11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuŞtefan Popa Popa's: „România are nevoie de un… Vlad Țepeș !“

Ştefan Popa Popa’s: „România are nevoie de un… Vlad Țepeș !“

Interviul de față a fost realizat de fostul nostru coleg de redacție Ion Jianu în atelierul-birou al lui Ştefan Popa Popa’s din Timișoara, cu câteva zile înainte de ziua de naștere a maestrului (11 iunie). Catalogat de presa din SUA drept „regele caricaturii“, PopaS, cetățean de onoare al Craiovei, este, în dialog cu ziariștii, ca un fel de… tăvălug, cu multe exprimăriri neaoșe, unele fiind „cenzurate“ de autorul conversației de mai jos. La un moment dat, supărat pe conducătorii actuali ai României, PopaS, surescitat, zice: „Ducă-se în p..a mea!“. „Nu pot scrie așa ceva, maestre!“, a replicat Ion Jianu. Popa*S dixit: „Atunci, pune-i… prezervativ!“.

Maestrul Ştefan Popa Popa’s la muncă

Ion Jianu: Începând cu 17 iunie, Craiova găzduiește ediția a VII-a a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, prilej cu care dumneavoastră veți fi prezent nu numai fizic, ci și cu lucrări. Oferiți-ne câteva detalii.
Ştefan Popa Popa’s: Academia Internațională „Mihai Eminescu“ din Craiova, instituție culturală pe care eu o respect foarte mult, mi-a acordat un premiu onorant. Cu această ocazie, eu o să fiu prezent și cu o expoziție „Mihai Eminescu“, în ton cu tema manifestărilor de la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“. Eu am făcut ilustrații la cele mai frumoase poezii ale lui Eminescu, „Nestemate“ – așa am intitulat-o. Sunt foarte multe portrete Eminescu. Mai multe detalii veți afla, veți vedea, de fapt, la manifestările de la Muzeul de Artă din Craiova, acolo unde voi expune lucrările cu prilejul Festivalului Mondial de Poezie „Eminescu“ 2019.

I.J.: Aici, în atelierul dumneavoastră de lucru din Timișoara, unde mă aflu împreună cu un mare caricaturist român, Mihai Pânzaru-PIM, am aflat despre pregătirile finale ale unei noi ediții a Salonului Internațional de Caricatură de Presă, dumneavoastră fiind mentorul Salonului… de la prima ediție. Cu ce ne veți surprinde în 2019?
Ș.P.P.: Cu… tot! Este ediția a VII-a a „International Salon Of Press Cartoons And Satirical Visual Arts“ (Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Artă vizuală satirică), o ediție care face iarăși Timișoara Capitala Caricaturii… Aduc aici, pentru a patra oară în România, pe celebrul caricaturist francez Plantu, un cartoonist specializat în satiră politică, opera sa apare în mod regulat în „Le Monde“ din 1972! Îl aduc și pe redactorul-șef de la revista de umor din Havana, „Palante“… Apropo de Cuba, fac o paranteză: eu am fost decorat de Raul Castro, fostul președinte al Cubei, fratele lui Fidel Castro. N-am ajuns în Cuba, decorația mi-a fost înmânată la ambasada Cubei din București. Din Craiova, la acest Salon… va fi prezent, cu cel puțin o lucrare, Gabriel Bratu-MIB. Restul surprizelor? Veniți la Timișoara, la Salon…

„Am întrerupt colaborarea cu Vaticanul“

Ion Jianu: Zilele acestea s-a scris și vorbit mult și… multe despre Vatican, despre papi, dar nimeni nu a menționat faptul că sunteți singurul român cu o expoziție la Vatican! Greșesc?
Ș.P.P.: Nu greșiți. În urmă cu ceva ani, am alcătuit albumul tuturor papilor din istorie, lucrare unicat: nimeni nu a realizat portretele tuturor papilor! Michelangelo a început această lucrare, dar a abandonat-o pe considerent că-i cerea prea mult timp și prea multă migală. Nu mă compar cu Michelangelo, dar am spus asta (și) ca un fel de picanterie. Revenind la expoziția cu portretele papilor, „Santi e Papi“, cât și la portretul făcut de mine lui Ratzinger, Papa Benedict al XVI-lea, portret aflat în Camera Papilor: ca răsplată pentru efort, migală și talent ieșit din comun, Papalitatea mi-a acordat, în 2012, „Premio Romana Civitas / In hoc signo vinces“ („Premiul destinat celor care biruie“). Și fiindcă unii au uitat asta, le reamintesc ceea ce a declarat dr. Paolo Merenda (Serviciul de Onoare și Protocol al Vaticanului): „Lucrarea maestrului PopaS îmbogățește Sala Papilor din Basilica San Pietro și-i sporește prestigiul. El (PopaS) e autorul albumului tuturor papilor, realizare de excepțională valoare istorică și grafică, singura din lume. Este unicul artist contemporan prezent cu o lucrare de asemenea importanță în catedrala-fanion a lumii catolice…“.

Ion Jianu: Continuați colaborarea cu Vaticanul?
Ș.P.P.: Nu! Am motivele mele, părerile mele despre Papa Francisc… Ca să nu zică unii că nu mi-am luat pastilele de dimineață, v-aș întreba doar atât: cum vă explicați că, în ultimele luni, patru cardinali, cât și purtătorii de cuvânt ai Vaticanului, și-au dat demisia brusc, fără explicații? Nu fac alte comentarii, deși aș putea să fac!…

Ion Jianu: Sunteți elogiat la Bruxelles, Monaco, Paris…
Ș.P.P.: Hai, băgați, băgați… înșirați toate aprecierile și prețuirile internaționale față de opera mea, premiile și distincțiile, că ei nu înțeleg toate acestea… Ei fiind unii conaționali de-ai mei! V-am oferit cadou un CD cu ultimele mele deplasări în Europa. Să vedeți acolo ce prețuire are Popa*S în afara granițelor României, sute de oameni, printre care ambasadori, stau la coadă! Arătați-mi și mie o entitate românească la care 20 de ambasadori stau la coadă?! Atunci mai stăm de vorbă. Și atunci mă apuc de… agricultură!

Mihai Pînzaru-PIM: „Numele lui Ştefan Popa Popa’s i-a blagoslovit pe toți!“

Mihai Pînzaru-PIM: Simt nevoia să intervin. Îl cunosc pe Fane Popa*S de foarte mult timp, de aproape 50 de ani… Numele lui i-a blagoslovit pe toți! El este un talent chiar ieșit din comun și a avut încontinuu success enorm! Și asta naște invidie…

Ion Jianu: Maestre Ştefan Popa Popa’s, de ce totuși (mai) există această ingratitudine față de dumneavoastră, față de valorile românești autentice?
Ș.P.P.: Din cauza inculturii și a superficilității noastre. Noi știm să dăm cu pumnul în piept, ce tari suntem noi în lume! Și în lume nu ne bagă aproape nimeni în seamă! Ce popor suntem noi? Pe Brâncuși nu l-am vrut, pe Cioran la fel…

„O carte despre pogromul împotriva mea“

Popa S, între doi grei ai lumii, Putin şi Obama

Ion Jianu: Există apărută o carte extraordinară despre dumneavoastră, „Dimensiunea geniului“, scrisă de un excelent mânuitor al condeiului, publicistul Constantin Jichița. Pe când o carte despre cealaltă „dimensiune“, a ingratitudinii față de dumneavoastră?
Ș.P.P.: Asta va fi bomba care va apărea peste câteva luni, o ediție bilingvă, care se va difuza (și) la Bruxelles! Conține tot pogromul pe care statul roman, autoritățile române l-au făcut asupra lui Popa*S.

Ion Jianu: Pogrom asupra dumneavoastră? Nu exagerați?
Ştefan Popa Popa’s: Nu exagerez, e realitatea. Așteptați cartea, va fi cu documente, nu cu vorbe!

Ion Jianu : Sunt de câteva zile în Timișoara și am constatat totuși că sunteți prețuit, ați fost numit Ambasador al Timișoarei-Capitală Culturală Europeană 2021 (CCE 2021), ați participat la Bruxelles la manifestări oficiale ș.a.m.d. Nu mai sunteți hulit, așa cum ziceți că s-a mai petrecut în anii trecuți… Ce s-a întâmplat, de unde această schimbare la față a autorităților bănățene față de dumneavoastră?
Ș.P.P.: Autoritățile au făcut transplant de creier! Ziceți că sunt Ambasadorul Timișoarei CCE 2021… Așa este, dar ei, cu această numire, m-au degradat! Eu sunt Amabasadorul României pentru turism cultural, cu acte în regulă, cu pașaport diplomatic încă din 2013, iar ei, cei din Timișoara, repet, m-au degradat acum, făcându-mă ambasadorul unui oraș!

Ion Jianu: Ați acceptat însă…
Ştefan Popa Popa’s: Da, trebuia să-i scoată din rahat și pe ei cineva!

Ion Jianu: Întrebare banală, de final de interviu: care vă sunt proiectele?
Ș.P.P.: Mi-e frică să mai fac proiecte în actualele condiții de viață din România. Nu vedeți ce este în jurul nostru? Inechități strigătoare la cer, oamenii de rând o duc tot mai greu. Ei, conducătorii de astăzi, zic că măresc pensiile. Și cresc pensiile ălea mari, cele speciale. La ăștia mici, nici nu se uită la ei! Eu am o pensie de 730 de lei! Este o pensie anticipată pentru anii pe care i-am muncit și pentru care am cotizat. Nu mă plâng, eu trăiesc din alte venituri, obținute doar din munca mea. Dar sunt oameni care „trăiesc“ cu asemenea pensii. Puneți ghilimele la „trăiesc“. Cum să trăiești cu 730 de lei?! Vai de mama noastră! Și ziceți că-mi veți cenzura înjurăturile?! Păi, ce merită ăștia? Înjurături și un… Vlad Țepeș!

de Ion Jianu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS