14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieTaxa de parcare în Craiova. Scump, domne, prin SMS! La parcometru e mai ieftin

Taxa de parcare în Craiova. Scump, domne, prin SMS! La parcometru e mai ieftin

Acelaşi serviciu, taxă diferită. Se întâmplă în Craiova şoferilor care aleg să parcheze pe locurile semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată”. Este vorba de parcările special amenajate în zona centrală a municipiului, pentru care taxa se plătea la început doar prin SMS. Ulterior, Primăria Craiova a pus la dispoziţie şi 14 parcometre pentru plata parcării. Taxa aprobată în fiecare an în Consiliul Local este de 2 lei/oră. Acest cuantum este însă valabil doar la parcometru. Prin SMS, taxa este cu aproape 50% mai mare.

Taxa de parcare în Craiova. Celebra zicală „dai un ban, dar stai în faţă“ se potriveşte de minune şi în cazul parcării pe domeniul public din Craiova semnalizată cu indicatorul „Parcare cu Plată”.

În septembrie 2017, în centrul Craiovei au fost amenajate, în premieră, 121 de locuri de parcare cu plata prin SMS, pe străzile A.I. Cuza (77 de locuri), Romul (28) și Nicolaescu Plopșor (16). În iunie 2019, numărul locurilor de parcare cu plata prin SMS, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată”, a crescut la 407, prin amenajarea a încă 286 de locuri. Procedura de plată era simplă: un SMS trimis la numărul scurt 7420 în care este menţionat codul aferent parcării şi numărul de înmatriculare al maşinii. Taxa: 0,50 euro+TVA/SMS. Totul în baza unui Regulament privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova, aprobat în 2017 şi modificat în 2019, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 73.

Până aici, nimic ieşit din comun. Şi, totuşi, taxa de parcare cu plata prin SMS este mai mare decât cuantumul aprobat în Consiliul Local (CL). Aşa a fost mereu. La fiecare sfârşit de an, Consiliul Local aprobă nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal următor. De când a fost instituită, taxa de parcare cu plata prin SMS pentru locurile semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată” a fost aceeaşi: 2 lei/oră. Şi în anul 2021 această taxă a rămas neschimbată. Numai că ea scoate mai mulţi bani din contul şoferilor, dacă este plătită prin SMS. Aşa a fost de la bun început, doar că acum s-a ajuns la o taxă cu aproape 50% mai mare decât cea aprobată în CL Craiova.

Taxa de parcare în Craiova. Primăria este acoperită de Regulament

Concret, odată cu creşterea cursului euro a crescut şi taxa de parcare plătită prin SMS. Faţă de 2 lei/oră, cât a fost stabilită prin HCL, plătită prin SMS taxa ajunge la aproape 2,9 lei/oră. Iată se spune Hotărârea privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2021: „Taxa pentru parcarea pe domeniul public cu plata prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată cu indicator «Parcare cu Plată», se stabileşte la 2 lei/oră. Taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public cu plata prin SMS se stabileşte la 1 lei/zi şi 13 lei/lună“. Cât plătim, de fapt, dacă alegem varianta prin SMS: 2,88 lei/oră pentru parcarea pe locurile semnalizate cu indicator „Parcare cu Plată”, 1,44 lei pentru parcarea ocazională/zi şi 17,28 lei parcarea ocazională pentru o lună.

Taxa de parcare în Craiova. Parcarea pe domeniul public semnalizată cu indicatorul „Parcare cu Plată” este taxată în plus dacă alegi să plăteşti prin SMS şi nu la parcometru.
Parcarea pe domeniul public semnalizată cu indicatorul „Parcare cu Plată” este taxată în plus dacă alegi să plăteşti prin SMS şi nu la parcometru

De unde această diferenţă? De la costurile operatorului, care sunt suportate de către utilizatorul parcării, potrivit Primăriei Craiova. Instituţia este însă acoperită de Regulament. În art. 31 din HCL nr. 73/2019 prin care a fost modificat Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova se menţionează că „taxa aplicată pentru parcarea cu plată este cea aprobată prin hotarâre a Consiliului Local al municipiului Craiova privind taxele şi impozitele locale, la care se adaugă costurile operatorului economic care prestează serviciul de plată prin SMS“. O prevedere care era şi în Regulamentul iniţial aprobat în 2017. „Operatorul a fost desemnat în baza unui contract de achiziţii publice, pentru a alege comisionul cel mai mic“, au specificat reprezentanţii primăriei.

Vreţi taxa standard? Mergeţi la parcometru!

Din noiembrie 2019, Primăria Craiova a pus la dispoziţia şoferilor o alternativă pentru plata parcării cu plată prin SMS, semnalizată cu indicatorul „Parcare cu plată”: parcometrul. Municipalitatea a achiziţionat 14 parcometre, pe care le-a montat în parcările semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”. La parcometru se poate plăti cu fise de 50 de bani sau cu cardul, iar taxa este cea stabilită în Consiliul Local.

„După efectuarea plăţii, parcometrul emite tichetul de parcare, care se va poziționa în mod obligatoriu în interiorul autovehiculului, pe bord, sub parbriz, astfel încât toate datele inscripționate să fie vizibile din exterior. Dacă nu se poate identifica tichetul de parcare, se aplică sancțiunile prevăzute în prezentul Regulament“, se explică în Regulamentul aprobat prin HCL nr. 73/2019. Tichetul de parcare este valabil pentru întreaga durată de timp plătită în parcarea respectivă sau în alte parcări, în intervalul de timp pentru care s-a achitat taxa de parcare.

Aşadar, ai două variante pentru plata parcării pe locurile semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată“ sau pentru taxa pentru parcarea ocazională: prin SMS – cu un cost suplimentar, sau la parcometru – pentru taxa standard. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, taxa plătită prin SMS ar oferi „avantajul unui plăţi facile, fără a te mai deplasa la parcometru şi posibilitatea prelungirii parcării de la distanţă, fără a mai fi necesară revenirea la autovehicul pentru a pune bonul de la parcometru la vedere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS