25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj  Directorul Filarmonicii „Oltenia” își cere scuze pentru afirmația „glonț în cap pentru mame”, dar nu demisionează

 Directorul Filarmonicii „Oltenia” își cere scuze pentru afirmația „glonț în cap pentru mame”, dar nu demisionează

 

UPDATE:  Directorul Filarmonicii „Oltenia” își cere scuze pentru afirmația „glonț în cap pentru mame”, dar nu demisionează

Gabriel Zamfir, directorul Filarmonicii „Oltenia” care a declanșat o adevărată furtună mediatică după ce a scris pe Facebook că le dorește „măcar un glonț în cap” mamelor care își iau copiii la protestele din Piața Victoriei, revine cu un nou mesaj.
În urmă cu câteva minute, el a postat pe rețeaua de socializare un text prin care își cere scuze pentru acele afirmații.
„Deși m-am exprimat la sens figurat – eu nefiind o persoană conflictuală și violentă – exprimarea mea a fost nepotrivită, drept pentru care, cer scuze publice tuturor acelora care s-au simțit lezați de comentariul meu”, afirmă acesta. Totuși, Zamfir nu intenționează să demisioneze, în ciuda celor cerute de cei care au comentat subiectul în ultimele zile.
„De la momentul în care am obținut prin concurs funcția de manager al Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, am realizat alături de colegii mei o multitudine de proiecte, care au adus Craiova în prim-planul peisajului cultural-artistic al României. Pentru că am responsabilitatea de a continua aceste proiecte, nu cred că este momentul să mă retrag din această funcție.
Acest comunicat nu se dorește a fi o justificare, ci doar lămurește contextul în care s-a produs acel nefericit comentariu pentru care, încă o dată, doresc să cer scuze tuturor celor care s-au simțit lezați de exprimarea mea neinspirată, formulată într-un moment al unui adevărat uragan mediatic și social”, mai afirmă Zamfir.

 

UPDATE – Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare de consiliu local, că se dezice de afirmațiile managerului Filarmonicii „Oltenia“, Gabriel Zamfir, și că așteaptă de la acesta un punct de vedere oficial vizavi de postarea de pe contul său personal de Facebook, care a atras reacții dure din partea internauților și a unor persoane publice.

Gabriel Zamfir a reacționat după incidentele de la protestul de vineri seară, scriind pe pagina proprie de Facebook că mamele care își iau copiii la protestele din Piața Victoriei merită „măcar un glonț în cap“, pentru că „se știa că nu e un protest pașnic, așa cum ar trebui să fie în democrație!“.

Mihail Genoiu și-a spus, marți, punctul de vedere legat de postarea lui Gabriel Zamfir. „Am fost chestionat pe această întrebare și m-am dezis și eu și primăria și consiliul local de declarațiile directorului de la Filarmonică. L-am chemat ieri la mine (luni, n.r.), am avut o discuție și i-am solicitat să clarifice această poziție, dacă a fost o scăpare, o greșeală sau un punct de vedere. I-am cerut să facă public ceea ce s-a întâmplat cu acest fragment care a apărut pe contul lui de Facebook. Așteptăm poziția lui față de această postare, dar, vă repet încă o dată, că eu, ca primar, noi, primăria și consiliul local ne dezicem de afirmațiile lui. Consider, pe baza afirmațiilor pe care le-a făcut, că a fost o greșeală de exprimare, dar așteptăm răpunsul lui”, a comentat edilul Craiovei.

Reacția lui Gabriel Zamfir a devenit virală pe internet în cursul zilei de duminică, postarea sa având circa 1.700 de distribuiri și aproape 350 de comentarii, negative într-o proporție covârșitoare. Mai multe persoane publice au luat imediat atitudine, iar liberalii doljeni au cerut demiterea lui Zamfir din funcția de manager al Filarmonicii „Oltenia“.

În cursul zilei de duminică, Gabriel Zamfir a postat pe Facebook o fotografie cu art. 30 din Constituție privind „libertatea de exprimare“, apoi și-a închis pagina de pe rețeaua de socializare, redeschizând-o luni.

UPDATE Reacția lui Gabriel Zamfir, după afirmațiile din această dimineață ale primarului Craiovei, Mihail Genoiu, care s-a dezis de postarea acestuia, susținând că așteaptă o poziție oficială a managerului Filarmonicii, nu s-a lăsat prea mult așteptată.

Zamfir a reacționat în urmă cu circa o oră, pe pagina sa de Facebook, printr-o nouă postare în care nu a negat mesajul din afirmația inițială, ci l-a susținut, considerând că acesta este adevărul. Nu a mai venit însă cu o afirmație proprie, ci a postat un citat din Václav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei (1989 – 1992) și președinte al Cehiei din 1993 până în 2003, cu următorul enunț: „Curajul înseamnă să înfrunți opinia majorității în numele adevărului”. Prin acest citat, Gabriel Zamfir dă de înțeles că este convins că are dreptate și că este dispus să înfrunte opinia majorității care l-a criticat dur după mesajul de vineri seară.

Internauții și persoanele publice cer demiterea lui din funcție, după ce postarea a adunat mii de comentarii negative și distribuiri pe internet

Managerul Filarmonicii „Oltenia“, Gabriel Zamfir, este implicat într-un uriaș scandal public, după ce a afirmat pe pagina proprie de Facebook că mamele care își iau copiii la protestele din Piața Victoriei merită „măcar un glonț în cap“, pentru că „se știa că nu e un protest pașnic, așa cum ar trebui să fie în democrație!“.
Internauții și persoanele publice au luat imediat atitudine. Primul a reacționat deputatul USR de Dolj Adrian-Claudiu Prisnel, care, într-o postare pe contul său de Facebook, i-a cerut lui Zamfir să prezinte urgent scuze publice și demisia de onoare. „Un limbaj de o violență șocantă, mai ales că vine din partea unui fost preot. Încă un profitor al puterii PSD-ALDE, care face jocul murdar al stăpânilor săi. Nu este singurul pesedist care afirmă că protestele trebuie reprimate prin violență, cu tunuri de apă, gaze și chiar gloanțe. Un consilier al Guvernului României a îndemnat la mitralierea protestatarilor. O astfel de atitudine este de neacceptat! Îi cer directorului Gabriel Zamfir să prezinte urgent scuze publice, precum și demisia de onoare. O instituție de cultură precum Filarmonica „Oltenia” nu poate fi reprezentată de un asemenea om cu mentalitate de brută!“, a scris Prisnel. Subiectul a devenit viral pe internet în cursul zilei de duminică, postarea a avut circa 1.700 de distribuiri și aproape 350 de comentarii, negative într-o proporție covârșitoare.

Mii de distribuiri și comentarii pe internet

Și fostul ministru al culturii, Theodor Paleologu, a comentat subiectul pe pagina sa de Facebook. „Încă un derbedeu al regimului mafiot, director al Filarmonicii din Craiova, deși nimic din CV-ul său nu-l recomandă pentru asemenea poziție. (…) Îl invit pe George Ivașcu (ministrul culturii – n.r.) să obțină demiterea acestui derbedeu agresiv care face de rușine o importantă instituție de cultură“, a scris acesta într-o postare care a adunat aproape 840 de comentarii și peste 3.500 de distribuiri.
În aceeași zi, pagina de Facebook „Duminica Neagră“ l-a inclus pe Zamfir într-un colaj cu declarații scandaloase atribuite unor reprezentanți ai partidelor din coaliția aflată la putere: „Bărbați, femei, copii, nu se iartă nimic“ (Marin Voinea – primar PSD Giurgiu); „Trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă“ (Cristian Bîrdac – consilierul premierului); „Venim 1 milion și vă călcăm în picioare“ (Cătălin Rădulescu – deputat PSD Argeș). Postarea a strâns 280 de comentarii și peste 7.500 de distribuiri până la ora redactării acestui material.
În fine, profesorul Vladimir Tismăneanu prezintă o fotografie cu Gabriel Zamfir îmbrăcat în haină preoțească și îl numește pe acesta „Antihristul din Craiova“, „directorul sociopat al Filarmonicii din capitala Olteniei“, postarea dând naștere la alte comentarii negative și distribuiri pe bandă rulantă.
În cursul zilei de duminică, Gabriel Zamfir a postat pe Facebook o fotografie cu art. 30 din Constituție privind „libertatea de exprimare“, apoi și-a închis pagina de pe rețeaua de socializare, redeschizând-o luni. PNL Dolj a reacționat în cursul zilei de luni cu o postare în care cere demisia lui Zamfir. „Asta propovăduiesc cei din ALDE și PSD. Asta este pofta lui Dragnea, Tăriceanu și a acoliților lor?“, se întreabă liberalii, cu referire la gloanțele pe care Zamfir le-ar fi dorit trase în capul mamelor.

Petiție pentru demiterea lui Zamfir din funcție

Fostul liberal Horațiu Buzatu a inițiat chiar o petiție online pentru demiterea lui Zamfir din fruntea Filarmonicii „Oltenia“. „Limbajul folosit de dl Gabriel Zamfir este de nepermis pentru un manager de instituție publică, reprezentativă pentru municipiul Craiova, cu atât mai mult cu cât, pe lângă lipsa de respect, se remarcă și incitarea la violență împotriva mamelor (și în general, părinților) care au fost prezenți împreună cu copiii lor la protestele din 10 august 2018“, se scrie în petiție.
Totodată, se precizează că împotriva lui Zamfir va fi depusă și o plângere penală la Parchet, pentru incitare la violență. GdS a încercat în cursul zilei de luni să obțină un punct de vedere din partea lui Gabriel Zamfir, însă acesta nu a răspuns la telefon și nici la mesaje. El a declarat cotidianului Adevărul că își asumă afirmația pe care a făcut-o și care s-a dorit „un semnal de alarmă dur la adresa acelor părinți care își duc copiii la un asemenea miting“.
GdS a întrebat Primăria Craiova dacă este de acord cu afirmațiile făcute de directorul Gabriel Zamfir și ce măsuri a luat în cazul acestuia, însă până la ora redactării acestui material primarul Mihai Genoiu nu a oferit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tot mai multe şcoli se vor închide, iar în...

Explozia cazurilor de îmbolnăviri în tot mai...

ȘTIRI GdS

Campania Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți,...

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Biroului de Siguranţă Şcolară şi ai Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi  Mehedinţi au desfăşurat...

Râmnicu Vâlcea: Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional ”Mircea...

Primarul Mircia Gutău a inaugurat Sala de Festivităţi modernizată a Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân” – cu această ocazie, a fost dezvelit...

Oscar, şarpele hoinar” revine la Râmnicu Vâlcea pentru a...

Peste 8.000 elevi din 12 oraşe din România vor lua startul luni, 21 septembrie 2020, în cea de-a 7-a ediţie a campaniei...

Percheziții la locuințele unui craiovean care ascundea un pistol

Poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Dolj și  Secției 2 Craiova au efectuat două percheziții domiciliare la locuințele unui...

Urmărit pentru fraudă în SUA, prins în Craiova

Poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Dolj au depistat un bărbat de 33 ani, din Craiova, pe numele căruia autorităţile judiciare din...

Transalpina se închide între Novaci și Rânca sâmbătă și...

Circulația rutieră pe Transalpina (DN67C) între Novaci și Rânca  (km 17+000 - km 22+000) se închide, sâmbătă și duminică, în vederea desfășurării...