12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaScriitorul craiovean Nicolae Coande, întâlnire cu cititorii români și spanioli

Scriitorul craiovean Nicolae Coande, întâlnire cu cititorii români și spanioli

Nicolae Coande va fi prezent în perioada 19-21 iunie la Alcalá de Henares, Madrid, la invitația Centrului Cultural La Tierra Tracia – Asociación Socio-Cultural Romanati, cu sediul în Almeria, Andaluzia, președinte Giani-Mircea Florescu.

Scriitorul craiovean se va întâlni cu cititorii români și spanioli pe 19 iunie, ora 17.00, la Restaurante Acasa, Alcalá de Henares, unde va citi din cel mai recent volum al său de versuri, „Nu sunt eu bestia” (Casa de Editură Max Blecher, 2022). Poeme din volum, traduse de Laura Cătălina Dragomir, vor fi citite în limba spaniolă. Totodată, Coande va prezenta publicului volumul de critică literară „Manualul vânătorului de poeți” (I-II, Ed. Hofmann, 2021), respectiv, „Românce de colecție”, o antologie din poezia celor 70 de poeți prezenți în această carte.

Prezintă scriitoarea Laura Cătălina Dragomir.

Despre scriitorul craiovean Nicolae Coande

Nicolae Coande s-a născut pe 23 septembrie 1962 la Osica de Sus, în valea Oltețului. Locuieşte în Craiova, unde propune întâlniri cu scriitori, poeţi şi artişti – pentru ca gustul literaturii şi aroma prieteniei să nu piară în oraş.

A publicat zece cărți de poezie și două antologii personale. A debutat cu placheta de poeme În margine (Ramuri, 1995), premiată de Uniunea Scriitorilor din România, după ce în 1988 a primit premiul revistei „Ramuri”, acordat de Marin Sorescu. Pentru aceeași carte a primit în 1995 Premiul Festivalului „Nichita Stănescu”, Turnu Severin (președinte de juriu, Cezar Ivănescu). Cea mai recentă carte de poeme: Nu sunt eu bestia (Casa de Editură Max Blecher, 2022). A publicat opt culegeri de publicistică, eseuri, critică literară. Cea mai recentă carte de critică literară: Manualul vânătorului de poeți, I-II (Ed. Hoffman, 2021). A primit două premii ale Uniunii Scriitorilor din România (1995, 2003). În 2019, Academia Română i-a acordat Premiul „Mihai Eminescu” pentru volumul Plagiator.1962 (Ed. Măiastra, 2017).

Este organizator, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, al „Întâlnirilor SpectActor” (din 2010), al „Adunării Poeților”Colocviilor Naționale „Ion D. Sîrbu”. Editor fondator al revistei „SpectActor” a Naționalului craiovean (2006-prezent). În noiembrie 2012 a fost invitat de „Goethe Institut” Berlin la reuniunea experților în teatru din sud-estul Europei, pe tema teatrului documentar. A participat la câteva festivaluri internaționale de poezie din Austria, Serbia, România. Poeme traduse în antologii și reviste din Germania, SUA, Belgia, Serbia, Turcia, Albania, Slovacia, Slovenia.

Scriitor în rezidență invitat de fundații germane, austriece, elvețiene: Fundaţia „Heinrich Böll” (Langenbroich, Köln), 2003-2004; Fundaţia „Künstlerdorf Schöppingen” (Münsterland), 2008; „quartier 21”, Viena, 2014-2015; Château de Lavigny, Elveția, 2017.

În septembrie 2022 va fi scriitor în rezidență la Fundación Valparaíso, Mojácar (Almería), Spania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS