8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCe avere a adunat „dinastia Zamfir“ de la Craiova (VIDEO)

Ce avere a adunat „dinastia Zamfir“ de la Craiova (VIDEO)

Fraţii Zamfir, Antoniu şi Gabriel, conduc cele mai importante instituţii de cultură din Craiova, Opera Română şi Filarmonica Oltenia. Ambii sunt şi lectori la Universitatea din Craiova. Ce avere a adunat „dinastia Zamfir“, aşa cum se prezintă pe Facebook unul dintre cei doi fraţi, şi ce venituri a avut anul trecut, aflaţi din articolul de mai jos.

Ce avere a adunat „dinastia Zamfir“. După ce am prezentat averea declarată de Niculina Stoican, în calitate de manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, campania GdS de publicare a averilor declarate de persoanele publice cu funcţii de conducere din administraţia locală şi judeţeană continuă.

Şi pentru a rămâne tot în sfera artistică, ne-am oprit la cei doi fraţi celebri, Antoniu şi Gabriel Zamfir, care se ocupă de destinele celor mai importante instituţii de cultură din Craiova, Opera Română şi Filarmonica Oltenia. Cu bugete anuale de circa 13 sau chiar 14 milioane de lei, opera şi filarmonica se înscriu pe lista instituţiilor care consumă sume importante de la bugetul local.

Una dintre ele, în speţă Filarmonica Oltenia, s-a aflat însă în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri, care l-au avut în prim-plan chiar pe managerul Gabriel Zamfir, protagonistul unor episoade extrem de controversate. În vara anului 2018, el a scris pe o reţea de socializare că mamele care îşi iau copiii la protestele din Piaţa Victoriei (cele din 10 august 2018) merită „măcar un glonţ în cap“. Afirmaţia sa a stârnit un imens scandal, în urma căruia chiar ministrul culturii de atunci i-a sugerat demisia de onoare. Gabriel Zamfir s-a agăţat însă de funcţie.

În ce scandaluri a mai fost implicat Zamfir de la filarmonică

Ulterior, au ieşit la iveală şi alte lucruri despre Gabriel Zamfir: cum s-a lăudat în faţa subordonaţilor că nu-i este teamă să „dea cu pumnul“ într-un inspector ITM sau cum a semnat pe o diplomă oficială de olimpiadă a Ministerului Educaţiei ca „profesor universitar“, deşi avea gradul de lector.

La toate acestea, primăria a reacţionat anemic, lăsând tuturor impresia că Gabriel Zamfir ar fi susţinut în funcţie pe relaţii mai mult decât profesionale. În tot acest timp, managerul şi-a văzut de treabă, iar în mediul online a apărut şi o înregistrare video cu Gabriel Zamfir care îşi etalează calităţile de interpret de muzică populară, dând dedicaţii „duşmanilor“.

Ce avere a adunat „dinastia Zamfir“. Ce avere are Gabriel Zamfir

Revenind la averile celor doi fraţi Zamfir, trebuie menţionat de la bun început că niciunul nu figurează cu vreo casă, maşină sau teren, potrivit declaraţiilor de avere depuse luna trecută. Gabriel Zamfir a avut anul trecut venituri cumulate de peste 120.000 de lei. A reuşit chiar să pună şi ceva bani deoparte. El figurează cu 30.046,83 lei – sold la zi, depuşi într-un cont bancar deschis în 2019.

Cei mai mulţi bani i-a încasat din salariul de manager al Filarmonicii Oltenia – 70.607 lei, adică un salariu net lunar de circa 5.900 de lei. Alţi 47.312 lei i-a primit de la Universitatea din Craiova, pentru activitatea de lector universitar desfăşurată anul trecut. Gabriel Zamfir a mai declarat ca venit pe anul 2019 suma de 1.000 de lei obţinută de la Centrul Judeţean de Cultură şi Arte Olt, suma de 1.095 lei primită de la Primăria Piteşti, unde a fost membru într-o comisie de evaluare, şi alţi 1.800 de lei încasaţi de la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii Oltenia
Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii Oltenia

Zamfir deţine şi două firme, ambele cu acelaşi domeniu de activitate, conform codurilor CAEN, şi anume „Activităţi ale agenţilor şi broker-ilor de asigurări“. Este vorba de Habitat Craiova SRL, înfiinţată în 2007, şi MG Mobile SRL, din 2008 (ambele neplătitoare de TVA).

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Ministerului de Finanţe, ultimul bilanţ depus este cel aferent anului 2018. Pentru 2018, Habitat Craiova SRL a raportat un profit net de 67.502 lei, cel mai mare din ultimii ani. În schimb, MG Mobile SRL nu a avut activitate în anul 2018, iar în 2017 a raportat un profit de 8.570 lei. Cel mai mare profit a fost declarat în 2014, o sumă netă de 14.891 lei.

Ce avere a adunat „dinastia Zamfir“. Antoniu Zamfir nu a pus niciun ban deoparte

În comparaţie cu fratele său, Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova, nu are niciun ban în conturi. Ba chiar s-a şi împrumutat de bani în 2018, contractând un credit de 50.000 de lei scadent în 2020. Veniturile lui Antoniu Zamfir le-au depăşit, însă, pe cele ale fratelui său. Asta şi pentru că a câştigat mai mult de la Universitatea din Craiova.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Antoniu a obţinut anul trecut 70.404 lei de la Opera Română Craiova, adică un salariu net lunar de 5.867 lei, plus alţi 66.495 de lei de la Universitate, ca lector universitar. El a mai încasat şi 1.966 de lei de la Ministerul Culturii.

Trecând la o altă instituţie de cultură finanţată de Primăria Craiova, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“, nici managerul de aici nu are vreo casă sau vreun teren. Are, în schimb, maşină. Adriana Teodorescu, managerul de la „Colibri“, deţine un autoturism marca BMW, fabricat în anul 1999, nu are datorii şi nici depozite bancare. A încasat anul trecut doar salariul, în baza contractului de management încheiat cu Teatrul „Colibri“ – 73.521 de lei, adică 6.126 de lei pe lună. Soţul său lucrează tot la Teatrul „Colibri“, iar în 2019 a avut un venit de 38.729 de lei (3.227 lei/lună).

O altă instituţie de cultură finanţată de municipalitate este Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Pe site-ul ei nu apar însă declaraţiile de avere recente. Ultima declaraţie completată şi depusă de managerul Remus-Bogdan Vlăsceanu datează din anul 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS