ALDE, populiste și proaste, cu cheltuieli supradimensionate, importuri care cresc galopant, consum fără investiții. Acestea au scăzut încrederea piețelor de capital față de guvernul care se pretinde patriot în Europa. PSD-ALDE au crescut riscul de țară. De aceea împrumuturile pe care le iau au cel mai mare cost din Europa.

E foame de bani, băieți?

Guvernul care spune că România merită mai mult a îndatorat țara cu 20 de miliarde de euro şi pe fiecare român cu peste 1.000 de euro. Numai în primele nouă luni ale lui 2018, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Practic, lunar, guvernul PSD-ALDE se împrumută cu circa 1 miliard de euro. La plata acestei datorii se mai adaugă încă 1 miliard de lei pe lună pentru dobânzile pe care le generează datoria publică.
Cu toate aceste zeci de miliarde de euro împrumutate, guvernările lui Dragnea n-au făcut nici autostrăzi, nici spitale, nici conducte de gaze, n-au modernizat căi ferate. Ce-au făcut cu banii ? De unde foamea tot mai mare de bani, cu împrumuturi tot mai împovărătoare, dacă guvernul se laudă cu creștere economică record?

PSD guvernează. Atenție la buzunare!

Răspunsul este că pesediștii au întreținut cea mai mare înșelătorie din ultimii 30 de ani la adresa românilor: „PSD vă dă“. Au început cu promisiuni enorme făcute în campania din 2016. Au fost nevoiți să renunțe la o parte din aceste himere, deși le trecuseră chiar în programul lor de guvernare. Dar au căutat să întrețină tot timpul iluzia că „PSD vă dă“. Cinismul lor s-a combinat cu proasta guvernare, iar nota de plată a iluziei că „PSD vă dă“ vine acum, prin îndatorarea fiecărui român și a generațiilor viitoare.

Mecanismul înșelătoriei este simplu. Coaliția PSD-ALDE a început prin măriri de salarii și pensii. Au avut grijă, la scurtă vreme, să anuleze în mare parte creșterile salariale și de pensii prin măsuri viclene precum transferul contribuțiilor la angajat sau amânarea indexării punctului de pensie.
Ca să întrețină iluzia bunăstării au concentrat totul pe consum. Foarte repede, consumul a crescut importurile și a alimentat inflația. Bruma măririlor de venituri a fost exportată în țări de regulă dezvoltate, din care se fac importurile. Liderii PSD au patentat înșelătoria economiei pe consum din importuri pe datorii tot mai mari.

Deloc întâmplător, odată cu venirea PSD la guvernare au început să crească prețurile. Au găsit o inflație de 0,1% și au adus-o la 5%. La câteva luni de guvernare, după ce dăduseră cu o mână, au simțit deja nevoia să ia cu două: au mărit acciza la combustibili, ceea ce a dus la scumpiri în lanț. Aprinderea inflației susține circuitul financiar înșelător. Sunt bani, clamează PSD, dar sunt bani amăgitori luați prin inflație și dobânzi mărite, tot din buzunarele celor care primesc așa-zisele creșteri salariale sau măriri de pensii.

De la inflație la rate mărite n-a fost decât un pas. Dobânzile la credite au început să crească la scurt timp. Ratele lunare ale celor cu datorii la bănci au crescut cu peste 30% după doi ani de guvernare Dragnea-Tăriceanu.

Când au ajuns aproape de fundul sacului, nu s-au mai încurcat în subtilități. Au tăiat masiv banii de la investiții publice și dezvoltare. Au suplimentat împrumuturile externe, tot mai scumpe. Au impus noi taxe, care au reaprins scumpirile și inflația. Au aruncat toate fondurile astfel obținute în acest perpetuum mobile al tragerii pe sfoară a românilor.

Cine beneficiază, totuși?

Au conceput totul pentru a vă spune: „PSD vă dă!“. Da, PSD vă dă cu o mână și vă ia îndărăt cu două. „Vă dă“ furându-vă pensiile generațiilor viitoare, autostrăzi, spitale. „Vă dă“ furându-vă viitorul copiilor voștri. Cine e adevăratul beneficiar al înșelătoriei „PSD vă dă“? Au avut o singură grijă pesediștii: să le fie bine lor și clientelei lor de incompetenți, analfabeți și piloși cu care au împânzit aparatul de stat și care taie frunza la câini pe bani mulți plătiți de români.

Când mai auziți lideri PSD care se laudă că au grijă de oameni, păziți-vă buzunarele pentru că veți achita nota de plată a „grijii“ PSD.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 25 mai 2019

Actualitate

» Alegeri europarlamentare. Câți bani au cheltuit partidele pentru publicitatea pe Facebook
» Românii din Diaspora se solidarizează, înaintea alegerilor: Șoferi voluntari vor să-i ajute pe cei care nu au cum să ajungă la secția de votare
» Numărul total de alegători așteptați duminică la vot este de 18.968.840 de persoane
» Iranul amenință din nou SUA. Oficial militar: “Putem scufunda navele de război americane”
» Cum și-au scos unii primari comunele din noroaie, cu fonduri europene
» Dambovita: DN 72 Târgovişte-Ploieşti, blocat dupa ce o cisterna s-a rasturnat
» Vaslui: O ambulanta s-a impotmolit in noroi. Pacientul a decedat
» Dolj: Scandal cu iz electoral la Secu
» Directia pentru Evidenta Persoanelor Craiova elibereaza sambata si duminica acte de identitate
» Vulcanul Agung din Indonezia a erupt din nou. Mai multe zboruri, anulate
» Cartoful dulce câştigă teren în patria lubenitelor de la Dăbuleni
» După şapte ani de lucrări: Ştrand nefuncţional, deşi a fost inaugurat inainte de europarlamentare
» Bugetul alocat Programului Rabla pentru electrocasnice, epuizat in prima zi. Au “topit” 40 de milioane de lei
» Situaţie paradoxală într-un spital din România: Secţie de terapie intensivă, nefolosită de cinci ani, deşi a fost complet modernizată
» ALERTĂ ANM: Ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Care sunt zonele afectate
» Statele Unite: Un judecator blocheaza finantarea pentru zidul lui Trump
» DNA: 59 de inculpati au fost condamnati in aprilie pentru coruptie
» Cum poti vota la alegerile europarlamentare si la Referendum
» Europarlamentare 2019: Sambata sunt alegeri in Malta, Letonia si Slovacia

Dolj

» Craiova: Absolvenţi de acum 60 de ani, în băncile de la Colegiul “Carol I”
» Arie nouă de lucru la Urgenţa SJU Craiova
» Craiova: Strada Arieş se închide pentru reparaţii, timp de trei nopţi
» Craiova: Se închid mai multe străzi, duminică seara, pentru preluarea buletinelor de vot
» Nu călca iarba, plimbă pisica în lesă – reguli în parcurile Craiovei
» Dotări care salvează vieţi la Spitalul „Filantropia“ (Galerie Foto)
» Ghinion. Nu au început lucrările la drumul expres, ci la drumul tehnologic

Top